pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:81/177)

Marokański gulasz z ciecierzycą 215

zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej ciecierzycy, 2 puszek po 400 gram pomidorów, 100 gram zielonych oliwek, 3 ząbków czosnku, 4 cebul dymek, 1 czerwonej papryczki chili, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy(...)kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie puszki ciecierzycy wraz z zalewą oraz dwie puszki pomidorów. Całość gotowałem przez około 40 minut, aby mięso stało się całkowicie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając sos czystą wodą. Na patelni, na której smażyłem jagnięcinę rozgrzałem trzy łyżki

Wyprawy kulinarne
Wigilijne śledzie z suszoną śliwką i suszonym pomidorem 215

łyżka octu jabłkowego oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku Przygotuj składniki. Płaty śledziowe opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, potnij na paski. Odłóż. Pomidory suszone wyjmij z zalewy i pokrój na paski. Suszoną śliwkę pokrój w paski, a cebulę przekrój na pół i pokrój w pół-plasterki, czosnek w plasterki. Rozgrzej trochę oliwy z oliwek(...)śliwki oraz łyżeczkę mieszanki przypraw (ta kombinacja ,o której pisałam wyżej ). Duś pod przykryciem. Kiedy cebula zmięknie, przełóż wszystko do szklanej miski i wsyp oregano,bazylię, wlej olej z pomidorów, łyżkę octu, zamieszaj.  Dodaj suszone pomidory. Zamieszaj wszystko. Spróbuj i dodaj na końcu pokrojone w paski Matjasy. Przemieszaj dokładnie kilka razy. Przełóż do szklanego naczynia i zamknij. Włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 161

mleku lub w wodzi i lekko odciśniętych 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym, choć to nie to samo) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka(...)takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle do miękkości. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii drobno siekamy. Do zmielonego mięsa i chleba dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładką masę. Formę smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą nawilżonego nim ręcznika

Trzeci talerz
Panzanella – wersja zimowa sałatki z pomidorów i sucharków 179

pełna smaku. Wystarczy mieć dobre pomidory i trochę czerstwego chleba. Co jednak zrobić zimą, kiedy dojrzałe pomidory są bardzo drogie, albo jeśli nie mamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami. Jeśli zabierasz ją jako lunch do pracy możesz zrezygnować z czosnku a jeśli nie jesz mięsa, ta sałatka będzie też pyszna bez anchois. Na moim blogu(...)marnowaniu warzyw czy chleba. Składniki: 7 sucharków ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz sok i skórka starta z połowy cytryny pół puszki fasoli (zachować zalewę z puszki) puszka pomidorów całych (zachować sok z puszki) – pokrojonych na duże kawałki 2 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki mały ogórek szklarniowy

Ugotowane pozamiatane
Muszelki z Sosem Burrito! 257

kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka(...)rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przygotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu

Blondynka Gotuje
Burrito 231

ekspresowe. Składniki: tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki(...)rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Zmniejszyłam płomień i na palniku obok rozgrzałam patelnię grillową, na której ogrzałam placek tortilli

Blondynka Gotuje
Pęczotto z bobem 188

przepada ani za bobem ani za pęczakiem, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 100 g kaszy pęczak ok. 200 g świeżego bobu 4-5 suszonych pomidorów (u mnie z zalewy, ale mogą być też po prostu suszone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego, lub po prostu wody jeśli akurat nie macie bulionu olej do smażenia(...)smażę przez chwilkę mieszając. Wlewam ok 1/2 szklanki bulionu (lub wody) i czekam aż się wchłonie, czynność tę powtarzam aż pęczak będzie miękki, wtedy dodaję bób i pokrojone suszone pomidory, całość mieszam, doprawiam do smaku i gotowe. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 166

brązowego cukru 2 łyżeczki gorczycy Wykonanie: Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się cukru. Cebulę, cukinię i jabłka obrać i pokroić. Pomidory sparzyć- również obrać i pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½  godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak Cacciatore 281

skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania(...)następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żeby wszystko zmiękło. Wrzucić pomidory (bez soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka

Kuchnia Prezydentowej
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 172

wegańskie, bardzo smaczne danie :) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej marchewki 1 zielona papryka 1/2 czerwonej papryki 4 małe cukinie 1 puszka 425 ml pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki(...)smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły.  Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i  oregano, i dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw. Jeśli sos jest zbyt

Kuchenne zapiski Edyty
Jarskie kaszotto z warzywami 155

marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Por kroję w pół krążki, obraną marchewkę ścieram na tarce, umyte(...)przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodaję osączone z zalewy i pokrojone suszone pomidory, oraz serek topiony, wlewam łyżkę oleju z suszonych pomidorów, mieszam, dusze do momentu rozpuszczenia serka, przekładam potrawę na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję od razu. Życzę

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli z grillowaną gruszką 169

gruszki 15 g miodu 4 goździki 1 limonka 1/2 papryczki chili 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią 200 g rukoli 100 g sera koziego 200 g pomidorów suszonych odsączonych z zalewy 200  g pomidorków koktajlowych sól pieprz Opis wykonania: Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden(...)bazylią. Mieszamy. Gruszki kładziemy na ruszcie, nad samym żarem i grillujemy z obydwu stron, aż będą miękkie. Na talerzu układamy grillowane gruszki, rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszone kawałki koziego sera. Wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową. PORADA: Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę pokojową. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsze

Smakowity Blog Kulinarny
Kanapka ciabatta 235

szynki gotowanej listki bazylii 2 pomidorki koktajlowe 4 suszone pomidory z oliwą 1 łyżeczka majonezu delikatnego Winiary ser mini mozzarella pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy miksujemy blenderem na puree. Ciabattę podgrzewamy w piekarniku, przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy zmiksowanymi suszonymi pomidorami z oliwą. Na dolnej warstwie ciabatty kładziemy plastry szynki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nabiał jeść czy unikać? 148

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tuńczyk po włosku- sałatka makaronowa 185

bardzo zimno i śnieżno ale to ponad 1000 km od nas! Pogoda czy niepogoda miałam ochotę na sałatkę makaronową. Tuńczyk po włosku to typowe włoskie smaki. W sałatce znajdziecie pomidory, rukolę i słone sardele czyli filety anchois . Uwielbiam połączenie tuńczyka z anchois. Byłam tylko rozczarowana, że tuńczyk był tak mocno rozdrobniony, choć pisało na puszce, że w kawałkach… Tuńczyk(...)Pokrój sardele w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cebulę z czosnkiem i anchois przez 5 minut. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Odciśnij tuńczyka z zalewy. Pokrój połowę rukoli. Pomidory przekrój na pół. Wymieszaj makaron z sosem tuńczykiem, pomidorami i rukolą. Na wierzchu ułóż resztę rukoli. Podaj sałatkę letnią lub na ciepło.   The post Tuńczyk

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania