placek niebo - 1500 przepisów (strona:45/100)

PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI 279

małej ilości oleju* (ja dodawałam po 1 łyżeczce oleju na partię placuszków), na niezbyt dużym palniku tak, by dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie(...)ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy zbytnio się rumieniły, dlatego smażyłam na minimalnej ilości. I po raz kolejny do smażenia wszelakich placków idealnie sprawdziła się u mnie patelnia do naleśników. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym, lub polane płynnym miodem i posypane płatkami migdałów, lub po prostu zajadać same, dla mnie

Smaczne Zdrowe
Pierogowe paluszki z cukinią. 148

klasycznie. Hmmm chyba nie smakowały by już tak samo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już

vegetanie
Placki gryczane 158

Kolejne placuszki :D Tym razem dla miłośników kaszy gryczanej. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mają zwartą strukturę, więc się nie rozpadają przy przewracaniu. Idealnie nadają

Kuchenny Skrawek Nieba
Ruskie pierogi, czy na pewno? 196

margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.  Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów

W kuchennym oknie Ewy
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 209

całość podałam z pysznym, słodkim syropem klonowym. Moje placuszki były idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Szybkie w przygotowaniu, zaspokoiły głód i poprawiły nastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki:   (na 2 mniejsze(...)ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane syropem klonowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi 121

podgrzewa\u0107 p\u0142yn na palniku, by lekko zg\u0119stnia\u0142. Ciep\u0142\u0105 mieszank\u0119 wla\u0107 z powrotem do owoc\u00f3w i wymiesza\u0107. Ca\u0142o\u015b\u0107 pozostawi\u0107 do przestudzenia.","text":"Sok owocowy ods\u0105czy\u0107, przela\u0107 do mniejszego garnuszka. Mieszaj\u0105c, podgrzewa\u0107 p\u0142yn na palniku, by lekko zg\u0119stnia\u0142. Ciep\u0142(...)rozwa\u0142kowujemy na okr\u0105g\u0142y placek o \u015brednicy mniej wi\u0119cej 30 cm. Pozostawiaj\u0105c wolny brzeg ciasta, \u015brodek posypujemy r\u00f3wnomiernie bu\u0142k\u0105 tart\u0105 i wyk\u0142adamy nasz\u0105 owocow\u0105 marmoladk\u0119. Pozostawione wolne brzegi delikatnie podwijamy do \u015brodka.","text":"Ciasto rozwa\u0142kowujemy na okr\u0105g\u0142y placek o \u015brednicy mniej wi\u0119cej

ProstePesto.pl
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 193

musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka. wykładam ją równomiernie do blachy i wyrównuję powierzchnię(...)ciasto włożyć na ok. 40 minut. Powinno być złoto-brązowe, najlepiej zrobić próbę pod koniec pieczenia, wsunięty drewniany patyczek powinien pozostać po wyjęciu suchy, wówczas placek jest gotowy.  Ciasto studzę w formie. Kroję na dowolne kawałki. Przy podzieleniu na jakieś 35 sztuk każdy będzie miał ok. 100 kcal, ale to tak orientacyjnie, ponieważ wartość kaloryczna zależy w dużej

I tu będę miała takie te
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ZIOŁOWĄ TORTILLĄ 147

mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć naprawdę wyjątkową w smaku sałatkę. Mały dodatek do sałatki, który zwieńcza całość to pieczona tortilla, którą najpierw smarujemy oliwą z ziołami prowansalskimi, a następnie kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku. Prosta i zadziwiająco pyszna! Robiliśmy ją 3 dni pod rząd, tak nam posmakowała... Składniki: Tortilla: 1 placek tortilli 2 łyżki oliwy

Kuchnia MagdaLeny
Idealne mini wrap'y na imprezę 986

coś, co będzie wyglądało kusząco i będzie bardzo smaczne. Na imprezach takich jak Sylwester preferuję przekąski "na jeden kęs", takie, by wszyscy mogli sięgać po nie w każdym momencie, nie potrzebowali do nich talerzyków, a także, by nie można było się nimi za bardzo pobrudzić. Na moim blogu, były już propozycje na imprezowe przekąski, linki do nich przedstawiam na samym(...)dwoma plastrami sera, następnie trzema plastrami salami, kilkoma liśćmi szpinaku/rukoli i dość mocno zawijamy. Tak przygotowanego wrap'a dzielimy ukosem na cztery równe części. Każdą poszczególną część przebijamy wykałaczką by się nie rozwijały i nabijamy po jednej oliwce. Przed rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego!   Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger

Be Fit Be Strong
Serowe chmurki z akacją 167

Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub  cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira design

SzczyptaSmaQ
FITLOVEBOX i moje przepisy 193

  Witajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe

fitolarun.blogspot.com
Placki ziemniaczane 251

Od dzisiaj na blogu co jakiś czas będą pojawiać się tak zwane "obiady dla studentów i nie tylko", przeważnie będą to dania tanie i szybkie w

Kuchenny Skrawek Nieba
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 162

zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi(...)stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania. Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż do nasmarowanej oliwą foremki na tartę. Dociśnij do dna, a na brzegach uformuj

Niedzielny kucharz
10 rzeczy, które warto zjeść w Turcji, czyli nie samym kebabem człowiek żyje 109

najbardziej obleganych przez turystów miejsc). Poniżej znajdziecie listę 10 rzeczy, które moim zdaniem warto zjeść w Turcji. Lista na początku miała prawie 30 pozycji, ale stwierdziłam, że nikt by przez całą nie przebrnął 😉 Więc postanowiłam nieco ją skrócić, co wcale nie było proste! 1. Simit Pyszne i uzależniające bajgle o idealnej konsystencji – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku(...)placek, tylko cała gam dań z mięsem. Nie ma jednej słusznej definicji kebabu. Może być z mięsa pokrojonego w kostkę, jak np. yogurtlu kebab (zdjęcie 2), z mięsa mielonego, jak adana kebab (zdjęcie 1), beyti kebab (zdjęcie 3) lub islim kebabi (zdjęcie 5), lub z cienko krojonego jak najpopularniejszy w naszym kraju döner kebab (zdjęcie 4). Najważniejsze, by mięso

Na-talerzu.pl