odrobina soli *filiżanka =250g Wykonanie: Nasiona konopi zmieliłam w młynku. Fasolę rozgniotłam widelcem, dodałam do niej drobno posiekany czosnek, pestki dyni, konpie i sól. Wymieszałam i gotową pastą posmarowałam pieczywo. Składniki: ♥ filiżanka nasion konopi ♥ filiżanka groszku (ugotowanego) ♥ 3-4 łyżki natki pietruszki ♥ 2 ząbki czosnku ♥ 1/3 filiżanki oleju ( w wersji mniej tłustej można użyć wody) ♥ odrobina soli ♥ makaron Wykonanie: Nasiona
Kasia SarnaBardzo rzadko robię kanapki, więc kiedy już postanowię je przygotować, staram się, aby były jak najbardziej urozmaicone. Od dłuższego czasu jestem rozsmakowana w batatach, dlatego stwierdziłam, że na pieczywie też mi na pewno przypadną do gustu. Nie myliłam się :) Czytaj więcej
Kasia Sarnakotletem wołowym. Dobrze doprawione mięso to podstawa. Oczywiście dodatki też robią swoje - jedna to kotlet jest tutaj kluczowy. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało. Składniki : * ulubione pieczywo * 300g mięsa mielonego wołowego * łyżka śmietany * cebula szalotka * ząbek czosnku * sól himalajska * pieprz czarny świeżo mielony * sałata, pomidor, ogórek, cebula * łyżka ketchupu Przygotowanie : Mięso wymieszać ze śmietaną, drobno pokrojoną
Magiczne Życie MartyPrzepis autorski (mój). Tak upieczony boczek jest miękki, soczysty i niezwykle aromatyczny. Idealnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu, jak i później - ze świeżym pieczywem i np. musztardą. Cebulka tu jest pysznym dodatkiem. Piekłam go w różnych wersjach - z żubrówką i białym winem. Obie są pyszne, a tą drugą przygotowałam do sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie". Smakowało! Podkreślam
Di gotujeChleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto: 400 g aktywnego zakwasu żytniego razowego płynnego* (hydratacja 150%, czyli 2 części mąki i 3 części wody) 150 ml letniej wody** 100 g mąki razowej
Przepisy na domowy ser i chlebbawarskiej i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Następnie dodajemy stopniowo majonez oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy naszą pastę. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy/dokładamy więcej majonezu. Pastę podajemy z pieczywem na śniadanie lub kolację. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu
Słodkie okruszkizgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka, i gnocchi. Kasza czy ryż będzie równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała
Karo in the KitchenEkspresowa i pyszna pasta pietruszkowa, która idealnie komponuje z pieczywem lub krakersami. Składniki: pęczek pietruszki 1 serek topiony 2 łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie odrobina pieprzu Wykonanie: Pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera i zmiksować
Tradycyjna KuchniaDusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy. „Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenjaki przyszedł mi do głowy, było upieczenie chleba i podarowanie gospodarzom w prezencie. Obdarowana osoba czuje się miło, bo dostaje prezent, a nam również jest miło, bo jemy smaczne pieczywo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mam nadzieję, że nie czytają to nasi znajomi i rodzina ( Wam pieczemy oczywiście chleby z czystej sympatii " class="wp-smiley" style
Mieszam w GarnkuSerek układamy na ruszcie i grillujemy aż będzie miękki. Bułki przekrawamy na pół, możemy je podgrzać w piekarniku. Ja jednak nie czekałam, aż wystygną- kroiłam je jeszcze ciepłe. Na pieczywie układamy kolejno dodatki: liście szpinaku, kurczaka, serek, porzeczkę, cebulkę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z nasturcją. Gotowe
Wrzosowa Polanaprosiaka to wtedy może być problem :D ). PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO? GÓRNA PÓŁKA: To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry. Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują. ( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy
Ostra na Słodkowyparuje większość płynu. Zwiększyć ogień i wlać na patelnię jajka lekko rozbełtane ze szczyptą soli, tymiankiem i chili. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji - raczej nie przeciągać. Podawać z pszennym pieczywem, białym serem (najlepiej tureckim lub typu bałkańskiego) i oliwkami
zadanie-gotowanierozgrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną, a żółtka uzyskają naszą ulubioną konsystencję. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem
zadanie-gotowanieciekawe miejsca w Bristolu. Ostatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi do innego miejsca. Może to przez
Pink Envelope