placek niebo - 1500 przepisów (strona:79/100)

Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 230

przepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe z czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe(...)wyspa autorka: magdaczekoladka | blog: Z miłości do słodkości Sernik kajmakowy autorka: sqaqanqa | blog: sqaqanqa gotuje ciasto maxi king II (bez pieczenia) autorka: 6niebo | blog: szóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy

Mania Gotowania
Ciasto ajerkoniakowe 399

sobie indywidualnie, ale należy się z tym liczyć, że z każdym dniem będzie on mniej wyczuwalny (dlatego robiąc ciasto dzień wcześniej warto dolać nieco więcej ajerkoniaku). Plusy ciasta długo by można wymieniać, ale warto tu wspomnieć o istotnym minusie, czyli fakcie, że ciasto zawiera alkohol, który może być utrudnieniem dla zmotoryzowanych. Niewykluczone, że zaraz po zjedzeniu ciasta alkomat może wykazać(...)suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki. Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia

Passions hobbies life
Świąteczny PickUp z piernika 107

całą noc do lodówki.  Wydrukować szablony na sztywnym papierze ( do pobrania tutaj   ). Powycinać wszystkie elementy (fot.1) .  Wyjąć ciasto z lodówki, oderwać kawałek i rozwałkować jeden placek na grubość 5 mm. Wyciąć z niego "podstawę pickup-a". Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu). Resztę ciasta rozwałkować(...)powinien być gładki i lśniący. Najpierw skleić pakę pickup-a  (fot.5) . W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem i ułożyć je na podstawie. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał". Następnie połączyć elementy szoferki: tył, boki szybę i maskę. Na koniec dokleić dach i tylne nadkola  (fot.6) . Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Ważne! Jeżeli niektóre

Świat Ciasta
Jakie Miasteczko Taka Patelnia 206

zrobiło swoje, bo ani to nie jest moja pierwsza granitowa patelnia, ani nie jest to pierwsza patelnia firmy Ballarini . Mi wystarczyło ją tylko podnieść aby wiedzieć, że będzie dobrze. Ba! Nawet bardzo dobrze :) Skąd ta pewność? Linia Granitium od Ballarini służy mi już trzeci rok i podejrzewam, że będzie służyć co najmniej jeszcze ze trzy lata. Ta, którą widzicie(...)stick,czyli nic do niej nie przywiera. To piszę na podstawie doświadczenia z poprzednimi liniami, a także na podstawie moich obserwacji przy używaniu tej patelni na przykład smażąc dyniowe placki, czy jabłka w cieście. Dlaczego akurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują

Blondynka Gotuje
Naleśniki z serem i rozgrzewającym sosem. 179

salaputce. Jak większość zauważyła to nic innego jak nasz, poczciwy kapuśniak bez wkładki. A skąd taka nazwa? Naprawdę nie wiem. Pewnie gdyby poszukać głębiej, sięgnąć do gwary może by się i znalazło odpowiedź. Gorzej jak to gwara bardzo lokalna i nigdzie nie odnotowana. Niebawem pojawią się...juszka, fifka oraz kilka innych. :) Naleśniki, każdy zna i chyba każdy lubi. Dziś proponuję(...)widelcem. Patelnię przecieramy tłuszczem i smażymy naleśniki. Po lekkim ostygnięciu smarujemy masą twarogową,  zostawiając wolny brzeg, aby nam nic nie wypływało. Składamy na cztery w tzw kopertę. Takie placki układamy na suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre

Dieta moja pasja
Naleśniki pszenno-żytnie z serem na słodko 126

Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na naleśniki na słono ( tutaj ), jednakże naleśniki na słodko są równie smaczne! Wersja z serem na słodko to chyba już

Be Fit Be Strong
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 220

umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda.Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka(...)kroję w połówki, układam na powierzchni ciasta. Porzykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek wystających spod kruszonki. Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Jabłecznik z budyniem 458

Przepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej(...)minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem.No cóż, Kasia sugerowała, aby (cyt.): „powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasto również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie).” Niestety, jabłecznik z budyniem wyglądał i pachniał tak kusząco, że nie można było się powstrzymać - ukroiłam jeszcze ciepły.  Najlepszy ponoć

mojewypiekiinietylko
PIEKIELNIE DOBRE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ 105

PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI     KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM(...)już gotowe, dodaj do niego pokrojoną w pióra cebulę oraz papryczki pokrojone w krążki. Jeśli masz dużą paprykę pokrój ją w paski. Całość posól do smaku, przesmaż chwilę tak by warzywa lekko zmiękły ale zostały nadal chrupiące. 5. Na patelnię dodaj uprzednio usmażone ziemniaki, aby się podgrzały. Serwuj ze świeżymi listkami mięty. Print PIEKIELNIE DOBRE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO

globuskulinarny
Placuszki bananowo miodowe. Idealne placuszki na śniadanie. 190

lubi placuszki? U mnie w domu na takie pytanie pojawiłby się przysłowiowy „las rąk”. Dlatego tak często smażę najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na placuszki bananowo miodowe. Kilka składników, patelnia i po chwili mamy na talerzu pyszne śniadanie. Spróbujcie. Placuszki bananowo miodowe 2016-04-12 17:13:01 Write a review Save Recipe Print(...)oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) z obu stron na złoty kolor. Placuszki powinny być wielkości małego talerzyka deserowego. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego Notes Przepis własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 143

Niebo w gębie! Delikatna brioszka z nadzieniem z dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej i delikatnym sosem waniliowym. Czego chcieć więcej? Tylko filiżanki dobrej kawy i dobrego towarzystwa. Ja swoją brioszkę upiekłam na spotkanie (poświąteczne :)) z moimi najlepszymi Przyjaciółkami, od których dostałam pewną książkę kucharską, o której kilka słów pojawi się niebawem(...)podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 26cm (lub naczynie żaroodporne o podobnej średnicy), wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej kulki uformować placki i na środek układać po 1 łyżce (lub mniej - w zależności od smaku dżemu) dżemu pomarańczowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok

CookYourself
długo świeży chleb z ziemniakiem 188

chleb z mąką ziemniaczaną Jeżeli zależy nam, by chleb długo zachował swoją świeżość i nie wysychał. To dodanie do wypieku mąki ziemniaczanej, jest jedną z najlepszych metod, jakie znam. Nie korzystam z tego sposobu, na co dzień. Domowe pieczywo znika bowiem błyskawicznie. Ale dziś muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny(...)staramy się aby jak najmniej świeżo dodanej mąki wgnieść do środka ciasta).  Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji  (  dającej się formować), wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy do wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy bochenek

Miód i pieprz
Owsiane naleśniki typu pancake z musem z mango [ENG] 165

Oatmeal Pancakes  with Mango Mousse Czy wiesz, że naleśniki typu PANCAKE znane były już w STAROŻYTNOŚCI?? Starożytni Grecy używali blach do pieczenia na wolnym ogniu

Better Life By Auntie Ju