Odkąd wyhodowałam własny zakwas bardzo interesuje mnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze jadłam chleb z naszych pobliskich piekarni, które muszę przyznać pieką na prawdę smaczny chleb. Nigdy nie miałam ani czasu, ani tym bardziej odwagi, żeby samodzielnie wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt
dom-agi.plMiałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać. Dawno nie jadłam bagietek, a miałam na nie straszną ochotę. Postanowiłam więc wyszukać przepis na bagietkę, w której w skład wchodzi maślanka. Tak właśnie trafiłam do Evenki . Wyczytałam, że ta bagietka zawsze się udaje
dom-agi.plchleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko łagodzi kwasowość zakwasu. Czas przygotowania: ciasto - 2 dni pieczenia - 50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego * (dokarmionego 8 godz. wcześniej
SzczyptaSmaQDziś pierwszy raz na naszym blogu gości domowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo lubię domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas i ochotę by je piec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak zabieram za domowe wypieki staram się aby w swym smaku lub kształcie były nietypowe. W tych bułeczkach uwielbiam ich kształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole. Bułeczki - warkocze SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka łyżka zarodków pszennych Drożdże pokruszyć i włożyć
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiostatnim kremie, do którego dodawałem prażone pestki dyni, zostało mi ich sporo, a że pieczywo nam się kończy postanowiłem zrobić świeże bułki właśnie z pestkami dyni. Czego potrzebujemy? -250 gram mąki pszennej TYP650 -150 gram mąki owsianej -50 gram drożdży świeżych -kubek mleka -łyżeczka cukru -olej rzepakowy -garść pestek z dyni Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około
BaRepasmiało się upiec. Ale ponieważ piekłam w ramach Piekarni prowadzonej przez Anię z bloga Kuchennymi Drzwiami , uznałam, że jednak efektem się podzielę. Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo
Stare Garyzrobić miejsce na przyprawy. Manakishe są serwowane na śniadanie, jako jeden z elementów mezze, czyli rodzaju śniadania/przystawki składającej się z wielu elementów. Jest kilka rodzajów pieczywa, dipy, świeże warzywa, oliwki. Wszystko to serwowane w małych naczyniach, razem z aromatycznymi przyprawami. Do najbardziej popularnych elementów mezze należy hummus, baba ghanoush, muhammara, różne rodzaje oliwek, a także bardziej skomplikowane potrawy
Smakowity Blog Kulinarnyjest jedno z moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru
BaRepaswilgotność, a nawet pogoda !" Gdy pierwszy raz piekłam bagietki byłam przekonana, że wystarczy wszystko dobrze zagnieść, poczekać aż urośnie, a potem upiec. Nic dziwnego, że ze smakiem prawdziwego francuskiego pieczywa nie miały nic wspólnego, no może z wyjątkiem kształtu... " Wypróbowanie wszystkich domowych przepisów na bagietkę, jakie udało nam się znaleźć, zabrało nam ostatecznie jakieś dwa lata i 130 kilogramów
KUCHARNIApiekarz przysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa.* Przepis i inspiracja do nadziewanych precli pochodzi z tej strony - klik . Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, rośnie szybko i jest bardzo elastyczne. Precle smakują po prostu cudownie. Wiem
KUCHARNIAsię ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki są pyszne, lekko wilgotne
KUCHARNIAMój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego
BaRepas