sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczekać do kolejnych Świąt. Najzwyczajniej w świecie nie dam rady! O tym, że puszek zaczyna mi brakować, nawet wspominać nie będę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec
Gospodyni Miejskadokładnie wymieszać - przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu. Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe
Basia w kuchnidrugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny. Ten pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku
Smaczne ZdrowePieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy w szczelnej puszce
Mango Papajarazowe, korzenne... - 2 szklanki mąki bezglutenowej, razowej - Dunkel - kostka masła - 3 żółtka - 10 dkg cukru trzcinowego - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1/3 opakowania przyprawy piernikowej Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku
Wypisz Wymalujwyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego
Apetyczna babeczkapisałam, a nawet dodatkowo kilka(naście?) rzeczy o które nie prosiłam, a wręcz o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. W swojej pacce znalazłam: - kawy rozpuszczalne : pistacjową, czekoladową i piernikową - herbaty: miód i malina, bananowo-wiśniowa - mąki: ryżową i z ciecierzycy - kasze i nasiona: bulgur, nasiona Chia, komosa ryżowa, komosa ryżowa czerwona - inne: pistacje surowe, ziarno kakaowca, morwę
More food, love and dreamsCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki: ciasto: 2 szkl.mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyzka kakao 1 op. cukru waniliowego masa: 1 duzy budyń
Z Majeczką w kuchniWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi. Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą. Piernik w foremce. Piernik cały i pokrojony. Pokrojony piernik. Piernik en face. inspirowała książka Kuchnia
Grahamka, weka i kajzerkaniego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 czubata szklanka cukru trzcinowego 1 saszetka cukru wanilinowego 4 duże jajka
Poezja smakuMARCEPANOWYM – to absolutna nowość w Polsce. Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów." (Opis: Skworcu ) Kupić ją możecie TUTAJ . Cała kompozycja smaków wypada genialnie. Dość twarde, lekko miodowe, troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca
Wypisz Wymalujmożecie użyć jednego z przepisów ze strony, np. tego Biały lukier ( przepis tu ) przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Zanim zastygnie układamy na nim piernikowe domki ( przepis na pierniczki znajdziecie tu ) i posypujemy cukrowymi koralikami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy