drzwi. Po drodze od obu panów dowiedziałam się co nieco o ich pracy, zgodziliśmy się w kwestii starych samochodów (są cudowne, dopóki nie zaczną się psuć), rozdałam całe pieczywo, które miało umilić C. nadchodzący tydzień i już o godzinie siedemnastej trzydzieści byłam w domu. Tak zaczęłam mój weekend. O tym, jak go skończyłam, opowiem innym razem, bo to też
Pożeraczka, czyli raz adobrzechleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem żurawin i suszonych śliwek . Dziś prawdziwa
Weekendy w domu i ogrodziewyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i drobnymi, chrupiącymi skwarkami. Do tego świeże domowe pieczywo , kiszony ogórek i... czasem nic więcej nie potrzeba na pyszne śniadanie. składniki: 1/2 kg słoniny bez skóry 2 średnie cebule 1 małe jabłko (dałam antonówkę) 2 łyżeczki soli
babka w formieMój ulubiony zestaw na weeken dowe śnia danie do pieczywa to biały ser i szczypiorek :) Jest to świetna alternatywa dla tych sklepowych gotowych serków, a przy tym wiesz dokła dnie co do dajesz do śro dka. A Wy lubicie twarożek? :) Skła dniki: kostka białego półtłustego sera (250g) pęczek szczypiorku łyżka jogurtu naturalnego sól/pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowanie
ChilliJemyPiada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa z pszennej mąki z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest nieco grubsza, niż tortilla. Można ją kupić w dobrych marketach na półkach z "kuchnią świata", albo od czasu do czasu w Biedronce. Można ją także zrobić własnoręcznie, ale wymaga to wprawy. Ostatnio podjęłam kilka prób, ale nie do końca byłam zadowolona z efektu, więc
Kulinarne Inspiracjewarzyw jednak nie za długo, aby się nie rozgotowały. Na końcu doprawiamy po ok. łyżeczce (płaskiej) każdej z przypraw oraz sporą ilością pieprzu. Solimy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem. Moje posty
Słodka Stronaszklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę
Mango Papajabędzie już ugotowany zmiksować go z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pastą sezamową. Dodać do niego olej z suszonych pomidorów i doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podawać z pieczywem lub waflami Sonko
Kuchnia Bon Appetitkostkę i mieszamy z roztartymi w moździerzu (lub drobno porwanymi – NIE SIEKANYMI!!!) liśćmi bazylii. Do pomidorów dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy pieczywo w plastry, każdy z nich nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą. Na kromkach chleba można ułożyć plastry mozarelli, a następnie zapiec je przez 10 minut w 180 stopniach. Można również przygotować
Kuchnia Bon Appetitlatin; mso-fareast-language:EN-US;} Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem Składniki – 2 porcje: Jajka – 2 sztuki Szparagi zielone – 200g Wędzony halibut – 100g Grzanki z pieczywa Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Olej szczypiorkowy – 2 łyżki Rzodkiewki – 4 sztuki Wykonanie: Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii spożywczej, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy
Kuchnia Bon AppetitJajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasisałatki. Na patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Majonez mieszamy z resztą składników sosu (czosnek dodajemy zmiażdżony). Sałatkę polewamy sosem a następnie posypujemy pestkami. Nie mieszamy. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuposypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia szczypta soli i pieprzu Dodatki: 2 jajka 1 mała cukinia 100 gram sera pleśniowego rukola świeżo zmielony pieprz Jajka roztrzepuję z mlekiem
Mango Papajaminut. Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko posypać gulasz natką i podawać. Doskonale smakuje z pieczywem. Smacznego
Wanilia i Kardamonmiski z jajkami, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i parmezanem najlepiej podawać na grzankach z jasnego lub ciemnego pieczywa :) Smacznego
W kuchni Katie