piernikowa - 755 przepisów (strona:33/51)

Piernik staropolski dojrzewający cz.1 317

roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy:   - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy

W mojej holenderskiej kuchni
Ruszyła akcja "Świąteczne słodkości!" 234

Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce.  Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy Wam się

My Culinary Art
Z myślą o świątecznych wypiekach. Ekstrakty cytrusowe - pomarańczowy i cytrynowy 210

buteleczce cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań . Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych, dodatków co ciast takich jak cukier z wanilią czy przyprawa piernikowa . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasteczka maślane z karmelem 376

pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki z lukrem Świąteczne pierniczki Pachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami: Składniki na około 30 ciasteczek: 100 g masła 1,5 szklanki mąki ½ szklanki śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik staropolski dojrzewający 274

bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik").  Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki

My Culinary Art
M... Muffiny wytrawne! 218

Chce mi się piec! A w pieczeniu muffinów uwielbiam fakt, że super rosną. Zawsze je podglądam, czy dobrze im idzie :) Po piernikowych, mega słodkich muffinach, przyszedł czas na ich wytrawną wersję. Przepis jest praktycznie taki sam. No, oprócz tego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale! Składniki

Kitchens Alphabet
Korzenna przyprawa do piernika 207

łyżeczek mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego anyżu  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Składniki do przyprawy piernikowej możecie modyfikować i dopasować do własnych upodobań. Poszczególne przyprawy można rozetrzeć w moździerzu, można je również zmielić w młynku do mielenia kawy. Polecam również zakupy gotowej wysokiej jakości przyprawy

Apetyczna babeczka
Torty galeria 354

truskawkami Torcik czekoladowy Tort makowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort bezowy Pavlova Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort miodowy z kremem Tort tiramisu

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski - początek 371

już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna jest koniecznie przyprawa korzenna - ja robię swoją

Smaczna Pyza
Piernik z jabłkami i orzechami 586

wykorzystać spadające z drzewa orzechy i pięknie mieniące się w słońcu dojrzewające jabłka. Wypiek przypadł wszystkim do gustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka

Animelka Blog
Pierniczki świąteczne 242

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki

prawdziwe jedzenie
Piernik z syropem klonowym i powidłami 191

kryształem, mieszamy. Kiedy mieszanka lekko się ochłodzi wbijamy jaja. Łączymy mokre składniki z mieszanką z mąki, miksujemy na gładką masę. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę piernikową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 4. Po wystudzeniu piernik kroimy wzdłuż  trzykrotnie i przekładamy powidłami śliwkowymi. Przełożony piernik

Apetyczna babeczka
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 186

smaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata - "TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki: 1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywno żółtka, cukier, miękki

W Mojej Kuchni Lubię
Trick or treat! 259

się akurat nie boję. Bo nie obchodzę. Zamerykanizowanych. Skomercjalizowanych świąt. Ale ciasteczko to co innego. Ciasteczko można. Pach. Pach. Pach. Jak to klasyk mawiał. W limitowanej wersji. Październikowej. Dyniowej. Piernikowej. Mocno czekoladowej. Bo mi się akurat kakao skończyło. Ale dzięki temu chyba lepsze jest. Było. Bo już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki

bastalena
Ciasto marchewkowe 469

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu

Kulinarny Pamiętnik