ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g), łyżka oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Mozzarellę osączam z zalewy, kuleczki przekrawam na pół. Pomidora kroję w średniej wielkości kostkę. Bazylię myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki przekładam do miski, mieszam z olejem słonecznikowym
JejKuchniaszklanka bulionu warzywnego sól, pieprz wędzona papryka koperek grzanki (chleb, oliwa, zioła prowansalskie) Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do garnka wlać wraz z zalewą kukurydzę, cieciorkę oraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez kilka minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Można tez dodać koperek. Zupę można
Moja Galeria Smakuoliwie jest dość wilgotna. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, ja ostatnio dodałam ją kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie: Zielone oliwki faszerowane migdałami, papryczkę, czosnek wraz z pietruszką zmiksować(...)blenderze prawie na gładką masę. Następnie do mieszanki dodać suszone pomidory i oliwę, całość rozdrobnić. Jeżeli tapenada jest za „sucha” należy dodać do niej więcej oliwy. Pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Pastę z suszonych pomidorów możemy podać jako dodatek do grzanek, kanapek lub jako pesto do makaronu. The post Pasta z suszonych pomidorów appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników(...)dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać olej, wodę, czosnek, pomidory i zioła. Zagnieść na elastyczne, dość gęste ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w wysmarowanej olejem misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać
Grunt to przepis!plastry) 1/2 bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł 1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek(...)pokojową, polewam go olejem i pieprze z obu stron i odstawiam- ale nie do lodówki! Teraz zabieramy się do przygotowania salsy. Pomidora parzymy kroimy w drobną kostkę odciskamy z nadmiaru płynu, oliwki siekamy, całość dokładnie mieszamy dodajemy łyżeczkę zalewy z kaparów dla zakwaszenia, skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki
Piekielna Kuchnia Patimąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy 1 jajko sól pieprz cytrynowy 1 mały ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki(...)Soczewicę namoczyć w zimnej wodzi, zostawić na całą noc. Ugotować, dodając sól. Następnie zmiksować blenderem, dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać. Na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym
pieprzny smaczekugotować al`dente w lekko osolonej wodzie. Bób przepłukać i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut, obrać z łupin. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z zalewy, w której były pomidory i rozgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i leciutko go podsmażyć. Wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i bób, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć 3-4 minuty
Kuchnia w opałachwywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku ok. 75g koncentratu pomidorowego kilka listków laurowych sól i pieprz do smaku masło do smażenia(...)zupy. Krok 5. Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew. Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem. Krok 6. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość
Moja Książka KucharskaMakaron ugotować, przelać dobrze zimną wodą. 2. Wszystkie sery zetrzeć na tartce - odłożyć po garstce mozzarelli i sera żółtego do posypania wierzchu. 3. Pokroić pomidory suszone, czosnek i oliwki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Wymieszać ze sobą starte sery, pomidory suszone, czosnek, oliwki i kukurydzę. Dobrze doprawić (w przeciwnym wypadku po dodaniu makaronu całość będzie mdła). Dodać tuńczyka
Kto ugości moich gości?przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej(...)minut. Krok 2. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki. Krok 3. Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam
Moja Książka Kucharskastarcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu) 0,5 kostki twarogu półtłustego duża garść świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody(...)być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy sery i rozdrabniamy widelcem, dodajemy pocięte w paski pomidory i szpinak posiekany w małe kawałeczki. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się równomiernie rozłożyły. Ciasto wałkujemy na cieniutki placek (ok. 2 mm) i nożem tniemy
Kuchnia w biegurazem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda. Składniki: pierś z kurczaka suszone pomidory w oleju ser mozzarella w zalewie świeża bazylia przyprawy: sól, curry, zioła prowansalskie Ser i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy liście bazylii porwane na kawałki. W każdej piersi robimy dziurkę nożem (wzdłuż piersi
Gotuj z Misiempół łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli 125ml letniej wody łyżka oliwy Na farsz: 250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 cebula ząbek czosnku mała papryka czerwona puszka pomidorów krojonych, odsączonych z zalewy przyprawy: sól, pieprz, oregano posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ciasto: drożdże mieszamy z mąką białą i pełnoziarnistą, dodajemy sól, wodę, mieszamy do połączenia składników, dodajemy oliwę(...)minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy
Smak mojej kuchniMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g ryżu, 35 dag mięsa mielonego, 1/2 większej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki białej, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 250 ml bulionu, 3/4 puszki kukurydzy, większa cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, garść startego sera żółtego, posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy), łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, płaska łyżeczka(...)czosnek drobno siekam, szklę na oleju. Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam. Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie). Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę
JejKuchniatalerzu i zaczęła wyżerać. Ehh …. dzieci. Składniki na 6 porcji: opakowanie makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około pół kg pieczarek 10 połówek suszonych pomidorów (mogą być w zalewie) 1 cebula 200 g mleka kokosowego z puszki łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju do smażenia i jeżeli macie to kilka kropel oliwy truflowej(...)makaron kupiłam w Biedronce Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju na dużej patelni. Pieczarki w zależności od ich wielkości pokrój na 4-8 części, a pomidory w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarki i smaż razem około 5 minut, po czy dodaj pomidory, gałkę, czosnek i ciut pieprzu. Po wymieszaniu dodaj mleko kokosowe i zagotuj
greenscarf