pieczywo - 17769 przepisów (strona:555/1185)

Pasta z tuńczyka i selera naciowego 176

Kiedy nam się znudzą wędliny i sery możemy zrobić sobie taką smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy otworzyć puszkę z tuńczykiem,dorzucić kilka dodatków i pasta gotowa. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej 189

masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki.  Gołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 164

chyba nic lepszego od domowego pieczywa i ten wydobywający się zapach z piekarnika. Ja uwielbiam takie zapachy i domowe wypieki. Do szczęścia wystarczy mi tylko odrobina masła,kawałek ciepłej kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Kolorowa kuchnia Elki
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 149

każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 186

nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych roladek pozytywie mnie zaskoczył! Są wyraziste i bardzo aromatyczne - po prostu pyszne. To idealne, rozgrzewające danie na jesień!   Składniki

Kulinarne Inspiracje
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 207

szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem.  Gotowy gulasz (od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowaru) Pomysł na danie STĄD

Ugotować
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad 260

dopraw solą i pieprzem. Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni i kolendrę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż sałatkę na przygotowane ulubione pieczywo z sałatą i podawaj. Smacznego! English version Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką (4 servings) Ingredients: 8 large eggs, hardboiled and chopped 3 tbsp Greek yoghurt 3 tbsp mayonnaise

karmelowy
Krem z cukinii i brukselki 348

miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania.  Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem

Garnkowe fanaberie
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 274

ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania.   Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
Chili sin carne 174

przepisie i posolić do smaku. Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami. Chili podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub pieczywem, z dodatkiem świeżej kolendry, szczypiorku, koperku lub natki pietruszki. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 257

Dziś mija pierwszy rok mojej blogowej przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;).  Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym  łososiem , gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa

Codziennik Kuchenny
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 159

Gotować zupę do miękkości kapusty (ale nie rozgotować), na koniec przyprawić solą i pieprzem. Z kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, pokroić na talarki. Zupę podawać z dodatkiem kiełbasy chorizo i pieczywem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Wigilijna kapusta z grochem 197

grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem. Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli 4 liście laurowe

Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 239

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula

Codziennik Kuchenny
Rillettes z łososia 165

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.  Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby

Codziennik Kuchenny