pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:88/177)

Chili con carne 193

przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób(...)Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut

Różne smaki w kuchni
Chili con carne 160

szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób wykonania(...)Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut

Słodkości i nie tylko
Bogracz węgierski. 205

smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza(...)Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki  i  przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą. Całość zalać  bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu

Kulinarny karnet Christophera
Newella- test produktu. Szybka sałatka po treningu 299

siłowe. Wskazany dla osób z nietolerancją glutenu, ze skazą białkową oraz dla diabetyków."                 Newella ma konsystencję porównywalną do sera mozzarella w zalewie i nawet podobny smak. Idealnie nadaje się na kolację po treningu, ponieważ to bogactwo białka, które bierze udział w procesie budowania mięśni. Na 100 g produktu ilość białka(...)łyżka kiełków cebuli; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; bazylia świeża, pieprz. Zaczynam.           Przygotowuję składniki: pomidory kroję na pół, oliwki w paski a białko w kostkę. Do miski dodaję: pomidory, białko, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, posiekaną bazylię, przyprawiam pieprzem, polweam oliwą i dokładnie mieszam. Wykładam sałatkę na talerz, posypuję pestkami i kiełkami cebuli. Smacznego

Życie na widelcu
Dyniowe curry z pomidorami 138

dyni, po obraniu ze skóry i wyrzuceniu bebechów powinno być około 800 g 400-500 g pomidorków koktajlowych 1-2 cebule 50 g suszonych pomidorów- mogą być te w zalewie, a wtedy wykorzystaj pozostały olej do podsmażenia cebuli 400 ml mleka kokosowego (cała puszka) łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki suszonego imbiru szczypta kurkumy(...)Wymieszaj dokładnie i duś 10 minut mieszając od czasu do czasu, bo dynia lubi wchłonąć cały tłuszcz, a potem się przypalać. Po 5 minutach dodaj sól. Posiekaj drobno suszone pomidory, dodaj do dyni razem z mlekiem kokosowym (cała zawartość puszki). Gotuj wszystko razem 5-10 minut- do czasu gdy dynia będzie dostatecznie miękka. Pomidorki poprzekrawaj na pół. dodaj do curry

greenscarf
Zupa meksykańska 179

najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne łyżeczka pieprzu cytrynowego sól opcjonalnie kostka(...)dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dokładamy puszki kukurydzy i fasoli razem z zalewami, koncentrat pomidorowy lub zblenderowane pomidory z puszki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dosmaczamy solą i ewentualnie pieprzem cayenne jeśli ktoś lubi bardziej na ostro. Smacznego

na moim stole...
Chilli con carne 160

Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonej wołowiny 4 duże ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 300 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g) 1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 lekko czubate łyżki suszonego(...)wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka caprese 207

ząbek czosnku - świeże liście bazylii - oliwa z oliwek extra vergine - ocet balsamiczny - różowa sól himalajska - świeżo mielony (grubo) czarny pieprz     Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w grubsze plastry. Umyte pomidory również kroimy w identyczne plastry. Płuczemy listki bazylii, czosnek kroimy w drobną kostkę. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora, mozzarelli, liść bazylii. Całość posypujemy czosnkiem, oprószamy

mojewypiekiinietylko
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 194

łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów (dałam 5 takich bez zalewy) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć(...)poza sezonem używam mrożonej, więc tylko ją odmroziłam i odcedziłam, polecam ten trik, bo nie przepłacam za nią w zimę). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a suszone pomidory w paski. Jogurt naturalny wymieszać z 2 jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać

Fabryka pomysłów
Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką 172

Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ½ pęczka botwinki (liście) 1 malinowy pomidor 15 dag pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku Oliwa z oliwek do skropienia ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Sposób(...)mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia. Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy

Wanilia i Kardamon
Kanapka z mango 148

Szczególnie wtedy, kiedy owoce mango można kupić w promocyjnych cenach :) Skłaniki: (2 porcje: 4 kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek(...)ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy mozzarellę. Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli. 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango

Moja Delicja
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 171

minuty spędzonej na przygotowania.   Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka rozmarynu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone(...)pomidory, może nie potrzeba dodawać w ogóle) Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. C Gdy na skórce pojawią się pęcherzyki wyciągamy paprykę. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy

Kucharzyca
Krewetki po kubańsku 210

surowych, dużych krewetek 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1  biała cebula 1 liść laurowy 1 -2 papryki pieczone, bez skórki (z zalewy) 100 ml białego wytrawnego wina 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka białego octu winnego lub do smaku sól ryż do podania przygotowanie Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone,   wyjąć  odpowiednio wcześnie(...)obrać krewetki można zobaczyć  tutaj Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, paprykę osączyć z zalewy pokroić w paski. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną  cebulę, zeszklić. Dodać liść laurowy, pokrojone  papryki, wlać wino, gotować na niewielkim ogniu aż wino wyparuje. Dołożyć pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić

Stare Gary
Chili con carne 132

patelnię po mięsie przekładamy z dwóch  puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie  i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili

mojewypiekiinietylko
Pasta z tuńczykiem. 182

Składniki: puszka tuńczyka puszka groszku cebula parę suszonych pomidorów śmietana 18% żytni makaron spaghetti Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą,  dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 211

kaszy jaglanej (2 torebki) 3-4 małe cebulki 1 mała puszka marchewki 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki (lub trochę mniej) kilka łyżek selera z zalewy (można pominąć) 6-8 suszonych pomidorów 1 puszka tuńczyka z wody przyprawy do sałatek (u mnie pikantna), sól, pieprz 1-2 łyżki oleju z awokado Kaszę jaglaną ugotować i odstawić do przestudzenia

FitKot

Proponowane wyszukiwania