pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:66/177)

Bombery 262

kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy, a gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz bazylią i oregano. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze części (jednak niezbyt cienko). Cebulę kroimy w drobną

Smaki Na Talerzu
Sałata rzymska z mango i pstrągiem 155

rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny.  Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej 1 mango 2 filety z pstrąga 1/4 melona 1/2 słoiczka kaparów z zalewy 1-2 pomidory malinowe 3-4 papryczki kolorowe mini kilka plastrów polędwicy wędzonej sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny

Karczma Honorietty
Pomidorowa zupa z brukselką 160

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jarzyny, ziemniaki, oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół). Razem chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, suszoną bazylię, dusimy pod przykryciem kilka minut, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Pałki z kurczaka w sosie kokosowo pomidorowym 121

patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z tortellini, indykiem i wrzywami 209

dnia :-) Składniki: 1 opakowanie tortellini (u mnie świeże z szynką prosciutto i ricottą) 200 g filetu z indyka przyprawa kebab - gyros mała cukinia papryka czerwona kilka suszonych pomidorów takich bez zalewy kukurydza pęczek natki pietruszki starta mozzarella 1. Tortellini ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyłam indyka pokrojonego w kostkę, dodałam do niego przyprawę kebab

kruche babeczki
Pyszna pizza 217

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy go w rondelku, na rozgrzanej łyżce oleju, tylko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki

Smaki Na Talerzu
Tagiatelle z krewetkami 141

niebanalne krewetki :D  Zachęcam do spróbowania :) Składniki (3-4 porcje): 500 g makaronu tagiatelle 250 g obranych krewetek 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku zalewa z suszonych pomidorów 2-3 suszone pomidory pęczek świeżej kolendry 200 g pomidorków koktajlowych łyżka tartego parmezanu Przygotowanie: Krewetki zamarynować w oliwie z suszonych pomidorów, posiekanym czosnku, chilli, kolendrze i suszonych pomidorach

Malinowo w kuchni
Sałatka z zielonymi szparagami na szpinaku i rukoli 194

garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki. Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente, wystudzić. Szpinak wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków

Monia miesza i gotuje
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem 131

łyżeczka kolendry 2 łyżeczki curry Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni, pomidory razem z zalewą. Całość chwilę dusić, następnie dorzucić pomidorki koktajlowe i wlać całe mleczko kokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę. Podawać

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem 272

grudki, aż beszamel nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Przyprawić solą, pieprzem. Zapiekanka Makaron ugotować na półtwardo. W misce wymieszać makaron, puszkę pomidorów wraz z zalewą, groszek i kukurydzę. Dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Wlać przygotowany wcześniej sos beszamelowy, całość wymieszać. W razie konieczności przyprawić solą, pieprzem. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania, docisnąć

Magda Kucharzy
Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym 133

łyżka posiekanych rodzynek olej do smażenia     Przygotowanie  Sos : na maśle podgrzałem imbir i chilli przez 30 sekund, wsypałem kurkumę i kumin, smażyłem minutę. Dodałem pomidory wraz z zalewą, przykryłem, dusiłem 10 minut na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu zmiksowałem, przetarłem przez sito. Dodałem jogurt, doprawiłem solą, pieprzem i chilli.   Klopsiki : ziemniaki rozgniotłem, wymieszałem z warzywami, bułką

R'n'G Kitchen
Kurczak z ciecierzycą i pomidorami 159

będziemy marynowali kurczaka. Ja marynowałam ok 1 godziny ale można dłużej. Samo wykonanie zajmuje jakieś 30 minut. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka ciecierzycy w zalewie 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2  łyżeczki harissy  4 łyżki oleju Mieszanka przypraw do marynaty : 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej

Ze smakiem bez glutenu
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 174

zrobić? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz bazylią. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania.  Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy

VioletoweKucharzenie
Chili con carne z chorizo 234

chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, dociskając mięso drewnianą łopatką o dno patelni i rodzielając tym samym zbijające się grudki. Gdy mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: 1 łyżkę papryki słodkiej, mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren

Smaki Na Talerzu
Kurczak w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami i gruszką 177

pojedynczej piersi zrób sakiewki przecinając pierś w połowie. Przypraw piersi swoją ulubioną przyprawą, natrzyj oliwą, odstaw do lodówki na min. 30 minut. Suszone pomidory odłów z zalewy na papier, po odsączeniu pokrój na mniejsze kawałki i włóż do sakiewki wraz ze świeżymi ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Na 5 minut

Wylizany Rondel