masy dodajemy twaróg, chwilę miksujemy. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, pilnując by masa się nie przypaliła. Na gotującą się masę wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy placki
Smaki Na Talerzuzwiązku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka i bakalie to samo zdrowie prawda. Zapraszam... Stopień trudności prosty, pamiętać należy by jajka były w temp. pokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek
Kubki smakutrochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu) na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki wyrosły. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę lub dodatek do czystych
psgotujemyłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno
psgotujemypatelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się podpiekł, delikatnie i starannie obracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilkę podpiekamy. Musimy pamiętać, by ogień nie był ani za duży, ani za mały (placuszki mogą się rozpadać), również musimy
Be Fit Be Strongwykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej
Kuchenna Kontrrewolucyamąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie włóż je jeden na drugim do torby na mrożonki ( dostępne w każdym hiperze na dziale mrożonek) i zostaw na chwile by zmiękły. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytbabci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach, w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu z mascarpone, zostawiając czyste brzegi dookoła. Następnie porozrzucać po pizzy kolejno szalotkę, prosciutto, szparagi i posypać rozmarynem. Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego
Food SquareKasza jaglana gotowana z dodatkiem mleczka kokosowegoz gruszką i śliwkami duszonymi w miodzieCo myślicie o tym, by od czasu do czasu pokazał się tu jakiś mój "lunchbox" który zabieram do szkoły? Biorę je w sumie codziennie, więc co mi szkodzi. :PCukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki:15g mąki kokosowej35g mąkijajko100g startej cukinii na drobnych oczkach*40ml
More food, love and dreamspieczenia to jedna z prostszych i efektownych technik obróbki termicznej dań. Możemy piec ciasta, pieczywo, ale też dania mięsne, zapiekanki itd Pomyślałam sobie, że dzisiejszy dzień to dobra okazja by pokazać Wam moje ostatnie nowości jeśli chodzi o książki kucharskie. Muszę przyznać, że jestem nimi oczarowana iż pewnością będę często i długo sięgała do nich po inspiracje. „Tartine Bread(...)twarda oprawa, papier kredowy, dobre fotografie, inspirujące przepisy. Czego chcieć więcej? Doskonała na prezent, ale również wartościowa by mieć ją w swojej biblioteczce. Co mnie w niej najbardziej urzekło to przepisy w stylu zero waste – wykorzystywanie żywności do końca, tak by nic się nie zmarnowało. Nowe pomysły na jedzenie z dnia poprzedniego, pozostałe w niewielki ilości z innych dań
Dorota SmakujeDobre śniadanie to podstawa, by zacząć dzień pełen energii i z pozytywnym nastawieniem. Mnóstwo różnorodnych przepisów na pyszne śniadania możemy znaleźć na stronie Przepisy.pl , na którą
Kuchnia MagdaLenyOstatni dzień ferii. Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy i jutro trzeba wrócić do szarej szkolnej rzeczywistości. Nic to, dobrze jest wspominać miłe chwile, ale
Kuchenny Skrawek Niebaramach śniadania czy kolacji. A w przyszłości (bo obecnie #zostajemywdomu) można je podać na przyjęciach i spotkaniach z rodziną. Moja rodzina je uwielbia. Cały sekret bułeczek tkwi w tym, by dać ciastu dobrze wyrosnąć i… nadziać je pyszną kiełbasą. Ja polecam Wam kiełbasę swojską Marózkową z Wędzarni Marózek . Jej smak przypomniał mi od razu swojskie kiełbasy mojego dziadka(...)około 11 bułeczek). Można również odrywać kawałki ciasta i w dłoniach formować placki (tak robiłam dziś, dlatego bułeczki wyszły różnej wielkości). Kółeczka lekko rozciągamy w dłoniach, na środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy kółeczka (ściągamy brzegi do siebie, zlepiamy, tworząc w ten sposób bułeczki). Pamiętajcie, by układać bułeczki zlepieniem do dołu. Nasze bułeczki układamy zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem
Słodkie okruszkiZapomniane śniadanie na wynos :D Wstaliśmy z samego rana.. spakowaliśmy się szybko na ferie... i przygotowaliśmy śniadanie by zjeść w drodze... Na wycieczkach lubię dobrze zjeść i dlatego zawsze szykuje "ciepłe" śniadania.... Tym razem przygotowaliśmy Tortille z kurczakiem Wykonuje się to bardzo szybko a efekt jest znakomity:) SKŁADNIKI: 1 opakowanie WRAPów (w naszym były 4 szt. placów) 2 pojedyncze(...)dużych oczkach ser żółty Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w mikrofalówce na programie grill. Na ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki i ser... Wszystko dobrze zawinąć, w trasę dodatkowo zawinąć z folię aluminiową i GOTOWE :D i wszystko było by znakomicie... gdybyśmy tym razem nie zapomnieli ich zabrać ze sobą
MarciochaKucharzyszybko i jest naprawdę smaczne, dlatego świetnie sprawdza się na imprezach i spotkaniach ze znajomymi. U mnie wczoraj również sprawdziło się w takiej roli. Podałam z ryżem i kukurydzianymi plackami tortilli ( przepis tutaj ) oraz ze śmietaną (która świetnie łagodzi ostry smak dania) i guakamole. PRZEPIS NA CHILI CON CARNE Składniki na chili con carne: 500g mięsa mielonego wołowego(...)cebuli dodajemy mielone mięso i przesmażamy siekając łopatką by się porozdzielało. Dodajemy fasolkę pociętą w kawałki, marchew w kostkę, kukurydzę z zalewą, przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i pomidory z zalewą oraz pół szkl wody. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy ok 30 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, plackami tortilli, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem i sałatką z awokado
Dorota Smakuje