placek niebo - 1500 przepisów (strona:49/100)

ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką :D 118

trochę na bakier byłam z ciastem drożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować...Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych ;) Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki .....jestem już mamą kilkanaście lat :P Chyba jako młoda dziewczyna miałam nosa, albo nie miałam serca zwyczajnie do takich ciast :D Uznajmy, że jedno i drugie :D Trzeba próbować(...)skutku. Są dwa uda: albo się uda albo nie uda :P To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć w cieple i porządnie wyrobić. Jest bardzo smaczne i dla tych, co za drożdżowym nie przepadają polecam wręcz spróbować skosztować taki wypiek. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki pszennej

Pieprzyć z Fantazją
Krampety 249

cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)masła 1 łyżeczka soli masło i dżem do podania Krampety - jak zrobić? W misie robota kuchennego połącz ciepłe mleko, szklankę wody i cukier, wymieszaj. Dodaj drożdże, odczekaj kilka minut, by mieszanka się spieniła. Dodaj sól i mąkę, dokładnie wymieszaj (np. mikserem), by składniki się połączyły. Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na godzinę lub do momentu

Moje Qulinaria
Keftedes, czyli kotlet mielony w cypryjskim stylu 239

jagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy i tarkujemy, jak na placki. Odciskamy nadmiar płynu i wrzucamy do mięsa. Zaraz potem wbijamy doń całe jajko, posiekaną cebulę, łyżkę stołową cynamonu i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy(...)kule. W rondelku rozgrzewamy olej. Powinien sięgać do połowy wysokości naszych kulek, które dokładnie obtaczamy przed smażeniem w mące. Smażymy na złotobrązowy kolor, wykładamy przed podaniem na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Wigilia ludowa 124

nich musiałaby umrzeć niechybnie do roku. Natomiast w okolicach Pińczowa 9 potraw jest podkreślone dodatkowo.  W niektórych miejscowościach gospodynie wiejskie w dniu tym bardzo w czas robią placek z dziewięciorga gatunku zboża i ten dają do zjedzenia krowom, abym im czarownice mleka nie odebrały. Jak wyglądają same zwyczaje kulinarne? Przez cały dzień post.  W powiecie ropczyckim(...)jeść na dworze, bo będzie boleć gardło. Później czekają na umówiony znak.    W okolicach Pińczowa  Obiad, czyli wiecerzę jedzą wieczorem, po ukazaniu się pierwszej gwiazdy na niebie. W powiecie lipowieckim obok Garwolina   dawniej sąsiedzi zbierali się do jednego gospodarza na wilię, zjedli, potem wszyscy szli do drugiego, potem do trzeciego, i tak z kolei

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka czekoladowa z kakao i majonezem Kieleckim 115

name":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu musz\u0105 by\u0107 w temperaturze pokojowej, wyj\u0119te z lod\u00f3wki co najmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem. Przygotuj blaszk\u0119 keks\u00f3wk\u0119, wy\u0142\u00f3\u017c j\u0105 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.","text":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu musz\u0105 by\u0107 w temperaturze pokojowej, wyj\u0119te(...)ekstrakt waniliowy. Mieszaj na najni\u017cszych obrotach miksera, tylko do po\u0142\u0105czenia, by masa nie upad\u0142a. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.","text":"Dodaj mieszanin\u0119 suchych sk\u0142adnik\u00f3w oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj na najni\u017cszych obrotach miksera, tylko do po\u0142\u0105czenia, by masa nie upad\u0142a. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/babka-czekoladowa-z-kakao-i-majonezem-kieleckim\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 620

by pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła(...)jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowanie:Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte

Ala piecze i gotuje
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 115

drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne  domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi(...)ciężko jest mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 330

udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)ułożyć łyżeczką nieco powideł, przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko docisnąć ciasto wokół nadzienia - w tak przygotowanych krążkach foremkami wycinać różne kształty, pamiętając, że muszą być one na tyle duże, by "schowały" w środku nadzienie - pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zezłocenia - najlepiej przełamać jeden z pierniczków, żeby sprawdzić stan upieczenia

Smakołyki Bereniki
Placki marchewkowe 188

Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku. Składniki: 500-600 g marchwi 1 cebula kilka kropli soku z cytryny 3 jajka(...)łyżki bułki tartej 1 łyżka mączki kukurydzianej sól, pieprz Wykonanie: obrane marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć cebulę i skropić cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać kłaść małe porcje placuszków ( 1 łyżka) na średnio rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet ziemniaczany 154

Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)swojej babci i tak w tył idąc można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało

Eli Gotowanie
Rurki z kremem 199

Pyszności i chociaż trochę z nimi pracy warto! Foremki już dawno leżą w mojej szafce, wyciągałam je kilka razy, ale zawsze coś przeszkadzało by ich użyć. Tym razem się udało, chociaż zabawę zaczęłam późnym wieczorem i kończyłam następnego dnia rano. Zachowują świeżość przez kilka dni, są delikatne, kruche i kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki(...)około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Można jedną część

NA MOIM TALERZU
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 246

Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki(...)osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe

Mienta blog
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 194

idealne pierogi znajdziecie  TUTAJ Uprzednio nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA  po wierzchu, tak by powstał wzór. Wykroiłam „ciasteczka”, przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się(...)mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika są niemal identyczne jak te babcine, z ta różnicą, że nie poparzyłam sobie palców ani razu , jak to było w przypadku ściągania placków z blachy u babci! Są delikatnie chrupiące i mają te same bąbelki z powietrzem jak...te ,które robiłam u babci. Po zjedzeniu kilku ot tak...sprawdziłam je na słodko...mogą

Z Kuchni Do Kuchni