placek niebo - 1500 przepisów (strona:65/100)

Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 187

Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie(...)zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ja zagęścić formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 360

krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo ale nie mamy całego dnia.Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. Kugle drożdżowe - Były to ulubione dziecięce ciastka. Z łakomstwa jadło się(...)pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocnaGrucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukremPrażnica – jajecznicaJarzyna z marchwi i brukwiKwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki

Czarnawisienka
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 191

zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą, małą patelnię i smaż kilka minut na średnim ogniu (powinny zacząć tworzyć się bąbelki, a pancakes powinien rosnąć w widoczny sposób). Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze(...)ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM  Smacznego i pięknego

Gotowanie to kochanie
Naleśniki z białym serem i łososiem 192

Myślę, że Wam też za bardzo nie chce się jeść. Coś by się przekąsiło, ale nie wiadomo co. Tak sobie siedzę i myślę, na co mam apetyt , co  by zrobić żeby się nie robić ale żeby zadowolić podniebienie....Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową(...)masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-) Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań.  Pycha

pieprzny smaczek
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 252

wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)). 'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami' Składniki: * ciasto: - 2 szklanki mąki - 30g świeżych drożdży - 2 jajka - 0,5 szklanki mleka - 3 łyżki oleju(...)plasterki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać starty na grubych oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie

CookYourself
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 303

nowej książki, którą sprawiliśmy sobie na mikołajkowy prezent: “The Hummingbird Bakery: Home Sweet Home”. To moja druga ulubiona książka z tej serii. Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam, by nie było za słodko :)SKŁADNIKI:Około 25 ciasteczek :)150 g dżemu malinowego2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej100 g miękkiego masła100 g masła orzechowego150 g cukru1 duże jajko (rozmiar(...)cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też

W kuchni Katie
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 205

Mega proste,mega szybkie i po prostu pyszne  placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 142

tłuszczu, za to zawiera sporą dawkę warzyw i bogatego w białko, fitosterole, witaminy (A, D, E) i minerały (cynk, selen, miedź) skiełkowanego orkiszu.  Taka pizza jest świetnym sposobem, by przemycić dla dziecka nielubiane, a bardzo zdrowe warzywa. W naszym przypadku jest to brokuł. Kroję go drobniutko i w dużej ilości wykładam na ciasto. Moja córka zjada z wielkim smakiem(...)passaty pomidorowej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 172

Gdańsku 18-19 kwiecień 2015 - oglądaj poniżej : ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Pyra Bar - ul.Garbary 6/7, Gdańsk W skrócie - Królestwo Ziemniaka!   W menu wszystko co z tego warzywka można tylko wymyślić: z apiekanki, placki, kluchy, pyry, frytasy itp. itd. Porcje solidne za optymalną kasę, nie bije zbyt mocno po kieszeni. Miejsce minimalistyczne w wystroju . Wnętrze trochę w stylu baru mlecznego - zresztą sposób składania(...)Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem. BroKurowa - gdy poodprowadzałam kęsy z talerza Pana Męża - trochę mniej do mnie przemówiła

Grunt to przepis!
Cynamonowe placuszki dyniowe - kolejne zdrowe pyszne śniadanie 195

Jesień, jesień, ach to Ty, chciałoby się powiedzieć. Jest po prostu bajecznie. Wiem, już się nią tutaj zachwycałam, ale zachłysnęłam się tymi wszystkimi barwami i nie

Cynamonowe szczęście
Jak zrobić idealne pączki? 3811

PĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane(...)klejeniu się ciasta. NADZIEWANIE PĄCZKÓW Pączki można nadziewać przed smażeniem lub po, za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką do nadziewania. Jeśli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, warto pamiętać, by nadzienie miało temperaturę pokojową lub było lekko podgrzane, unikniemy wtedy powstania w pączku zakalca. Należy skorzystać z wymienionego wyżej drugiego sposobu formowania pączków, tzn. kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach

Smakołyki Bereniki
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 185

lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło, by miało czas przestygnąć.        Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania(...)swoją objętość.        Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 8 równych kawałków. Pięć z nich wałkujemy na cienkie placki, a następnie za pomocą talerza i noża wycinamy równe kółka.  Cztery z nich układamy smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim na papierze do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem blasze

Rozpustne gotowanie
Domowy wypiek chleba 90

dodatków. To poradnik o zdrowym wypiekaniu, zdrowym jedzeniu domowego pieczywa, które towarzyszy nam przy śniadaniu, kolacji, podczas świąt wszelakich. Czy wiedziałeś, że do foccacci warto dodać trochę utłuczonych ziemniaków, by była bardziej wilgotna i ładnie rosła podczas pieczenia? Że podczas formowania chleba przed wstawieniem do piekarnika możesz nacinać go nie tylko nożem, także nożyczkami? Jak wykorzystać stare płaskie pieczywo? Dodatkowo(...)wytworne, które zaskoczą Twoich gości. To m.in. przepisy na domowy chleb kukurydziany z boczkiem i tymiankiem, panettone, rzymską pizzę bez wyrabiania, smażone ciastka beignets, bagietki z mąką kukurydzianą, placki naan z grilla.. Każdy przepis, dokładnie opisany krok po kroku z wieloma poradami i objaśnienia czyni nas mistrzami domowych wypieków, nie tylko od święta. Dodatkowo, jeśli nie masz kuchennej

Zasmakuj Kuchni
Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjne frytki na świecie 138

powyższego, zanim przejdę dalej, chciałbym oświadczyć kilka rzeczy: Robię frytki ze wszystkiego czego się tylko da. Tak jak bigos robię ze wszystkiego czego się da. Tak samo jak kotlety, placki, czy w zasadzie wszystko co tu robię. Wynika to z kryzysowego charakteru mojej kuchni.  Jestem przeciwnikiem spółkowania ze zwierzętami, oczywiście jeśli mówimy to o pojęciu biologicznym(...)frytki. Myśleliście, że na amerykańskich smażonych kiszonych ogórkach poprzestanę ?:) Natomiast frytki mimo wszystko są kontrowersyjne, ze względu na swój kwaskowaty smak. Natomiast, jestem pewien, że dla Anglika w ogóle by nie były :) Polecam je naprawdę dobrze przypiec, wtedy to połączenie spieczonej skórki i kwaskowatego środka to niezłe doznanie. Składniki: - kiszone buraki - olej Wykonanie: Buraki kroimy w kształty jak na obrazku

Kryzysowa Książka Kucharska