mielonym dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo
karmelowypomidorowy, dodać listek laurowy i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu aż papryka zmięknie a płyn się zredukuje - około 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem, np. bagietką
zadanie-gotowanieOstatnio piekłam same chleby razowe i zatęskniłam za zwykłym białym chlebem na zakwasie. A ponieważ nie chciałam, by pieczywo było jedynie pustymi kaloriami, dodałam do niego siemię lniane i ostropest mielony. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki chlebowej pszennej
Weekendy w domu i ogrodzieRazowe grzanki z guacamole: Potrzebujesz: 1 dojrzałe ( mięciutkie) awokado 1 średniego pomidora 1 mniejszą cebulę czerwoną sok z cytryny sól pieprz 1 łyżkę oliwy kilka kromek razowego pieczywa Sposób przygotowania: 1. Wydobądź z awokado miąższ i rozgnieć go w miseczce widelcem razem z sokiem z cytryny. 2. Poszatkuj drobno cebulę i dodaj do awokado. 3. Pozbądź się z pomidora nasion
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Do tego: łuskany słonecznik ( ilość zależy od upodobań) grzanki z ulubionego pieczywa ( najlepiej razowego) Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki 2. Umieść warzywa w garnku, dodaj listki laurowe, zalej warzywa do 3/4 ich wysokości wodą i gotuj pod przykryciem
Kuchnia w Słońcu Skąpanabrownie w kubku z mikrofalówki. Jest to najprostszy i najszybszy wegański deser jaki jadłam. W tym miesiącu miałam obsesje na punkcie kanapek z tostowanym pieczywem, hummusem, suszonymi pomidorami, sałatą i sosem BBQ. Polecam spróbować taką kombinacje :) Kolejnym ulubieńcem są domowe pomidory suszone, które robiłam na przełomie sierpnia i września
wegujemyzapobiegająca kipieniu (179,90) 4. Jogurtownica (189,90) 5. Patelnia wielofunkcyjna (229,90) 6. Zestaw do fondue (99,90) 7. Mata do makaroników (79,90) 8. Deska do krojenia pieczywa 9. Krajalnica do makaronu (39,90) 10. Podajnik do folii i papieru (84,90) 11. Kultowe foremki orzeszki (6,90) 12. Zaparzacz do herbaty (44,90) 13. Maszynka do lodów
Tradycyjna Kuchniazagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać pokrojoną natką pietruszki. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą gryczaną, ryżem lub z ziemniakami
Ala piecze i gotujeBardzo lubię tofu z warzywami -"twarożek" to chyba najszybsze co można zrobić. Do tego wystarczy usmażyć parę placków i szybka kolacja gotowa (z pieczywem jeszcze szybsza ;) ) Czytaj więcej
Kasia Sarnaminut, a następnie gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Prościej się chyba nie da :) A dżem możemy wykorzystać jako dodatek do pieczywa, szarlotki, naleśników. Zresztą co wam będziemy mówić, sami najlepiej wiecie do czego lubicie używać dżemu. Smacznego
Marder&Marder Manufactureśrednia cukinia 1/2 brokuł 100 gram sera feta 1 cebula 1 ząbek czosnku garść mrożonej fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Chleb prażę
Mango Papajaposiłki z nimi są łatwe do przygotowania. Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów
potrawyregionalneDobrze pochrupać jędrnego brokuła, samo zdrowie!. Pomysł na lekką i pyszną kolację, można podawać z pieczywem czosnkowym albo z kaszą jaką lubicie. W czasie jesienno - zimowym taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Składniki: - 1 brokuł - 1 czerwona papryka - 4 cebule dymki, biała i zielona część - puszka białej fasoli - sól Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Apetyczna babeczkapaluszków, chipsów, słodkich płatków do mleka, kolorowych gazowanych napojów - już wkrótce sama/sam się zdziwisz, że nie są Ci do niczego potrzebne... 3. KUP WARTOŚCIOWE PRODUKTY Pożegnaj się z pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste. Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy
Moje Kuchenne Rewelacje