placek niebo - 1500 przepisów (strona:29/100)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem 157

wiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno. Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą

Mieszam w Garnku
Placek owsiany z prażonym jabłkiem :) 195

Lekka modyfikacja TEGO  przepisu. Placki owsiane tak mi zasmakowały, że obecnie robię bardzo często. Za każdym razem staram się coś zmienić, coś dodać, tak by wyszedł jeszcze smaczniejszy :) Mąka poszła w odstawkę Teraz królują płatki owsiane! :) Składniki: 50 g płatków owsianych  1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa od kulturystyka.sklep.com )  2 małe jajka 1 łyżeczka kakao

Zdrowie na języku :P
KLUSKI ŚLĄSKIE 254

bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś(...)ugotowanych ziemniaków dajemy 250g skrobi (mąki) ziemniaczanej, czyli na 0,5kg ziemniaków- 125g skrobi, itd. Można zawsze wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam od obiadu, dlatego istotne są proporcje, by nie trzeba było gotować ziemniaków specjalnie. Ja np.przygotowywałam z 750g ziemniaków. Wyszło mi z tej ilości 30 klusek.Składniki:- np.1kg ugotowanych ziemniaków- np.250g skrobi (mąki) ziemniaczanejUgotowane, przestudzone (ja przeciskałam jeszcze

Smaczne Zdrowe
724. Ciecierzyca.. gdzie? W plackach? 198

kawowe placki z ciecierzycy* z duszonymi brzoskwiniami i "crema de turów"***z kawą waniliową,  na mleku migdałowym **przywieziony z hiszpaniiKto by pomyślał, że mają w sobie ciecierzycę?  Ja zdecydowanie nie. Mega grubaśne, zero problemów przy przewracaniu pomimo moich obaw, na pewno do powtórzenia.Korzystam z ostatniego wolnego weekendu i jadę na zakupy ;)Składniki:50g ugotowanej ciecierzycy

More food, love and dreams
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 146

wierzchu drożdżówek Wykonanie: Do miski wsypać suche drożdże (świeże drożdże pokruszyć), łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka, wymieszać, by drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi(...)dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Zrób to smacznie
Pomarańczowa tarta z marakują 175

wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia

Moja Delicja
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 176

wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia

Moja Delicja
Rogale drożdżowe z jabłkami. 166

cukier, cynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z kruszonką 180

wszystko wychodzi idealnie. Często się coś nie udaje, zwłaszcza gdy się chce, by wyszło. Najważniejsze, by się nie poddawać i pichcić dalej :) PS. Jak już przy którymś takim drożdżowym cieście pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży(...)płatków migdałowych Cukier puder do posypania ciasta Do letniego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy razem, do chwili gdy drożdże się rozpuszczą, a następnie pozostawiamy na kilka minut, by drożdże się podniosły. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy

Smakowy Raj
Włoskie faworki cytrynowe 284

drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem na prostokąty, na środku każdego prostokąta robimy podłużne nacięcie, po czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia

Smakowy Raj
Placki z zielonego groszku 169

Zielone placuszki z groszku to fajny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem

Kuchenny Skrawek Nieba
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 199

soli ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

prawdziwe jedzenie
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 192

rozgrzany tłuszcz i podsmażać przez około 10 minut by składniki zmiękły. Pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić cukrem, pieprzem i majerankiem. Polędwiczkę naciąć głęboko wzdłuż węższego boku, rozłożyć, zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na placek około 0,5 cm grubości. Folię posmarować(...)farsz. Zawinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, przełożyć na folię aluminiową. Roladę ciasno i dokładnie zawinąć we folię.  Tak przygotowaną roladę można włożyć na godzinę do lodówki by mięso przeszło zapachami. Można też przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Mięso piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło. FB oraz Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sobota w kuchni 180

muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :) Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można(...)jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy kawałkiem plastra sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona

Kucharzyca
Serowiec na orzechowym cieście 92

sernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam

Kronika Piekarnika
Odchudzona chatka baby jagi ;) 230

mianowicie w ubiegły piątek moja koleżanka z pracy miała urodziny, z uwagi że nie ma piekarnika przygotowała placek bez pieczenia który zwie się DOMEK BABY JAGI ;D świetnie wyglądał no i słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rosół z mięsnymi pierogami 241

rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty

MarciochaKucharzy
Bułka pita – idealny Kebab! 396

zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe

Za drzwiami kuchni
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 159

placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie

CookYourself
Łaciata babka Gellwe 220

Wczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do domu i przeglądałam jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc

W kuchni bez szafek
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 232

potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody

Kolizje Smaków