pieczywo - 17769 przepisów (strona:553/1185)

Chleb pszenny na kwaśnym mleku 209

Miałam kwaśne mleko i nie za bardzo wiedziałam co z nim zrobić.Miałam mało pieczywa w domu więc postanowiłam upiec chleb.Efekt?Zaskakująco pyszny Składniki: 0,8 l kwaśnego mleka 1 kg mąki pszennej + 1 szklanka pół kostki drożdży pół łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oleju mak do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy mleko i olej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kanapka Madame 97

sól, pieprz • zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: • Tosty posmarować masłem, międy nimi ułożyć szynkę, ser i plasterki ogórka. • Dociskając namoczyć w roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. • Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. • Podawać

To co kocham
Kanapka Monsieur 110

pieprz • zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: • Tosty posmarować masłem, pomiędy włożyć szynkę, ser i plasterki ogórka. • Dociskając namoczyć w jednym roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. • Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. • Drugie jajko

To co kocham
Pieróg biłgorajski 213

Jest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem , wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy chlebem a pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje

To co kocham
Sos tzatziki 138

tzatziki rozpoczyna się razem z sezonem grillowym. To bardzo popularny, smaczny i szybki sos do mięsa, warzyw, czipsów lub jako dodatek do pieczywa. Obowiązkowym składnikiem czosnkowego sosu tzatziki jest świeży ogórek i gęsty jogurt grecki. Najlepiej smakuje schłodzony . Składniki: • 2 długie ogórki zielone • 4 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 jogurt grecki

To co kocham
Tosty z truskawkami i miodem 132

przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze. • Każdą kromkę posmarować łyżką białego serka. • Kromki przeciąć po przekątnej i ułożyć na talerzu. • Każdą truskawkę pokroić na plasterki

To co kocham
Twarożkowa pasta z wędzonym łososiem 120

domu. Ten amerykański miał jednak intensywniejszą barwę ale to pewnie zależy od rodzaju i sposobu wędzenia łososia. Dowiedziałam się też, że  bajgle to pieczywo typowo żydowskie, bardzo popularne w USA i wypiekane na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niedługo się zmierzę z nimi w mojej kuchni. Składniki

To co kocham
Zupa krem z kalafiora 135

ziele angielskie. • Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. • Podawać na gorąco z różyczką kalafiora i podsmażonym na maśle pieczywie

To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 143

kurczaka i dodać do flaczków. • Wrzucić również groszek zielony, przyprawić gałką muszkatołową i gotować 10 minut. • Do gotowych flaczków wsypać natkę pietruszki. • Podawać z pieczywem

To co kocham
Chleb gryczany bezglutenowy 166

odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego z pszenicą i żytem nie jadłam 8 miesięcy. Próbowałam gotowe bezglutenowe pieczywo ale jest tak niesmaczne, że bez problemu i większej szkody zrezygnowałam z niego zupełnie. Niedawno jednak znalazłam na blogu Olgi Smile przepis

To co kocham
Pikle z rzodkwi na sposób bliskowschodni. 171

Teraz już wiem! Są dobre! A jak właściwie się to je? Pikle z rzepy lub rzodkwi najczęściej dodaje się do śniadaniowych zestawów z hummusem, grillowanymi warzywami, oliwkami i białym pieczywem. Można również wsadzić je do bułki z falafelem, lub podać razem z mięsnymi kotlecikami. Właściwie  można dodać je do wszystkiego, a już na pewno sprawdzą się jako dodatek

zadanie-gotowanie
szybkowar-z aronii i śliwek z cynamonem dżemik... 192

zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe Burgery Wołowe 166

mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Burgery 500 g mięsa mielonego

Wypieki i Rumieńce
Jaja sadzone na szpinaku i cukinii z serem kozim 175

szpinaku były już gotowe. Extra kolacja! Klakson. Rozwożą chleb, dziś wcześniej. Która to już godzina? Piekarz zostawił moje zamówienie na ...klamce i pojechał dalej. Cicho otwarłam drzwi, zgarnęłam ciepłe pieczywo i pochłonęłam to pyszne i nad wyraz proste danie, które pachniało Sycylią. Czułam jak wracały mi siły, ale...ale nic z tego. Trzeba się wyspać! Choćby na chwilkę zamknąć oczy

Z Kuchni Do Kuchni
LEKKA SAŁATKA Z JAJKIEM 173

jajko. Składniki sosu mieszam ze sobą, a nastepnie rozlewam na sałatkę. Na koniec całość posypuję bazylią suszoną można oczywiście użyć świeżej. Sałatkę jem odrazu samą lub z kawałkiem świeżego pieczywa

Gotowanie Patki