szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą(...)solą i pieprzem. ponadto - passata pomidorowa z czosnkiem (700 g) Passatę zagotować w garnku przed przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz
Kuchnia EllieCzereśnie. Mmmm... Pycha. Słodkie, soczyste, pyszne symbole pełni lata. I jak tu nie przygotować z nimi jakiegoś ciasta? Przepis znalazłam gdzieś w internecie i podeszłam do
Cakes By Kejtsmakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam... Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części
Czerwień i błękittahini sól 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kozieradki olej Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier. Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę dołu, by mogły pionowo stać i się nie przewracały. Kapelusze zostawić do przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć papryki(...)pomidorkami koktajlowymi. Uwaga! Zanim przygotujecie to danie, upewnijcie się, że Wasi goście nie są uczuleni na sezam. --------- Podobne: Papryki z warzywami i amarantusem Papryki z warzywami i pęczakiem Placki jaglano-ziemniaczane z farszem
Weekendy w domu i ogrodzieCukinię w wersji wytrawnej przemaglowałam już w każdą stronę. Przyszła zatem pora na coś słodkiego z cukinią w roli głównej. Próbowałam już z brownie cukiniowym , które
HealthyCreationsmisce wymieszaj ze sobą składniki suche. Włącz piekarnik na 220-230stC. Blachę do pieczenia wsuń na środkowy poziom. Na dół wstaw naczynie z wodą. Jest ono po to, by chlebki nie wyschły. Wbij jajko, wlej mleko i wymieszaj. Ręcznie wyrób ciasto. Będzie ciężkie i dość mokre, miękkie. Ale po paru minutach porządnego wyrabiania samo odchodzi od rąk. Przykryj(...)gruboziarnistą solą lub innymi ziołami czy kminkiem, zależnie od upodobań i przeznaczenia pieczywa. Gdy piekarnik jest już mocno nagrzany, połóż na blasze papier do pieczenia i ułóż 3-4 placki, zostaw nieco odstępu między nimi, bo dziko rosną. Piecz od 3 do 5 minut na rumiano, aż pojawią się brązowe bąble. Drewnianą łopatką wyjmij z piekarnika upieczone chlebki
Anioszek w kuchnijest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko(...)Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy się na bardzo mocne piwo z To Ol, czyli
W kuchni Karmel-itkiJagody jako farsz do tych naleśników nie są surowe, lecz poddane krótkiej obróbce termicznej. Gotowałam je naprawdę króciutko, aby nie straciły cennych właściwości zdrowotnych: działają
Posadzone i zjedzonepodaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc improwizować i wody nalałam tyle, by dało się całość jakoś połączyć ze sobą. Jeżeli chodzi o sam smak podpłomyków, bo bardziej smakowały mi indyjskie chlebki roti ( LINK do przepisu na roti). SKŁADNIKI 150 g zakwasu żytniego(...)kulki (mi wyszło ich 11), przykryć je ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30-60 minut. Rozgrzać suchą patelnię. Każdą kulkę, na lekko podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągłe, cienkie placki. Piec każdy placek z obu stron
Passions hobbies lifeMoja Mama robiła przepyszny miodownik. Był traktowany jako mazurek i przygotowywany głównie na Wielkanoc. Klasycznie krem robiony był z grysiku i trzeba było bardzo uważać, żeby
Cakes By Kejtpomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę(...)flour, water and salt into the food processor bowl and turn it on with the dough “hook”. When the dough cools a bit start kneading it by hand, in the bowl, to combine all the ingredients. When it’s done take the dough out of the bowl and start to knead it on the moulding board
Martyna Cooksdrożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać ! Składniki na dużą blachę 25/38 cm Ciasto: 75 dag mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłego mleka 10 dag roztopionego masła 10 dag cukru(...)ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na dwa niezbyt cienkie placki o długości blaszki do pieczenia. Posmarować każdy placek powidłami i zawinąć jak roladę. Przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia, zachowując odstęp, na środku każdej rolady zrobić nacięcie, prawie
Wanilia i KardamonStraga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. Przepisów na różnego rodzaju szukajcie w zakładce Przepis na pizzę. Mini pizza z jajkiem i szpinakiem bardzo nam smakowało. Podstawowym składnikiem mini pizzy jest mąka, sól(...)pieprzem do smaku. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia, ranty podnosimy trochę do góry aby jajko nie wypłynęło. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami chorizo, w środek wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDyniowy sos do pizzy z bloga MniuMniu kusił mnie już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na
Jeść, by żyć w zdrowiutargu rabarbar, nie mogłam się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź(...)Ugotować budyń: pół szklanki mleka zagotować z połamaną na kostki czekoladą, a w drugiej połowie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać ,,miksturę", cały czas dokładnie mieszając, pilnując by nie powstały grudki. Trzymać jeszcze chwilę do zgęstnienia, odstawić. 2. Pokroić rabarbar w plasterki. Jeżeli jest starszy, warto obrać go ze skórki, jeżeli młody - nie ma takiej potrzeby
Kuchnia Ellie