pieczywo - 17769 przepisów (strona:556/1185)

Leczo z kiełbasą chorizo 177

niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

Codziennik Kuchenny
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 279

jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.  Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku. Składniki na 1 porcję: 1-2 jajka ekologiczne 2 pomidory (średniej wielkości) 1 mała szalotka 1/2 łyżki ketchupu 1/4 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki cukru

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni z cebulą i piwem 162

wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny    smak i  zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały.   Zaczyn  100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody

Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 167

Przyprawia się go solą,  pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.  Składniki

Codziennik Kuchenny
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 168

chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość.  Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży

Codziennik Kuchenny
Tartine Bread 167

Amber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem , który wybierał wypiek na ten miesiąc. Tartine Bread jest baaaardzo smacznym chlebem, przypomina pieczywo jakie jadałam w dzieciństwie z Piekarni U Szafrańca (średnio starsi piotrkowianie pewnie pamiętają, to miejsce). Ma bardzo chrupiącą, brązową skórkę, mięciutki i elastyczny miękisz. Pachnie ..... co tu dużo pisać

Codziennik Kuchenny
Zupa grochowa 219

czasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zupa grochowa świetnie smakuje z solidną kromką świeżego pieczywa :) Smacznego

MyCookBook.pl
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 174

pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie

Food Square
Chleb marchewkowo-orkiszowy 187

Idealne śniadanie? Świeże pieczywo z chrupiącą skórką, domowa konfitura, biały ser, kubek kawy z mlekiem. Tak! To lubię! I ze wszystkich sił będę Was przekonywać do pieczenia chleba. Bo nie ma lepszego. Kto spróbował, ten wie. Chleb który dziś Wam prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z suszonych pomidorów 223

zalewy i drobno siekamy - dodajemy do jajek. Doprawiamy pieprzem i całość mieszamy dodając łyżkę jogurtu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pasty lub posypujemy wierzch kanapki. Podajemy na chrupkim pieczywie (u mnie o smaku pomidorowym "Sante

Alutka-Gotuje
Wegański smalec ze śliwką 214

Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w  lodówce, najlepiej na drugi dzień

Bon Appetit Małgorzaty
Węgierska zupa gulaszowa 325

przez kolejne 2-3 godziny lub do czasu aż papryka i inne warzywa będą miękkie.  W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Francuskie sery w Lidl i kilka wskazówek jak się rozkoszować smakiem sera 194

pełni rokoszować się smakami serów: 1. Temperatura sera  - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie.  2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce

AZgotuj!
Wątróbka z pieczarkami w sosie carry 146

drugiej patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki kroimy w grube plastry, wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy, na koniec zalewamy słodką śmietanką. Łączymy z wątróbką, podajemy z pieczywem i zieloną natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Pasta jajeczna z brokułami 1194

Pyszna i sycąca pasta z jajek i brokułów, idealna do smarowania pieczywa, często przyrządzam ją na piątkowe śniadania. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 6-7 różyczek brokułów  3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól himalajska Swojski wyrób Przyprawa do kanapek Swojski wyrób Pieprz Sposób przygotowania: Różyczki brokułów wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez

Bajeczna Kuchnia