Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana. Składniki
Codziennik Kuchennychrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość. Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży
Codziennik KuchennyAmber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem , który wybierał wypiek na ten miesiąc. Tartine Bread jest baaaardzo smacznym chlebem, przypomina pieczywo jakie jadałam w dzieciństwie z Piekarni U Szafrańca (średnio starsi piotrkowianie pewnie pamiętają, to miejsce). Ma bardzo chrupiącą, brązową skórkę, mięciutki i elastyczny miękisz. Pachnie ..... co tu dużo pisać
Codziennik Kuchennyczasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zupa grochowa świetnie smakuje z solidną kromką świeżego pieczywa :) Smacznego
MyCookBook.plpożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie
Food SquareIdealne śniadanie? Świeże pieczywo z chrupiącą skórką, domowa konfitura, biały ser, kubek kawy z mlekiem. Tak! To lubię! I ze wszystkich sił będę Was przekonywać do pieczenia chleba. Bo nie ma lepszego. Kto spróbował, ten wie. Chleb który dziś Wam prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku
Smakowity Blog Kulinarnyzalewy i drobno siekamy - dodajemy do jajek. Doprawiamy pieprzem i całość mieszamy dodając łyżkę jogurtu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pasty lub posypujemy wierzch kanapki. Podajemy na chrupkim pieczywie (u mnie o smaku pomidorowym "Sante
Alutka-Gotujeszybko się przyrządza, można zrobić więcej i zajadać w ciągu dnia lub zostawić na jutrzejsze śniadanie (lub kolację;). Twarożek połączony z jogurtem jest delikatny i łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Dodatki dodają łagodnego smaku, który lekko przełamuje świeżo zmielony pieprz i świeży szczypiorek. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 łyżki dowolnego jogurtu naturalnego 20 g czarnych oliwek - około 10 sztuk
Zasmakuj KuchniDusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w lodówce, najlepiej na drugi dzień
Bon Appetit Małgorzatyprzez kolejne 2-3 godziny lub do czasu aż papryka i inne warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepełni rokoszować się smakami serów: 1. Temperatura sera - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie. 2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce
AZgotuj!drugiej patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki kroimy w grube plastry, wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy, na koniec zalewamy słodką śmietanką. Łączymy z wątróbką, podajemy z pieczywem i zieloną natką pietruszki
Apetyczna babeczkaPyszna i sycąca pasta z jajek i brokułów, idealna do smarowania pieczywa, często przyrządzam ją na piątkowe śniadania. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 6-7 różyczek brokułów 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól himalajska Swojski wyrób Przyprawa do kanapek Swojski wyrób Pieprz Sposób przygotowania: Różyczki brokułów wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez
Bajeczna Kuchniaszczypiorku 2 łyżki pestek dyni (prażonych) 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych) curry papryka słodka i ostra sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Powinno być zarumienione.) Następnie kurczaka odsączyć
Di gotujePełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem To z pewnością nie jest przepis dla fanów napompowanego pieczywa lub wyrośniętych drożdżówek. Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem są dosyć ciężkie, ale nadal pyszne i zdrowsze od ich „oczyszczonych” odpowiedników. Dodatek orzechów włoskich i miodu tylko podkreśla ich wyjątkowy smak i dodaje tego czegoś. Ja dodatkowo polukrowałem cukrem pudrem
Blendman