brzuchu burczy, nie nadąża za szalonym trybem naszej egzystencji. A wokół same fastfoody. Gotowe kanapki, burgery, zapiekanki, majonezowe sałatki… A gdyby tak, pomimo pędu i szaleństwa móc jeść zdrowo, by mieć siłę do tego całego pośpiechu? Grażyna Bober-Bruijn „Pysznymi do pudełka” udowadnia, że można. Jak zapowiada we wstępie autorka książki, jej pozycja nie ma dawać gotowych wzorów na drugie(...)dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się na pikniku. Bo czy piknik
Życie zamknięte w smakukakao. Dodać masło i wcierać je palcami, aż ciasto będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i zamieszać. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i wyrobić ciasto, jeśli będzie za suche, by je zagnieść, dodać odrobinę wody lub śmietany. 3/4 ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości). Pozostawić w lodówce przez(...)Dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby mus stał się bardziej gęsty. Zostawić do lekkiego przestudzenia, następnie doda połamaną czekoladę. Schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 2 mm i foremką wykrewać różne kształty. Nakłuć ciasto i piec przez około 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i włożyć
ChilliJemyChociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych 100 g migdałów Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały
Zawsze głodna!przykład pisząc dla Was ten wpis spoglądam ukradkiem na zegarek i… z przerażeniem stwierdzam, że już po 23:00. Ach… A przecież warto wygospodarować choć chwilę by móc w końcu odpocząć lub w spokoju zjeść z bliskimi pyszne śniadanie, napić się kawy i po prostu… usiąść nigdzie nie gnać. Jak zaoszczędzić cenny czas i pieniądze? To pytanie(...)jednym miejscu i to na wyciągnięcie ręki. Takie rozwiązania uwielbiam. Do tego łatwa i naprawdę prosta obsługa. No cóż… jak to kobieta w biegu wymagam od takich aplikacji by były naprawdę intuicyjne w obsłudze. Ta na szczęście taka właśnie jest. Bardzo ułatwia alfabetyczny spis sieciówek z jednej strony i podział na kategorie z drugiej. Dodatkowo Moja Gazetka regularnie uzupełnia
Słodkie okruszkiGrzybki to ciasteczko-babeczki, które są nie tylko smaczne, ale także niesamowicie efektowne! Z powodzeniem mogą stanowić jadalny prezent :) Ja je upiekłam dla mojej Córeczki - z jej dużą pomocą, by miała przy okazji fajną zabawę, bo nie ma nic gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka(...)gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę
Kolorowy Przepisownikstopni C. Cebulę pokroić w piórka. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Cukinie pokroić wzdłuż na połówki. Uformować ciasto w koło o grubości do 1 cm (warto zrobić wyższy rant dookoła placka) na blacie posypanym mąką lub papierze do pieczenia. Ciasto przełożyć na kamień lub blachę. Posmarować sosem pomidorowym i posypać suszonym oregano. Na sosie rozrzucić cebulę i kulki mozzarelli. Rozłożyć(...)czas od dawna w mojej biblioteczce. Nareszcie nadeszła pora na nią. Akcja dzieje się na amerykańskim Dzikim Zachodzie od XIX w., od czasów, gdy Komanczowie napadali na osady białych, by pozyskiwać skalpy i porywać jeńców, do czasu XX-wiecznego bumu naftowego. Historię życia rodziny McCullogh poznajemy z perspektywy trójki bohaterów. Pod nieobecność ojca rodziny Komanczowie zabijają kobiety i porywają chłopców
Weekendy w domu i ogrodziepotrawy, by przypomnieć sobie mój ukochany Neapol. Propozycja, którą dzisiaj mam dla Was to taka... inspiracja, ale pyszna inspiracja, zapewniam :) Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 500 g mąki 1 jajko 15-20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 400 ml letniej wody 300 g mąki wymieszałam z jajkiem, oliwą(...)ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po dwóch godzinach wyłożyłam ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub inną w miarę gładką powierzchnię) i rozgniotłam dłońmi długi, ale nie za szeroki placek. Jeśli ciasto za bardzo się klei do dłoni natrzyjcie palce olejem. Tak ułożone ciasto zostawiałam na około pół godziny. W tym czasie przygotowałam resztę składników, których listę znajdziecie poniżej
Pichceniomanianagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny(...)się malutkie grudki. Ubitą śmietaną przełożyć ciasto (trochę odłożyć do dekoracji), wierzch posmarować cieniutko śmietaną. Ciasto polać polewą czekoladową, a na polewie zrobić kleksy z bitej śmietany (pamiętaj, by kleks znalazł się na każdej porcji ciasta). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Składniki na polewę czekoladową Siostry Anastazji: 125 g margaryny; 5 łyżek cukru pudru; 3 łyżki kakao; 2 łyżki
In my kitchenPyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie ! Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka Mlekovita 1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Mlekovita(...)stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Wylewamy na dużą blachę, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Studzimy,przekrawamy na 3 placki. masa: Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, układamy
Z Majeczką w kuchnipogardzila nim nawet sama Tina Turner i nie przeszkadzalo Jej rowniez to, ze zjadala go na stojaco wsrod innych wielbicieli tego dania.Ja przywiozlam kilka takich kielbasek do domu by moj Maz mogl jeszcze raz odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti.Rosti z podpiekana kielbaska cielecaskladniki:kielbaska celeca (biala)na rosti: zieniaki obrane i starte(...)minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz.Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie caly placek przekladamy na druga strone i smazymy okolo 10 minut.Smacznego
Przysmaki Karolkiplacuszki nabiorą wspaniałego aromatu i dodatkowego smaku. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z ulubioną konfiturą, polewą czekoladową, bitą śmietaną, miodem lub syropem smakowym. Zapraszam na sprawdzony przepis na placki z kaszy manny i siekanych jabłek ze skórką;-) Placuszki z kaszy manny z jabłkami SKŁADNIKI: 500 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 2 jabłka 3 łyżki mąki(...)wsypuję łyżkę cukru pudru, cukier z wanilią (opcja) i 8 łyżek kaszy manny – mam wcześniej odmierzone i zmieszane w szklance. Lekko gotuję cały czas mieszając rózgą kuchenną, by kasza nie przypaliła się i nie miała grudek w postaci zbitej kaszy. Gdy masa zgęstnieje odstawiam ją na bok. Do kaszy manny dodaję 2 jajka i mąkę, mieszam rózgą do połączenia
Zasmakuj KuchniLodzi" zostawiają po bokach ok 2 cm nieposmarowanej części. Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy(...)najlepiej aż do następnego dnia. Znowu podgrzewamy 10-15 min,i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zagotować powtórnie jak będą gęste włoży do słoików i pasteryzować. Należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy
kgwjanczewomoże by tak wszystko rzucić i wyjechać do Rzeszowa? Stolica Podkarpacia, miasto studenckie, miasto piękne, położone nad rzeką Wisłok. Z doskonałą infrastrukturą oraz z Międzynarodowych Portem Lotniczym, który to dysponuje drugi pod względem długości pas startowy w Polsce. Miasto to, rozwija się w błyskawicznym tempie, na chwilę obecną działa w nim ponad 20 tysięcy przedsiębiorstw, samych miejsc noclegowym(...)sosu własnego, czyt. wody, w której to pływała porcja rozwalonego mięcha. Będącym w lokalu bardzo polecam kluski śląskie z sosem serowym, przepyszne danie, rewelacyjne!! Przepięknie podane. Ponadto jadłam jeszcze placki ziemniaczane, które absolutnie nie zrobiły na mnie wrażenia...Lekko przypalone, suche i niesłone. Cóż samo miejsce bardzo mi się podobało, lokalizacja idealna - blisko dworca PKP. Wystrój przyzwoity.Jedzenie ogólnie też
pieprzny smaczekJeżeli nie macie czasu czy chęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to
Kraina Miodem Płynąca800 ml mleka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki gryczanej sól 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 450g szpinaku 1 cebula
Gotowanie jest łatwe