pieczywo - 17769 przepisów (strona:562/1185)

Ciekawe książki dla dzieci 202

podsłuchują go przez przypadek jak syczy w gabinecie, zaobserwowali, że na słońcu robi się czerwony jak burak. Oliwy do ognia dolał sam dyrektor, jak zabronił jedzenie w szkolnej stołówce pieczywa czosnkowego. Wtedy wszystko dla nich stało się jasne, to wampir! Dzieci wymyślają sposób na zdemaskowanie dyrektora :-)))).  Z tej serii ukazały się jeszcze: "Naszą Panią napadli kosmici" i " Szpieg, który

kruche babeczki
Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie 232

swoje domowe pieczywo i ten cudowny zapach rozchodzący się po kuchni... i do tego oczywiście wiesz co jesz-żadnych .ulepszaczy . Dziś polecam wam bułeczki,pszenne z dodatkiem mąki żytniej,posypane czarnuszką lub sezamem-oczywiście proste do zrobienia-mniam  Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant) ½ łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody 400 g jasnej  mąki

Swojskie jedzonko
Kanapeczki z figami i serem camembert 202

serwowania opakowanie serka camembert Bagietkę kroimy na kromki. Na każdej układamy kilka plasterków sera camembert, pokrojone w plasterki figi oraz odbrobinę marmolady z cebuli. Serwujemy z rukolą. Smacznego! Pieczywo możemy stostować przed wyłożeniem na nie składników. Najprostszym sposobem będzie posmarowanie kromek oliwą z oliwek i zapieczenie w piekarniku. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost

mecooks
Chleb pszenny z garnka, z pomidorami 193

skórką. Dodatkowo chleb jest pieczony z suszonymi pomidorami, dla urozmaicenia smaku. Ci, którzy czytają bloga wiedzą, że ja niezwykle rzadko piekę chleby pszenne. Dzisiaj jednak mnie naszło na jasne pieczywo. Chlebek jest doskonały. Nie wiem czy widać to zna zdjęciach, ale skórka niesamowicie chrupie. Smak chleba był tak doskonały, że ledwie zdążyłam zrobić zdjęcia a już 2/3 chleba nie było

Mieszam w Garnku
Bruschetta caprese 135

Bruschetta caprese jest to tradycyjna włoska przystawka. Grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem . Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Miody nowozelandzkie Watson&Son 140

jest z białych kwiatów drzewa Kamahi i ma lekko złotawy kolor. W smaku korzenny, orzechowy i maślany jednocześnie. Chyba najbogatszy w smaku ze wszystkich. Najlepiej pasuje do pszennego, chrupiącego pieczywa. *** Jeśli zainteresowała Was seria tych miodów i chcecie dowiedzieć się więcej,  zajrzyjcie na oficjalną stronę producenta

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 155

Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako samodzielna przekąska, ale też jako krem do smarowania pieczywa. Mango nadaje fajnej, tropikalnej nuty, przez co całość nie jest mdła. Nie zawiera glutenu ani laktozy. * Deser z orzechów laskowych i kakao Smakuje trochę jak budyń o smaku nutelli. Kremowa

Poranek na słodko
Muffiny śniadaniowe 180

liści świeżej bazylii ok. 10 liści świeżego oregano 4 suszone pomidory z zalewy 1 mały pomidor 6 zielonych oliwek sól olej do wysmarowania formy Dodatkowo: mieszanka sałat i pieczywo do podania Piekarnik nagrzać do 200°C. Pomidory (świeże i suszone) pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół. Zioła drobno posiekać. Formę do muffinek (użyłam silikonowej formy) posmarować olejem

Bullio
Dietetyczna kapusta z kurczakiem 325

puszki, spróbować i w razie konieczności doprawić. Gotować bez przykrycia do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka a sos nieco się zagęści. Co jakiś czas mieszać. Podawać np. z pieczywem ale dobrze smakuje też bez dodatków

Bullio
Falafel 192

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej

Bullio
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 170

żywności są rożne. Przeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny, pieczywo, owoce i warzywa* Każdy z nas powinien mieć dostęp do zdrowego i pożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych

AZgotuj!
Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 175

pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa 35% jogurty 21% sery 16% Może warto, aby ten nadchodzący 16 października był takim dniem od którego zaczniemy przykładać większą wagę do tego

Kulinarne przygody Gatity
kapusta kiszona na indyku z grzybami suszonymi... 174

dodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania części wody kapusta smakuje na drugi dzień, ja lubię do pieczywa lekko ciepłą, mąż odgrzaną do ziemniaków............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Carry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 138

mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą i świeżą sałatą. Jeśli chodzi o chili to już kwestia indywidualna każdego z Was, dodajcie tyle ile lubicie lub zupełnie z niego zrezygnujcie

Apetyczna babeczka
11 grzechów zdrowej diety 116

nieprawidłowego żywienia. Systematycznie prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia badania sposobu odżywiania się w Polsce pozwoliły wykazać 11 najczęściej spotykanych błędów żywieniowych. 11 grzechów zdrowej diety: 1. Niskie spożycie pieczywa razowego. 2. Małe spożycie mleka. 3. Małe spożycie strączkowych. 4. Małe spożycie ryb. 5. Niezdrowy zwyczaj częstego spożywania tłustych gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich. 6. Wysokie spożycie tłuszczów

Z notatnika