placek niebo - 1500 przepisów (strona:44/100)

chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 188

potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 272

wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 238

letnią wodę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 195

potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta

Miód i pieprz
Rolada serowo – drobiowa 379

Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić

Za drzwiami kuchni
Tosty francuskie na słodko 187

Dziś niedziela, a więc zamiast przygotowywać kanapki na śniadanie, nadeszła pora na szybki posiłek, ale wymagający nieco więcej zachodu - roztrzepania jajka, pokrojenia bułki, smażenia... a wszystko

psgotujemy
Piernik przekładany budyniem dyniowym 236

potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość.   Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać(...)Gotowe ciasto przelać na blaszkę o śred. 24/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180 *C. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na trzy cienkie placki. 2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać puree z dyni,masło i zagotować. W szklance mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować

Kolorowa kuchnia Elki
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI 107

Pyszne czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i wiśniami - to właśnie te owoce robią tu robotę ,normalnie niebo w buzi 🥰    Często jemy też je z dżemem jabłkowo malinowym własnej roboty - pychota 🥰 Składniki: 130 g mąki  250 ml mleka  1 jajko 2 łyżki kakao szczypta soli  1 łyżka oleju(...)olej. Dokładnie mieszamy ,by powstało gęste ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy na ok 30 min.  Po tym czasie smażymy naleśniki, z tej ilości wyjdzie ok 6 sztuk.  Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier puder.  Każdy naleśnik smarujemy bitą śmietaną, nakładamy na nią po kilka wiśni i składamy placki w chusteczki. Dekorujemy wiśniami

Niespełnione zdolności kulinarne
Gruzińskie pierożki chinkali 180

15cm) koła. Na każdy placek nakładamy łyżkę farszu, a następnie zlepiamy do środka "na zakładkę" tworząc sakiewki. Gotowanie:  Pierogi wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wody, od tego czasu gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut. Podczas gotowania wa nie może zbyt mocno wrzeć, by nie zniszczyć delikatnych pierogów. Ugotowane wyjmujemy

Słodki Zakątek
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 278

ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy(...)ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 2 łyżki wody

Cynamonowe szczęście
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 149

pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia...    5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony.  Tu wywiązała

królestwo garów
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 344

ciasta formujemy na dłoniach nieduże placki (dłonie smarujemy odrobiną oleju, aby ciasto nie kleiło się do rąk), na które kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Następnie formujemy kulki, które układamy na stolnicy wysypanej mąką. 8. Surowe pączki pozostawiamy na stolnicy przykryte ściereczką na około 10 minut. 9. W dużym garnku rozgrzewamy olej (ale tak by nie był bardzo gorący) i smażymy

W kuchni Katie
Prosta drożdżówka z kruszonką i rabarbarem 249

rabarbarem , kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem ) Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się po całym domu? :) W dodatku ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowane czy trudne. Nie wymaga też wielkiej ilości czasu czy umiejętności jakimi Nas straszą niektóe poradniki i książki kucharskie. Potrzebujesz tylko pół godziny by zrobić zaczyn i zagnieść ciasto, ciasto

U Fiolki
Pierogi z mięsem 206

uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać

Wspólne smaki
PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI 295

małej ilości oleju* (ja dodawałam po 1 łyżeczce oleju na partię placuszków), na niezbyt dużym palniku tak, by dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie(...)ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy zbytnio się rumieniły, dlatego smażyłam na minimalnej ilości. I po raz kolejny do smażenia wszelakich placków idealnie sprawdziła się u mnie patelnia do naleśników. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym, lub polane płynnym miodem i posypane płatkami migdałów, lub po prostu zajadać same, dla mnie

Smaczne Zdrowe