pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:63/177)

Naleśniki z meksykańskim sosem 161

oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól  pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie(...)tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą.  Na koniec sos odparować. Nadziewać naleśniki

Gotowanie jest łatwe
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 148

pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku mielonego 3 g mielonego pieprzu sól   Przygotowanie(...)przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były pod wodą). Gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 171

połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz(...)Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy z pestek. Do papryczek wkładamy kawałeczki sera, oliwki i pomidory suszone. Z cukinii, drylownicą do jabłek wycinamy miąższ (jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą. Buraki myjemy, kroimy w cienkie

Moniki Smakołyki
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 216

liście laurowe sól i pieprz oliwa lub olej kokosowy do smażenia Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cieńsze paski. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dorzucamy czosnek i przesmażamy chwilę(...)łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy mięso obsypane 2 łyżkami mąki. Solimy i pieprzymy i przesmażamy do uzyskania ładnego koloru. Na patelnię dorzucamy warzywa oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko podsmażamy chwilę, a następnie wlewamy szklankę czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy

Cooking Monster
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie 222

pieprz tłuszcz do smażenia (olej, smalec) SOS: 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 marchewka ½ litra rosoły 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka 200 g kaszki kukurydzianej sól do smaku 60 g masła 70 g parmezanu Instructions Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek(...)nagrzać do 190 stopni. Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce – dodać do cebuli, podsmażyć ok 10 minut mieszając. Z pomidorów zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych). Pomidory przełożyć na patelnie, lekko podsmażyć całość – przełożyć do pulpecików. Dodać rosół. Wstawić do piekarnika – piec

Cooking for Emily
Piersi kurczaka ze szparagami i suszonymi pomidorami 214

makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (wagowo ok. 0,5 kg) 2 łyżki posiekanego, wędzonego boczku 3-4 pomidory suszone (bez zalewy) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% masło klarowane do smażenia kurkuma sól, pieprz ostra papryka Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć(...)kurczaka. Powinny lekko się zarumienić. Przygotowane mięso przełożyć na talerz. W tym samym garnku/lub na tej samej patelni podsmażyć boczek i posiekany czosnek. Gdy będą zarumienione dodać posiekane pomidory i piersi kurczaka. Następnie wlać 1 szklankę wody oraz śmietanę. Całość posypać odrobiną kurkumy. Dusić pod przykryciem. Po 15 minutach mięso powinno być gotowe. Ewentualnie zdjąć pokrywkę i zredukować ilość sosu

Ugotować
Kurczakowe zawijańce z suszonymi pomidorami 151

cztery kawałki. Przygotowane w ten sposób mięso rozbić cieniutko (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej), oprószyć z obu stron przyprawami (solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym). Pomidory wyjąć z zalewy (mocno ich nie odsączać) i pokroić w kostkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pietruszkę i bazylię drobno posiekać. Składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem(...)zwrócić uwagę, by były szczelnie zawinięte, aby przy smażeniu nie wypłynął nam roztopiony ser). Przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Uwaga: Słoik pomidorów miałam o wadze 280g. Z tego użyłam połowy pomidorów

In my kitchen
Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 175

nasion słonecznika około 20 połówek suszonych pomidorów pół łyżeczki wędzonej papryki łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia * jeżeli pomidory suszone z zalewy to ten olej będzie idealny Przygotowanie: Bakłażany ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę najlepiej w funkcji grill. W połowie czasu pieczenia odwróć(...)pieprz. Wymieszaj. W miski przełóż miąższ upieczonych bakłażanów, podsmażoną z przyprawami cebulę, połowę suszonych pomidoów oraz słonecznika. Zblenuduj wszystko na gładką masę, po czym dodaj resztę słonecznika i pomidorów. Dopraw solą. Gotowe Artykuł Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Zielona tarta 147

szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos mięsny 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów całych w zalewie 2 łyżki zielonego groszku 1 łyżka mąki kukurydzianej serek topiony lub kulka mozzarelii sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii szczypta majeranku Liście buraka umyć, osączyć z wody(...)czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół  cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć  krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć

Gotowanie jest łatwe
Makaron ze szparagami, szpinakiem i fetą 214

fetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100g dobrej jakości sera feta Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego) 1 posiekany ząbek(...)pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty.  Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne. Czosnek posiekać, suszone pomidory pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż się skurczy. Posolić do smaku. Do dużej salaterki przełożyć makaron, szparagi i szpinak z suszonymi pomidorami

Fabryka pomysłów
SAŁATKA CAPRESE 144

uwielbiam a Wy? Składniki: * 2 pomidory * 1 kulka mozzarelli * liście świeżej bazylii * sól, pieprz * odrobina suszonej bazylii Wykonanie: Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy, również pokroić w plasterki. Pomidory razem z mozzarellą układać na przemian na talerzyku. Sałatkę posypać solą, pieprzem i suszoną bazylią. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii

Zrób to smacznie
Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem 332

zalewie naturalnej u mnie  GRAAL -pomidor -papryka -ogórek gruntowy -korniszon opcjonalnie -oliwki -ser typu feta -czarnuszka -bazylia -szczypiorek lub cebulka -vinaigrette classico u mnie Monini -oliwa z oliwek -sól -Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO Umyj sałatę, postrzęp. Dodaj ogórki, pomidora, paprykę.  Otwórz puszkę tuńczyka, odsącz z zalewy, dodaj. Wkomponuj pozostałe składniki. Dodaj vinaigrette. Oliwę. Przed

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki na piknik lub Majówkę - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 169

szpinaku, umytego, osuszonego i drobno posiekanego 200 g sera feta pokrojonego w kostkę 2 łyżki startego parmezanu + do posypania po wierzchu muffinek 80 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy, pokrojonych na paski 60 g czarnych wydrylowanych oliwek, pokrojonych na plasterki Przygotowanie muffinek na piknik: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Foremkę na 12 muffinek dokładnie wysmaruj oliwą, dzięki temu(...)rulon i drobno posiekałam. Waga podana w przepisie oznacza wagę samych liści. Dodaj posiekany szpinak do mokrych składników i wymieszaj. Do suchych składników dodaj pokrojoną fetę, parmezan, suszone pomidory i oliwki i wymieszaj. Przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Rozłóż otrzymaną masę pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika i piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z szynką parmeńską i mozarellą 342

szczypta soli na farsz: 2 opakowania szynki parmeńskiej                kulka mozarelli                kilka pomidorów suszonych z zalewy                szklanka śmietany 30%                3 jajka(...)około 20 minut, aby lekko się podpiekło. Mozarellę zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jajkami. Doprawić pieprzem, solą i bazylią suszoną lub posiekaną świeżą. Szynkę porwać na kawałki, pomidory pokroić w paski i ułożyć na podpieczonym spodzie tarty.  Zalać przygotowaną wcześniej masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż masa sie zetnie a wierzch lekko

wyzwania kuchenne
Barbunya pilaki 161

aromat ziaren kolendry. Składniki: (4 porcje) 340 g. suchej fasoli borlotti (tzw. żurawinowej) 2 duże ziemniaki 2 marchewki 4 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (2 x 400 g.) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szkl. oliwy z oliwek 2 szkl. wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony kolorowy pieprz skórka(...)pokrojony w plasterki i posiekaną w kostkę cebulę. Mieszaj i zeszklij przez 2 minuty. Do garnka dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż z cebulą przez 2 minuty. Do warzyw wlej pomidory z puszki i 2 szklanki wody. Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, skórką cytrynową oraz rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj

Delicious Place
Lasagne z soczewicą i porem 209

łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać(...)zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska