piernikowa - 755 przepisów (strona:37/51)

Miał być keks, wyszedł kleks 187

Mój pierwszy keks.  Gdy tylko wyjęłam go z piekarnika, zachciało mi się ryczeć. Totalna klapa!- pomyślałam. Jednak po dniu leżakowania w celofanie, okazało się, że jest pyszny. Lekko piernikowy, bardzo owocowy. Muszę jedynie zmienić formę to pieczenia, bo ta którą posiadam nieco oszukuje. Jest dłuższa niż standardowa keksówka, dzięki czemu ciasta wydają się dłuższe, ale niestety tracą na wysokości

bastalena
Ja pierniczę! 153

moment znaleźć odpowiedniego określenia. Po prostu nie było i tyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru

bastalena
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 195

akcji IV Podsumowanie akcji V A party without Pierniczki świąteczne-najlepsze Apetyt na więcej Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia

Moje domowe kucharzenie
Piegusek na białkach 201

uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez  Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru 125 g masła

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 206

pieczenia) autorka: 6niebo | blog: szóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa

Mania Gotowania
Świąteczna Dynia w korzennej zalewie 148

więta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką

Farmażony
Orzechowiec z kremem czekoladowym 427

budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami. Smacznego! Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam! spróbuj też: Snickers

SMYKWKUCHNI
ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z GWIAZDKĄ 359

wczorajszej degustacji w mojej pracy, dostałam na nie kilka zamówień. Wszystkim bardzo smakowało! Zachwycali się głównie tym, że ciasto jest bardzo wilgotne. W cieście miał być widoczny piernikowy ludzik...niestety miałam za małą foremkę i ludzik zamienił się podczas pieczenia w gwiazdkę. Przepis na piernika pochodzi ze strony Kwestia Smaku (od siebie dodałam do składników kakao). Ciasto jest bardzo smaczne

Przepisy Aleksandry
BABECZKI "BIAŁY ROSJANIN" 134

Bardzo lubię drinka "Biały Rosjanin". Jego słodycz i kawowy posmak idealnie pasuje do bożonarodzeniowego menu. Piernikowe babeczki z kremem inspirowanym takim drinkiem z pewnością zasmakują Waszym gościom. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Muffinki z powidłami 198

pełniutkie łyżeczki przyprawy korzennej własnego wyrobu (przepis poniżej) mały słoiczek, ok. 200 g powideł śliwkowych (przepis  tutaj ) Przyprawa korzenna, której użyłam do tych muffinek, nie jest standardową przyprawą piernikową. Do jej zrobienia użyłam: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczkę imbiru 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 utłuczone w moździerzu ziarna ziela angielskiego 2 opakowania

Ratunku obiad
"Polskie smaki" - recenzja książki (I. Byszewska, G. Kurpińska) 129

Zaskoczyły mnie nawet potrawy z moich rodzinnych stron! Myślicie, że wiedziałam, co to są legnickie bomby ? A gdzie tam! Mimo, że spędziłam w tym mieście większość swojego życia... Ten piernikowy przysmak na pewno zagości w tym roku na moim wigilijnym stole! Książka podzielona jest na 16 rozdziałów odpowiadających polskim województwom. W każdym z nich znajdziemy opis tradycji kulinarnych danego regionu

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki czekoladowe z orzechami i kremem korzennym 132

Czekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak

Kraina Tysiąca Smaków
Murzynek 116

Przepis z maminego zeszytu. Czyli dawny smak i tradycja. Uwielbiam murzynka i jego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie: 1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu

Pasja Smaku
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 156

dopiero teraz, gdy przygotowałam już swoje tegoroczne powidła. W tym roku przygotowywałam je w dwóch wersjach:       1-wsza tradycyjna, bez żadnych dodatków i druga z nutą piernikową. Obydwie równie smaczne. Szkoda tylko, że tak bardzo zmniejsza się ilość gotowego produktu :-/ Wg moich obserwacji otrzymujemy tak ok.1/3 pojemności początkowej. Dlatego też ja przygotowuję je od razu

Smaczne Zdrowe