podłużny placek, na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód i zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą jeszcze rosły. Do pieczenia 15 jagodzianek lepiej użyć dwóch blach. Wyłożone na blachę przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by jeszcze
W SMAKzrobić z resztek pieczonego kurczaka? Dobre wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu to podstawa naszej ekonomicznej kuchni. Oczywiście nie chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy(...)kurczaka. Orientalny rosół a la zupa pho na bulionie z kości Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka , kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać
Niedzielny kucharzplacek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółeczka, nakładamy po odrobinie farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia. Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sos śmietanowo-koperkowy: Masło topimy i zagęszczamy mąką. Dolewamy wodę, a następnie śmietanę. Mieszamy cały czas łyżką lub rózgą by składniki
Kuchnia w czekoladzieprzyrządzenia takich placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane. Składniki: cukinia, 3 ziemniaki, 2 duże marchewki, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku(...)obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na kawałki. Wszystko wrzucać na przemian do robota i zetrzeć na średnich oczkach. Przełożyć na durszlak, by pozbyć się nadmiaru wody, po czym przełożyć z powrotem do miski. Dodać drobno posiekany czosnek, jajka oraz mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę
Z miłości do słodkościNie będę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie
DefinicjaSmakudrugim. Do większego garnka wlewamy trochę wody. Zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie się gotować ustawiamy moc palnika na minimalną. A następnie drugi garnek umieszczamy na tamtym, ale tak by nie dotykał on tafli wody. W mniejszym garnku umieszczamy nasze składniki. Teraz ubijamy jajka z cukrem mikserem około 10 minut. Masa jajeczna powinna być bardzo puszysta. Resztę mąki wsypujemy do dużej(...)krążki. Na połowie krążków układamy nasze nadzienie (konfiturę z róży) i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi należy dobrze zlepić. Uwaga! Pączki można nadziać również po smażeniu, ale wówczas nasz placek rozwałkowujemy na około 2-2,5 cm i nie zlepiamy krążków ze sobą. Ja robię większa partię pączków i raz robię tak, a raz tak. Do nadziewania można użyć
Słodkie okruszkiplacek o grubości 0,5 cm lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 7 -12 min. (ja piekłam 10min.) Gotowe pierniki można udekorować lukrem, ale bez lukru też są pyszne. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego Nawet mikołaj się załapał na pierniczka ;-) IMPRESJAsmaku by
IMPRESJA SMAKUmiejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu(...)jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kapustę
Kolorowy Przepisownikby ciasto nachodziło na brzegi formy. Wyrównać te brzegi. Na cieście rozsmarować serek. Ułożyć na nim plastry gruszek. Piec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek
Weekendy w domu i ogrodzieplacki na stratę, a w ręku trzymałam słoik z kaszą, ale stwierdziłam, że jeszcze dam im szansę i spróbowałam je obrócić, jakoś dałam radę. Kiedyś też mi się tak "rozjechały" na patelni tylko, że wtedy spisałam je chyba na stratę, tym razem walczyłam :P I w sumie cieszę się, bo wyszły dobre, na pewno powtórzę, ale muszę pamiętać by
More food, love and dreamspowstania marmoladki. Owoce nie musz\u0105 by\u0107 ca\u0142kiem rozgotowane, w piekarniku zd\u0105\u017c\u0105 jeszcze zmi\u0119kn\u0105\u0107. Pozostawi\u0107 do ca\u0142kowitego ostudzenia.","text":"W\u0142o\u017cy\u0107 do garnka, zasypa\u0107 cukrem i gotowa\u0107 przez 10 minut do powstania marmoladki. Owoce nie musz\u0105 by\u0107 ca\u0142kiem rozgotowane, w piekarniku zd\u0105(...)Smak octu b\u0119dzie niewyczuwalny, ale dzi\u0119ki niebu beza nie z\u017c\u00f3\u0142knie podczas pieczenia. Zachowa sw\u00f3j bia\u0142y odcie\u0144.","text":"Wsypa\u0107 m\u0105k\u0119 ziemniaczan\u0105 oraz ocet i zmiksowa\u0107 jeszcze przez chwil\u0119. Smak octu b\u0119dzie niewyczuwalny, ale dzi\u0119ki niebu beza nie z\u017c\u00f3\u0142knie
ProstePesto.pltypem sera) sól, pieprz, masło, tarty parmezan Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się(...)składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości. Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek
MarciochaKucharzyProste placuszki śniadaniowe Nie samymi świętami człowiek żyje Choć na blogu nie brakuje świątecznych inspiracji, to dziś chciałabym przywitać się z Wami prostym śniadaniowym przepisem. Moje dzieci uwielbiają wszelkie placki, placuszki i naleśniki. Ja zresztą też Dlatego dziś na śniadanie były proste placuszki na mleku, do tego pokrojone truskawki i dla chętnych odrobina miodu do polania. Szybko i pysznie(...)Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej TOTA 3 wiejskie jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, tak by w masie nie było grudek. Rozgrzewamy patelnię. Można ja skropić olejem. Ja smażę bez tłuszczu. Wykładamy porcje ciasta (jeden placuszek, to jedna łyżka masy). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron
Słodkie okruszkimiało nieco inną konsystencję niż to klasyczne ciasto na pizzę, przez co będziesz musiała je rozwałkować. Z każdej porcji powinna wyjść pizza o średnicy około 30 cm. 10. Każdy placek posmaruj ketchupem, nałóż farsz pieczarkowy, paprykę i plastry mozzarelli. 11. Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 150-20 minut. 12. Przed podaniem posyp listkami(...)Oczywiście dodatki są dowolne - ja użyłam klasycznie pieczarek, papryki i sera, ale jeśli wolicie np. z wędliną, pomidorem czy ananasem jak najbardziej składniki na wierzch możecie podmienić 😊 Pamiętajcie jednak, by wybierać dodatki o dobrej jakości - zarówno jeśli chodzi o wędlinę, jak i np. ketchup. Ketchup ketchupowi nie równy, zawsze warto czytać skład - pisałam już kiedyś o tym, jak sprytnie czytać
Z notatnika dietetykawłaścicieli przy ulicy Głównej 15. Wyśmienity smak lodów to zasługa używania wyłącznie najlepszych, naturalnych składników. W lodziarni ustawiają się ogromne kolejki, szczególnie w sezonie, ale warto postać chwilę, by spróbować tych wyśmienitych i nietypowych lodów. Nietypowych, bo są one sprzedawane nie na gałki, ale wg wagi, a każdy smak ma swoją cenę. W latach 90 firma rozwinęła się, powstała również(...)cukiernia, oferująca domowe wypieki - ciasta, i torty. Ciast nie jadłyśmy, ale na lody wracałyśmy kilkakrotnie i gorąco polecamy. Podczas spaceru uliczkami natknęłyśmy się na baner reklamujący lokal z plackami ziemniaczanymi w kilkunastu odmianach. Idąc według wskazówek, trafiłyśmy do „Jakubówki”. Jakubówka to ponad 130-letni położony w historycznej części Uzdrowiska – dawny dom Żyda W. Szellera mieszczący dawniej 8 mieszkań
W mojej kuchni