ciecierzycą w sosie pomidorowym - przepis: Składniki: 1 długa laska ulubionej kiełbasy (+ kawałek boczku pokrojonego w kostkę - opcjonalnie) puszka ciecierzycy 1 średniej wielkości cebula średniej wielkości cukinia 1 puszka pomidorów sól (do smaku) pieprz cytrynowy (do smaku) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego posiekana natka pietruszki do posypania 1-2 łyżki(...)plasterków przekroić na pół, dodać pokrojoną kiełbasę do zarumienionej cebuli, chwilę podsmażać na niewielkim ogniu, by nie spalić cebuli. Ciecierzycę odcedzić z zalewy, cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kiedy kiełbasa się lekko zarumieni, dodać pomidory z puszki, dusić pod przykryciem, aż się rozpadną, tworząc gęsty sos (można podlać niewielką ilością wody). Dodać pokrojoną cukinię oraz odcedzoną ciecierzycę
Moje Qulinariapieczenia, wszystko wymieszać, a następnie dodać kefir i całość zagnieść rękoma na jednolite, elastyczne ciasto. 2. Farsz: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dodać paprykę słodką, ostrą i całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyzakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsamy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Sałatę umieszczamy na dwóch talerzach lub w lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na sałatce. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Artykuł Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plkostkę, przyprawić wg uznania, podsmażyć na oliwie, w głębokim garnku, po chwili dodać cebulę, następnie paprykę, smażyć chwilę, po czym zalać zblendowanymi pomidorami, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę, ananasy i groszek (można dodać odrobinę zalewy z groszku, żeby potem było z czego sos zrobić). Dusić ok 10-15 minut, na koniec przyprawić koncentratem, solą, pieprzem i ziołami. Podawać
Trufelkowokostkę, oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie z chlebem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, oliwki kroimy na pół, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, grzanki oraz natkę pietruszki. Przygotowujemy sos wyciskamy czosnek i mieszkamy z octem i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem
Cynamonowe szczęścieodrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę. 2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zielone oliwki. 3. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do sałatek wedle uznania i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Smacznego
Kuchnia domowa Anirukoli i suszonych pomidorów. składniki: 3 duże figi 1 duża mozzarella do caprese (200 g) 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 4 kwiaty nasturcji Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą. Całość polać pesto. Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji
Monia miesza i gotujełyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Liście sałaty płuczę, osuszam i rozdrabniam. Pomidora kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Rzodkiewkę kroję w cienkie plasterki. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Delikatnie mieszam. 3. Oliwę mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną
Tradycyjna kuchnia Kasinimi mięsko. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym tłuszczem i zalewą marynaty. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dodatkowo: pomidory koktajlowe czerwona cebulka
ClauditteMissCookingsosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz
Czerwień i błękitobraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy: sól i pieprz do smaku, oregano, suszony/granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry(...)rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami kolendry oraz kminu. Dusimy razem do odparowania większości soku z pomidorów i postania gęstego sosu.Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy i ugniatamy
Ratunku obiadostra papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, seler, pietruszkę oraz marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy, soczewicę opłukać. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę razem podsmażyć. Wlać 0,5L wody oraz puszkę pomidorów, dodać warzywa oraz soczewicę. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Na sam koniec dodajemy osączony groszek, koncentrat oraz paprykę, sól
magiczna kuchnia Kasisalsą guacamole Składniki: 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu
Mania GotowaniaDodatki na dwie pizze: kilka plastrów prosciutto 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów z zalewy żółty tarty ser – wg uznania Sos pomidorowo-chrzanowy: 400 g puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie, bazylia łyżeczka chrzanu szczypta cukru, pieprzu i soli – wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki
Zasmakuj Kuchniporcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli 300 g jarmużu lub kapusty włoskiej do podania: 4 łyżeczki startego twardego sera - Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano, kilka kromek jasnego lub ciemnego pieczywa(...)wyjmiemy z zupy). Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i wypłucz pod bieżącą wodą na sicie. Dodaj do warzyw w garnku razem pomidorami z puszki oraz 1 litrem wody. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą chilli, jeżeli lubisz pikantne smaki. Gotuj pod przykryciem przez
Chilli Czosnek i Oliwa