szczypta soli na farsz: 2 opakowania szynki parmeńskiej kulka mozarelli kilka pomidorów suszonych z zalewy szklanka śmietany 30% 3 jajka(...)około 20 minut, aby lekko się podpiekło. Mozarellę zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jajkami. Doprawić pieprzem, solą i bazylią suszoną lub posiekaną świeżą. Szynkę porwać na kawałki, pomidory pokroić w paski i ułożyć na podpieczonym spodzie tarty. Zalać przygotowaną wcześniej masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż masa sie zetnie a wierzch lekko
wyzwania kuchennearomat ziaren kolendry. Składniki: (4 porcje) 340 g. suchej fasoli borlotti (tzw. żurawinowej) 2 duże ziemniaki 2 marchewki 4 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (2 x 400 g.) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szkl. oliwy z oliwek 2 szkl. wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony kolorowy pieprz skórka(...)pokrojony w plasterki i posiekaną w kostkę cebulę. Mieszaj i zeszklij przez 2 minuty. Do garnka dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż z cebulą przez 2 minuty. Do warzyw wlej pomidory z puszki i 2 szklanki wody. Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, skórką cytrynową oraz rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj
Delicious Placełyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać(...)zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego
Gospodyni Miejskałyżka soli 6 liści laurowych Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów: Pomidory umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebule obierz i pokrój w półksiężyce. Warzywa posyp 2 łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W międzyczasie przygotować zalewę; wymieszać wszystkie składniki i całość zagotować. Słoiki oraz pokrywki umyć(...)zagotowania się wody. Krok po kroku przepis na sałatkę z zielonych pomidorów: 1. Umyj pomidory 2. Pokrój pomidory w cienkie plastry 3. Obierz 4 cebule 4. Pokrój cebulę w półksiężyce 5. Warzywa zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny 6. Przygotuj zalewę - najpierw wlej 1,2 l wody 7. Dolej 1 szklankę octu 8. Dodaj niecałą
KuchniaWeDwoje.plmasła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra, Parmezan drobno zetrzeć. Trawę cytrynową, listki limonki, czosnek, ostrą papryczkę drobno posiekać. Pomidory osączyć z zalewy, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić w paski. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Mrożone owoce morza wyłożyć na sitko i przelać zimną wodą, osączyć. Odstawić na parę(...)porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie od momentu wlania wina, risotto gotujemy 18 minut. Po 14 minutach dodać pomidory, po kolejnych 2 minutach dodać owoce morza. Gdy ryż będzie gotowy dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty, a następnie dodać parmezan i wymieszać. zastawa
królestwo garówdrożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią(...)ciasto formujemy w rękach w półtorej centymetrowej grubości placek . Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piekąc w tej temperaturze przez 20 -25 minut . Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy
Miód i pieprzmasła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie(...)patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dynia? To jest jej czas, właśnie teraz. Dużą rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne. Składniki około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek puszka pomidorów krojonych w zalewie 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki (ale nie mniej niż 500 g) 2 cukinie baby 3 czerwone papryki 1 żółta papryka(...)oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz. Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę. Po około 10 minutach wlej pomidory. Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii. U mnie trzy garstki świeżych liści. Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań
Z Kuchni Do Kuchnikarkówki wieprzowej 200 g chorizo lub aromatycznej kiełbasy 1 cebula 2 - 3 papryki 1 świeża papryczka chilli (można dać więcej) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka wędzonej papryki pieprz sól 1 łyżka oleju natka pietruszki lub kolendra Mięso marynujemy(...)przez 10 minut. W tym momencie można dokroić więcej ostrej papryczki lub dosypać suszonej. Po tym czasie nasze warzywa oraz mięso powinny puścić soki. Dolewamy do tego zalewę z kukurydzy, pomidory z puszki oraz bulion, mieszamy i rozkręcamy płomień, aby zredukować całość. Mieszamy od czasu do czasu. Po 15 minutach możemy zmniejszyć płomień i jeśli zajdzie potrzeba smażyć jeszcze
Kuchnia od dwojgaząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach sól morska, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy. Dolewamy bardzo cieniutką strużką oliwę do musztardy i octu
Poezja smakukurczaka. Śródziemnomorska będzie tylko kompozycja warzyw :) TaginTagin Śródziemnomorski SKŁADNIKI:- 2 piersi z kurczaka (podwójne)- 1-2 łodygi selera naciowego - 1 papryka- 8 ząbków czosnku- 7-8 pomidorów suszonych w zalewie- 1 duża cebula- pomidorki koktajlowe- oliwki czarne i zielone- pół opakowania sera feta- 1 łyżka kaparów- 8 listków świeżej bazylii- sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI(...)pieprzem. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody. Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250°C Smacznego
Zainspiruj się kuchniąmąki pół łyżeczki soli 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnego Nadzienie: 2 pęczki szparagów (1 kg) 12 szt. suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 4 jajka 2 opakowania (300 g) naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten ) kilka gałązek świeżego tymianku szczypta pieprzu cayenne (można pominąć) pozostałe przyprawy: sól(...)piec przez ok. 15-20 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać. Nadzienie: Cebulę pokroić w piórka. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Suszone pomidory umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po dwóch minutach odcedzić i pokroić w kostkę. W drugiej miseczce roztrzepać jajka razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy. Tymianek umyć, oderwać
Domowa Cookierenka AgiDodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy(...)łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula lub 2 cebule szalotki 2-3 średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki
Karo in the KitchenPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te śledzie po kaszubsku są moimi ulubionymi. Możecie je spokojnie naszykować nawet tydzień wcześniej. Tak zrobione śledzie w lodówce można przechowywać przez 2-3 tygodnie. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar(...)słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu
Karo in the Kitchenłyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco CHILI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule - średnie 1 puszka fasoli czerwonej [400g] - łącznie z zalewą 1 puszka pomidorów w puszce bez skórki [400g] - krojonych 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona - duża 1 papryka zielona - średnia 1/2 szkl. soku pomidorowego - lub więcej, wedle uznania olej - do smażenia
Grunt to przepis!