cebulkę. Do przygotowania kotletów potrzebować będziesz praski do ziemniaków lub tłuczka. Przyda się także ręcznik papierowy, by odsączać świeżo usmażone kotlety. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, by masa wystygła. Do ostudzonego ziemniaczanego puree dodaję mąkę, sól, pieprz oraz 1 duże jajko. Zagniatam gładkie(...)bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoto. Najlepiej jest smażyć kotlety na średnim ogniu, tak by kotlety nie przypaliły się z wierzchu i były dosmażone w środku. Łopatką zsuwam na ręcznik papierowy. Podaję
Zasmakuj Kuchnidobry start na początku dnia. Dodaje nam siły i energii by móc go przetrwać z uśmiechem na ustach. Ogromną miłością pałam do słodkich śniadań, które poprawiają humor i nastawiają mnie optymistycznie. Podanie tych placków z moim ulubionym musem mango sprawiło, iż dzień stał się piękniejszy. Mimo, że placki wyglądają na ciężki i zbite są bardzo lekkie i puszyste(...)naszych pociech. Ponadto mleko i przetwory mleczne są pełne witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto naszym dzieciom zafundować posiłek, który będzie pełen przetworów mlecznych, by mogły dobrze i zdrowo zacząć nowy dzień! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 2 jaja 5 łyżek mąki gryczanej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka
Mango Papajatamtejszej kuchni. 😀 Dzięki patelniom lub foremkom możemy tworzyć fajne kształty placków. Ja w posiadaniu mam patelnie w kształcie gwiazdki i powiem, że nie tylko placki na słodko fajnie na tym wychodzą. Taka uczta idealnie sprawdzi się na śniadanie lub deser czy nawet kolację. Takie fikuśne placki dzieciaczki z pewnością bardzo chętnie zjedzą bez narzekania.. Oczywiście same(...)dodatków smakują już świetnie, ale jeśli mamy możliwość to czego by nie podać ich z ulubionymi dodatkami. Ja robiłam już parę wersji: posypane cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik), z dżemem, z masłem orzechowym, czy nawet z bitą śmietaną (domowa z mleczka kokosowego). Wybór należy do Was. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ
zdrowo i aktywniePlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę(...)tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym
Kuchnia co dniaJeśli możecie sobie pozwolić na dłuższe stanie przy kuchni przed śniadaniem, polecam te placki. Szczególnie, jeśli macie mąkę gryczaną i nie wiecie, co z nią zrobić albo dotychczasowe przepisy Wam się znudziły. Ja wykorzystałam ją w ten sposób po raz pierwszy w życiu i zaskoczeniem była dla mnie kleista, wręcz ciągnąca konsystencja ciasta. Ciekawe doświadczenie ;) Składniki : 300 g mąki(...)Mąkę wymieszać z solą, cukrem, jajkami i jogurtem, i ewentualnie z kardamonem. Dolać mleko. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, by uzyskać gęstą, ale ciągnąco-lejącą konsystencję. Dorzucić kawałki pigw i jabłka. Wymieszać. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się gazowe pęcherzyki. Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 razy na rumiany kolor. Podawać gorące z konfiturą (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieSetny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich
Jeść, by żyć w zdrowiuprostu niebo w gębie! Uwielbiam połączenie wyrazistych serów i słodkich owoców, do tego trochę pikantnej rukoli, sos - miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta
DefinicjaSmakuplacki będące tradycyjną potrawą w kuchni rosyjskiej, robiłam pierwszy raz i odrazu się w nich zakochałam. Zamiast białej mąki, by było zdrowiej użyłam mąki razowej i wszystko udało się z nią idealnie. Dziś przepis na wersję najbardziej tradycyjną, ale mam już kilka pomysłów na ich urozmaicenie. Składniki: 200 g sera twarogowego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej razowej
Cynamonowe szczęścieprojektu Zastanawiałem się co moglibyśmy wspólnie przygotować i doszedłem do wniosku że skoro Keti jest Gruzinką to chyba najlepiej by było jakby to co zrobimy też było z tych klimatów Mogły być gruzińskie pierożki chinkali czy też gruziński placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia
Kuchenne WariacjeBlueberry Corner by "jagodzianka" Pankejki to rodzaj małych, ale dość grubych naleśników. To typowe amerykańskie danie na śniadanie. Przeważnie smaży się placki o średnicy … Przeczytaj cały artykuł Post Pankejki czyli amerykańskie pancakes. pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerUrsynowie - na początku w Parku Przy Bażantarni, obecnie przeniósł się do Sadku Natolińskiego. Mimo żaru lejącego się z nieba (cieszmy się tym, bo to prawdopodobnie ostatnie podrygi!) postanowiliśmy wybrać się na targ. Z czystym sumieniem możemy polecić placki z ricotty z malinami i borówkami oraz burrito robione na miejscu ze świeżych produktów! Bardzo żałuję, że nie wzięliśmy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!widelca,pozniej wyrabiajac juz reka.Wstawic na 60 minut do lodowki.Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym trojkacie ukladac mala lyzeczka powidel..Wierzcholki trojkatow posmarowac roztrzepanym bialkiem,by podczas pieczenia nie odskoczyly.Zwijac od podstawy do wierzcholka nadajac mu ksztalt rogalika. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Wszystkie rogaliki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chwilę w temperaturze pokojowej- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy rozwałkowywaniu- ciasto rozwałkować na placek grubości około 3mm - szklanką, innym okrągłym naczyniem lub foremką wykrawać kółka z ciasta - najlepiej dopasować ich wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie pierniczki (ja wykrawałam kółka wąską szklanką, a pierniczki małym kieliszkiem
Smakołyki BerenikiKakaowe placki pół-owsiane z borówkami, gorzką czekoladą; ricottą i miodem (inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam te placki wiedziałam, że będę musiała wypróbować podobnych smaków. Do tego borówki zerwane z prosto z krzaczka i jestem w niebie
More food, love and dreamsCiasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć
Pasja Smaku