tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień w Grecji rozpoczynałam od miseczki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego z miodem tymiankowym i posiekanymi orzechami włoskimi. Niebo w gębie! A właśnie sobie przypomniałam - Kreta posiada drugi, bardzo uciążliwy (przynajmniej dla mnie) minus - cykady. To dosyć duże owady, których samce(...)południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą
W kuchni KatieCzy Kejt robi tylko ciasta? Nie! Nie jestem może najlepszą kucharką na świecie, ale kiedy się jest żoną i matką, trzeba czasem wziąć się do garów
Cakes By KejtWczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie
Smaczna Pyzapoprzednim miesiącu w akcji gotowanie za głosowanie zaproponowałam Wam portugalskie ciastko ze śliwkami (pastel de nata). Postanowiłam je jednak przygotować w wersji z wiśniami, gdyż szkoda by nie wykorzystać darów natury z ogródka, a po drugie, ten przepis już długi czas czekał zanim go wypróbuję. Po trzecie, widziałam też duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej(...)wiśni Przygotowanie: Masło zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Rozrobić z mąką na okruchy. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować placki. Kokilki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć nimi ciasto. Umieścić w lodówce. Krem: Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, a następnie mąką. Do rondelka wlać śmietanę i cukier waniliowy wraz z cukrem. Zagrzać
Fabryka pomysłówŚwięta tuż tuż , czas szybko płynie , a rozgrzewka na słodkości trwa , dziś napraszam na tort , co prawda z gotowych kremów , ale smakują bardzo dobrze i tort tak jak by powiedzieć szybko znika . Od kiedy mieszkam daleko od domu rodzinnego i nie zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień(...)sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich obrotach trzy minuty , kiedy krem mamy gotowy
Mój SmakDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
Bulliosuche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać(...)śmietany, można zakończyć proces gotowania (kolor może być żółtawy lub lekko brązowy), można też umieścić na zimnym talerzyku kroplę masy, jeśli od razu zastyga, kajmak jest gotowy - ważne jest, by masa za bardzo nie odparowała i nie przypaliła się, należy pamiętać, że kajmak po ostudzeniu zgęstnieje i nie ma potrzeby zbyt długo go gotować - masę zdjąć z palnika, dodać kawałki
Smakołyki BerenikiRabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i
Moje Kuchenne RewelacjeDżemów więc w tym roku nie było, jedynie zamroziłam niewiele ponad trzy kg. W międzyczasie sporo zjedliśmy z makaronem i w ciastach kruchych, a hitem okazał się najprostszy placek z budyniem. Po publikacji na Instagramie wiem, że kilka osób już go upiekło i chwaliło, więc teraz kolej na Was ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)bulgotać- ściągamy z ognia. Na podpieczony spód wsypujemy równomiernie kaszę manną, a następnie umyte, pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane z mąką ziemniaczaną truskawki. Wylewamy budyń i wyrównujemy by dokładnie przykrył owoce. Na samym końcu ścieramy zmrożone ciasto i posypujemy po budyniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut (do zrumienienia). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladzieSubtelna, wykwintna, powiedzieć by można doskonała.Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szk cukru 1 szk mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec(...)Placek kokosowy ; 6 białek 1 szk cukru ½ szk suchego maku 20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Krem; 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Apetyczna babeczkakroków, w których opisałam jak przygotować ciasto makowa krówka. Dodatkowo przygotowałam także instrukcję video, na której zobaczycie każdy z etapów przygotowania tego wypieku. PRZEPIS NA CIASTO MAKOWA KRÓWKA Składniki PLACEK MAKOWY 850 g gotowej masy makowej 100 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek szczypta soli KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone(...)Połowę przygotowanego kremu wykładamy na blat makowy. Krem przykrywamy drugim blatem, a na nim rozprowadzamy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy, by się lepiej rozprowadzała, a następnie wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowa krówka
Przepiski.plNadszedł mocno wyczekiwany przeze mnie weekend. Po prawie dwóch miesiącach siedzenia w domu powrót mocno dał się we znaki szczególnie w środę, gdy miałam już lekkie
Symfonia SmakówPrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy okazji możemy rozdrabniać kawałki dyni. Po 20 minutach dynia powinna być już na tyle miękka, by się rozpadać, wtedy rozgniatamy pozostałe większe kawałki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość. Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy całość według instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty
Cooking Monster