Cukinii w tym roku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią
fitolarun.blogspot.comtakiego zwyczajnego życia. Mam wrażenie, że Munro nie zezwala swoim postaciom na szczęście, są przecież tylko matkami, córkami, robotnikami, handlarzami, nauczycielami, profesji pojawia się wiele. Nie wygląda na to, by miały jakieś specjalne znaczenie. Wciąż mam uczucie czytając prozę tej kanadyjskiej noblistki, że człowiek jest skazany na wieczne niezadowolenie, nawet poszukujący, nieomal dotykający swego odkrytego z trudem celu, musi obejść(...)siły, że nie sposób ich zaniechać. Warto jednak szczególnie podczas złej pogody i lekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie
I tu będę miała takie tesię niezwykle szybko i łatwo. Dal jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy spory jabłkowy placek. Składniki : ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych) 200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać) 150 ml rodzynków 200 ml cukru skórka z pomarańczy 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)zalać wrzątkiem. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na grube kawałki. Jabłka zasypać cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok. Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieradośnie zabrałam się za ich wypiek, najpierw w Stowarzyszeniu gdzie pracuję, dla dzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się po blasze tworząc jeden wielki, cienki placek, w dodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów(...)jednak i postanowiłam sama zakupić prawdziwą gorzką czekoladę, masło zamiast tłuszczu do smarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały, a ich smak mogę określić jako „niebo w gębie”. Są bardzo mięciutkie w środku, z delikatną, chrupką skórką z wierzchu. Bardzo czekoladowe i jedno wystarczy, żeby się zasłodzić na długi czas. Crinkles
Przepysznik - BLW i nie tylkogram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe(...)wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam
Bea(u)ty kitchenpudru* sól * 3 łyżki bułki tartej* 1 łyżka masła* 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Można(...)wczorajszego.Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków.Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując kulę.Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.Podawa
kolorowotorcikowoPlanowanie posiłków to nasz sprawdzony sposób na to by zdrowo się odżywiać i kontrolować wydatki na jedzenie. Obiady na sześć dni dla dwóch dorosłych osób (a często także dodatkowe porcje do zamrożenia), przygotowane z różnorodnych produktów wysokiej jakości, kosztują nas średnio około 110 -140 zł tygodniowo. Wcześniej tyle wydawaliśmy na jednorazową wizytę w restauracji. Jak planować posiłki? Zapraszamy do lektury(...)wybierzesz i przejrzysz przepisy – zajrzyj do spiżarki i lodówki. Ustal co masz, a co trzeba kupić i ze spisaną listą idź do sklepu po produkty potrzebne by przyrządzić menu na tydzień. Gotuj w niedzielę – n iedzielna sesja gotowania – nawet gdyby miała zająć tylko 30 minut – pomoże Ci wdrożyć menu na tydzień w życie. Jeśli przygotujesz chociaż część dań
Niedzielny kucharzocet. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Można wykonać to ręcznie lub przy użyciu robota. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku, mniejsze otwory, za pomocą kieliszka lub nakrętki. Z kolejną porcją ciasta(...)wlać około 1 litra oleju, a następnie go dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wrzucać oponki i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószyć cukrem pudrem i można się zajadać! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Oponki serowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plposzczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś kucharz chyba zbytnio przyoszczędził... Niestety znowu muszę podobnie podsumować - gdybym chciała jeść wyłącznie placki naleśnikowe, usmażyłabym je sobie sama w domu... Od wizyty w takim lokalu oczekuję jednak czegoś więcej. Z urodzinowej wizyty w Alei 40 wyszłam z mocno kontrastowymi odczuciami. Z jednej(...)ciekawym menu, z drugiej - kuchnia z pewnymi niedociągnięciami. Niedostatki smakowe tłumaczę sobie sporą liczbą odwiedzających, chętnych do skorzystania z promocyjnego menu. Wiadomo, gdy kucharz walczy z czasem, by bez opóźnień obsłużyć wszystkich gości, mogą zdarzyć się niewypały. Mimo wszystko, nie zniechęciłam się do kolejnych odwiedzin. Na pewno w niedalekiej przyszłości tu wrócę. Tak więc do zobaczenia wkrótce
Grunt to przepis!środowe popołudnie skierowałyśmy swoje kroki do restauracji na adres podany na grouponie. Tam przywitała nas… mapa. Mapa obrazowała drogę wejścia do restauracji, które znajdowało się na innej ulicy. By dotrzeć do niej należało okrążyć słynny Okrąglak (dla turystów nawet ciekawa opcja pozwalająca obejrzeć architektoniczną wizytówkę Poznania:). Lokal okazał się niezwykle sympatyczny z zewnątrz, a i wnętrze było niezwykle miłe(...)kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy
Kolizje Smakówdzwonisz z chóralnym Sto lat! Bo pewnych dat się po prostu nie zapomina. Lecz są jeszcze te, które dopiero Cię czekają. Pączkują cierpliwie w cieplutkim inkubatorku. By po plus minus dziewięciu miesiącach, ujrzeć światło dzienne. I tak oto rodzi się kolejna okazja do chóralnego Sto lat! Tyle, że tym razem to Ty będziesz obchodzić ten roczek(...)okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao
bastalenaz miodem i owocami Placuszki: 2 jajka 200 serka naturalnego 40 g mąki kokosowej Do podania: miód i owoce Jajka miksujemy. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy
Kucharzycamasła szczypta soli budyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu ) Sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz drożdże , dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka , by rozczyn miał gęstość śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj(...)wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każdej dziurki połóż
Różne smaki w kuchnidyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo(...)swoich walorów smakowych. Pieczenie, zaś wydobywa z dyni wszystko to co najlepsze, oczywiście o ile zrobimy to prawidłowo by nie przesuszyć miąższu. Jest jeden niezawodny sposób by prosto i szybko otrzymać idealne dyniowe pur é e . Nie trzeba dyni wcale kroić na wiele małych kawałków, jak niektórzy myślą, ryzykując pokaleczenie palców nożem bo przecież skóra dyni jest bardzo twarda
maniapieczeniamoimi plackami ziemniaczanymi - teraz wypadła jego kolej do ich przygotowania. Wprawdzie to nie jakaś wielka filozofia, ale wyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami. Składniki (na ok 15 placków): ok 1 kg ziemniaków 4 jajka 10 dag wędliny 1/2 małej papryki czerwonej 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubej(...)pieprzu. Dodajemy do ziemniaków i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy całe jajka. Mieszamy dokładnie. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Mega pyszne placuszki gotowe. Nadal pysznie ziemniaczane, a jednak z aromatem warzyw i wędliny. Mniam. Pyszny, kompletny obiad. Może nie do końca postny lecz tak smakowity, że warto
Kuchnia po mojemu