pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:86/177)

Sałatka z jajek, pomidorów, mozzarelli i czerwonej cebuli 466

przyjemnością;) Składniki bardzo proste, fajnie się ze sobą komponujące. Można powiedzieć, że to taka trochę wzbogacona wersja sałatki caprese;) 2-3 dojrzałe pomidory malinowe 4 jajka 1 op. mozzarelli w zalewie xl 1-2 czerwone cebule 1/2 pęczka szczypiorku 8 listków czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki oleju 1-2 łyżki parmezanu szczypta suszonej bazylii sól, pieprz Jajka gotujemy(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy je na sicie wrzącą wodą, a po chwili zdejmujemy skórkę. Kroimy na plasterki. Cebulę oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na plasterki. Czosnek niedźwiedzi wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy wraz z olejem i parmezanem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy. Na półmisku naprzemiennie

Smaki Na Talerzu
Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szparagowa, cukinia 273

każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć ! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 kg cukinii młodej, 1 kg kiszonych ogórków, 1 kg pomidorów, 1 kg papryki. Składniki na zalewę: 1 litr wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, ziele angielski, pieprz ziarnisty, czosnek. Wykonanie: Fasolę, paprykę i cukinię wypłukać z papryki wyjąć nasiona i pokroić(...)Włożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę, pokrojone ogórki, pokrojone pomidory, zalać wrzątkiem gotować około 5 minut, NASTĘPNIE ODCEDZIĆ. Zagotować wodę z solą, cukrem, kwaskiem, pieprzem i zielem angielskim po kilka ziaren. Przygotowane warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, włożyć po 1 ząbku czosnku i szczelnie zakręcić pokrywką. Pasteryzować około 25 minut. Surówka wspaniale nadaje się do wędlin i drugich

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z cieciorką 168

natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć. Sałatę delikatnie wymieszać z sosem przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 165

bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć(...)gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. Składniki na sos grzybowy: - 700 ml wody - zalewa z boczniaków - 50 g suszonych grzybów leśnych - 1 łyżeczka naturalnej przyprawy typu warzywko - sól, pieprz Do zagęszczenia sosu: - 1,5 czubatej

Zdrowie na języku :P
Makaron z jajkiem i ciecierzycą 154

danie przygotujemy szybko, gdy mamy np wczorajszy makaron z obiadu.  Składniki :* szklanka dowolnego, ulubionego makaronu ugotowanego al dente * kilka plasterków szynki bądź boczku* pomidor* 2 jajka* 5 łyżek ciecierzycy z zalewy * sól, pieprz, bazylia* opcjonalnie tarty żółty serPrzygotowanie :Szynkę przesmażyć, dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Wrzucić makaron i jajka. Wymieszać z ciecierzycą. Przyprawić. Przełożyć do kokilek, zapiec

Magiczne Życie Marty
Sałatka z brokułem i serem feta z sosem czosnkowym 358

zalewie sól , pieprz Przygotowanie   Brokuł ugotowałem we wrzątku ( 4 minuty ). Jajka ugotowałem na twardo i pokroiłem w ćwiartki , pomidora po sparzeniu obrałem ze skórki i również podzieliłem na ćwiartki. Ser feta po odsączeniu z zalewy pokroiłem w kostkę. Sos : czosnek przecisnąłem przez praskę , wymieszałem z majonezem i jogurtem , doprawiłem solą i pieprzem. W półmisku ułożyłem brokuł(...)pomidory , jajka , ser . Całość polałem sosem i posypałem drobno skrojonym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Sałatka caprese inaczej 139

sałatki caprese na ciepło, która moim zdaniem, choć zupełnie inna, jest równie pyszna jak ta, którą zjemy w lecie. :) Sałatka caprese na ciepło: 2- 3 duże pomidory 2 kulki mozzarelli w zalewie kilka listków bazylii ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól i pieprz  Tradycyjną sałatkę uzyskujemy poprzez pokrojenie wszystkich składników i ułożenie ich na półmisku(...)przypadku jest trochę więcej pracy, ale moim zdaniem warto. :) Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Pomidory kroimy w grubsze plastry, odwrotnie niż kroimy je na kanapkę. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z grzałką górną Czas - ok. 30 minut W czasie gdy pomidory się pieką

Cooking Monster
Sałatka z zielonych pomidorów 685

ilość warzyw. Czyli przekładamy część pomidorów - mieszamy i znowu dodajemy część pomidorów i mieszamy - postępujemy tak do wczerpania pomidorów Wyparzamy wszystkie słoiki wrzątkiem. Nakrętki myjemy Przekładamy wymieszaną sałatkę do słoików, zostawiając od góry trochę miejsca tak, aby zmieściła się nam zalewa Zagotowujemy wodę z octem, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim Do tak przygotowanych słoików z sałatką wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z rukoli, oliwek, zielonego groszku i mozzarelli w sosie musztardowo-miodowym 146

opakowanie 125 g mini kulek mozzarelli z zalewy - przekrójcie je dodatkowo na pół 100 g (po odsączeniu ze słoiczka) czarnych lub zielonych oliwek 1 pomidor 200 g białej fasoli z zalewy szklanka zielonego groszku 1 granat 5 łyżek oliwy z oliwek łyżka musztardy łyżka miodu sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: 1) W misce wymieszaj umytą i wysuszoną rukolę

Zasmakuj Kuchni
Królowa stołu mozzarella 140

przekąska, przystawka, ale również zaskakuje smakiem, dlatego warta polecenia!... Składniki: 2 opakowania sera Mozzarella 2 dojrzałe pomidory 6 plasterków salami sos worcestershire sos winegret Wykonanie: Pomidory myjemy kroimy w plastry. Ser osączmy z zalewy i również kroimy w plastry. Na jednym półmisku układamy pomidory oraz ser mozzarella, polewamy sosem worcestershire dekorujemy według uznania. Na drugim półmisku układamy salami, pomidor

kgwjanczewo
Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 174

sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć z zalewy. W rondlu rozgrzać sporą porcję oleju, na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć kostki bakłażana na rumiano, aż stanie się(...)zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym makaronem. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w oleju, ok.150g 400g bakłażana 3 szalotki 1 średni ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400g 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka ziół dalmatyńskich (bazylia i oregano, rozmaryn, majeranek, szałwia) sól pieprz olej do smażenia

Karo in the Kitchen
Śledzie z suszonymi pomidorami 161

razem śledziki połączyłam z suszonymi pomidorami. Śledzie i suszone pomidory to przepyszne zestawienie, które trafi do grona tych ulubionych. składniki: 10 płatów śledziowych solonych 150 g suszonych pomidorów w oleju (razem z zalewą) 1 cebula majeranek ok 1 łyżeczki olej rzepakowy Płaty śledziowie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Następnie wymoczone śledzie pokroić na kawałki

Monia miesza i gotuje
bakłażany z orientalną pastą 162

cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy 10 zielonych oliwek z zalewy 8 kaparów z zalewy 2 łyżki zalewy z kaparów puszka krojonych pomidorów 400g nać pietruszki lub kolędry sól, pieprz Sposób przyrządzenia : boczek, oliwki, kapary, cebulę i czosnek kroimy w dosyć drobną kostkę boczek smażymy aż się zarumieni i wylewamy(...)pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę solimy dosyć ostrożnie, pamiętając, że boczek, oliwki i kapary już nadają całości słoności posypujemy pieprzem dajemy nieco roztartego kminu rzymskiego oraz zalewę z kaparów, mieszamy i smażymy całość, aż zredukuje się

zobacz ich smak
Spaghetti z tuńczykiem 219

Spaghetti z tuńczykiem i serem pleśniowym Składniki Tuńczyk w oleju 300g (bez zalewy) Makaron spaghetti pełnoziarnisty 300g Pomidor 2 sztuki Czosnek 5 ząbków Cebula 2 sztuki Jogurt grecki 100 ml Majonez 1 łyżka Sól do smaku Pieprz do smaku Koperek 2 łyżeczki (suszonego) Ser pleśniowy 150g (lazur) Olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Makaron ugotować al […] The post Spaghetti

Kulinarne Przeboje
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 150

angielskiego sól do smaku ponadto  czarnuszka do posypania 1 jajko do posmarowania pierogów 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: umyte pieczarki, odsączone z zalewy oliwki, czosnek i suszone pomidory kroimy w kostkę. Do garnka Ambition Premium wlewamy na dno oliwę z oliwek, dodajemy wszystkie pokrojone w kostkę warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Obsmażamy

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania