placek niebo - 1500 przepisów (strona:57/100)

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 192

jednocześnie oczyszczają organizm. To prawdziwy dar natury!   Obecnie,  szczególnie w Wielkanocny poniedziałek, czy ciepłe niedzielne popołudnie, na łąkach można zobaczyć schylające się postacie, szukające skarbu w trawie. Ba, nawet wycieczki spacjalnie po erbette są organizowane, bo coraz częściej wraca się na łono natury… Tak sobie własnie pomyślałam, że również w Polsce zbiarano liście, klącza, pędy(...)fachową wiedzę odsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.(zdjecie z netu) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach, łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków  medycyna ludowa zalecała cykorię

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą 104

się z Wami bardzo prostym przepisem na drożdżowy zwijaniec z czekoladą. Ciasto przygotujecie bardzo szybko! Jeszcze szybciej zrobicie masę czekoladową do wypełnienia warstw. Ciasto składa się z trzech okrągłych placków, dość cienko rozwałkowanych. Między które rozsmarowujemy masę czekoladową. Kolejnym krokiem jest zlepienie brzegów ciasta i wyznaczenie środka przy pomocy na przykład małego talerzyka. Teraz trzeba naciąć ciasto, a na koniec(...)Drożdżowy zwijaniec z czekoladą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Drożdżowy zwijaniec z czekoladą to bardzo smaczne i wygodne do podania ciasto, nie trzeba noża by podzielić ciasto wystarczy oderwać swój kawałek 🙂 Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, czekolada Prep Time 25 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 50 minutes Servings 16 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 491

pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule podałam kilka nazw, gdyż ciast które na Śląsku nazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżeczka kakao Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Drożdże rozrabiamy z cukrem w kubku lub szklance. Mleko podgrzewamy by było letnie**, a następnie wlewamy jego część do szklanki z drożdżami i mieszamy. Pozostawiamy na około 5 minut, by drożdże zaczęły się podnosić. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól

Smakowy Raj
Jagodowy placek z kruszonką 177

Składniki              na ciasto: 2 i 1/5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 duże lub 3 mniejsze żółtka 

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 431

szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce(...)będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel. Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.  Do masy jajecznej dodać przesiane

Grunt to przepis!
Tradycyjne swojskie racuchy 105

Racuchy są to nieduże placki, które sporządza się przy użyciu mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Są tradycyjną potrawą kuchni polskiej, w której placki te podawane są z jabłkiem pokrojonym lub startym na tarce, czasami z dodatkiem cynamonu lub goździków albo z rabarbarem albo racuchy z truskawkami i owocami leśnymi lub śliwkami. W niektórych obszarach(...)u0107 do tego jajko i mleko i ponownie wymiesza\u0107 na jednolit\u0105 mas\u0119, aby nie by\u0142o grudek.","text":"Nast\u0119pnie doda\u0107 do tego jajko i mleko i ponownie wymiesza\u0107 na jednolit\u0105 mas\u0119, aby nie by\u0142o grudek.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-swojskie-racuchy\/#wpzoom-rcb-direction-step-61b7262c15ab3","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Kolejnym krokiem jest

ProstePesto.pl
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 192

jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem aby spróbować wielu(...)być, rzecz jasna, dumni. Ten zapach i smak potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi

Right Behind The Kitchen
ciasto Leon 449

mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy(...)grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem

Domowy Smak Jedzenia
PLACKI Z JABŁKAMI, NA KEFIRZE 147

PLACKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE Dzisiaj zapraszam na pyszne, pulchne placuszki z jabłkami robione na kefirze. Skladniki: 2 jajka 1 szklanka kefiru (u mnie 2,5 %) 1,5 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia olejek waniliowy 4-5 jabłek olej do smażenia Przygotowanie: 1. Jajka myjemy, sparzamy i oddzielamy żółtka(...)białek. 2. Do żółtek dodajemy: a)kefir b)cukier + cukier waniliowy c) sodę lub proszek do pieczenia i wszystko za pomocą rózgi lub łyżki dokładnie mieszamy (tak by rozpuścił się cukier) d) na koniec partiami dodajemy przesiana make. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany e) jablka myjemy, obieramy ze skórki,  kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce i dodajemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 151

tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie. 1,5 litra bulionu z warzyw 2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości 3-5 łyzek zakwasu z buraków. cebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone Zagotuj(...)ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Tarta z jabłkami 149

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50

Lawendowe Niebo
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 173

sytuacji. Jako rodzice możemy się z nimi cieszyć sukcesami, wspierać w trudnych chwilach i dołożyć wszelkich starań by dotrwały do kolejnych wakacji w jak najlepszej formie :)      By tak się stało powinniśmy stosować bezterminowo dietę zbilansowaną, dostosowaną do pór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci(...)wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut

SzczyptaSmaQ
Miękkie bułeczki cynamonowe 83

podanych proporcji wychodzi około dziesięciu małych, zrolowanych bułeczek,  zrośniętych ze sobą po to, by odrywać je po upieczeniu, jedna po drugiej. Dawno nie piekłam drożdżówki o poranku,  by poprawić nastawienie do rozpoczynającego się dnia.  Czasem musimy pozwolić na to, by pochłaniały nas sprawy,  którymi najchętniej nie zaprzątalibyśmy sobie głowy.  Dalej i dalej przesuwając granice cierpliwości(...)nadzienia mieszamy w miseczce i odstawiamy. Drożdże kruszymy do małej miski, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, dolewamy mleko i ponownie starannie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut, by zaczyn ruszył. Do większej miski przesiewamy mąkę, cukier, sól,  wbijamy jajko, mieszamy i wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy na gładko przez około 5 minut.  Wystarczy

Kronika Piekarnika
Keto rolada dyniowa (Paleo, LowCarb) 149

Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł mi płaski placek, który w dodatku przy próbie rolowania całkowicie się połamał… Początkowo się poddałam, jednak po kilku dniach dałam mu drugą szansę. Z tą różnicą, że tym razem ubiłam białka(...)udało się uformować z niego roladę. Jednym słowem: sukces! Keto rolada dyniowa w wersji halloween’owej Alternatywna postać keto rolady dyniowej Oczywiście nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Za pierwszym razem, na niedoszłej roladzie została dokonana dekonstrukcja i powstał deser w postaci dyniowego trifle. Był równie pyszny co rolada, jednak w odrobinie innej formie… Jedno

Modern Cave Girl
Drożdżowy placek z morelami i migdałową kruszonką 174

letnie popołudnie, owocowe ciasto serwowane prosto z blachy do pieczenia, dzbanek kompotu lub zimnego mleka... Kwaskowe, soczyste morele, bardzo puszyste, delikatne, wilgotne ciasto i lekko chrupiąca migdałowa kruszonka. Morelowy placek choć potrzebuje jak każde ciasto drożdżowe, trochę czasu na wyrośnięcie, jest naprawdę prosty do wykonania. Ciasto jest równie smaczne drugiego a nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Dłużej nigdy(...)skórka otarta z 1 dużej cytryny Migdałowa kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła 50 g płatków migdałowych oraz: 1 kg dojrzałych moreli Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mleka. Rozetrzeć łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min by wyrosły. Cukier wsypać

maniapieczenia