pieczywo - 17769 przepisów (strona:317/1185)

Kajzerki z czarnuszką 147

Lubię wyzwania :) zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo :) Choć ten przepis jest banalnie prosty, naprawdę nic skomplikowanego, to smak i aromat kajzerek jest niepowtarzalny. Ten niesamowity ton bułeczkom  nadaje czarnuszka, dzięki której zwykłe kajzerki staną się wyjątkowe - gorąco polecam :) Przepis znalazłam tutaj , a pomysł na bułeczki jest Liski przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu

Delicious Titbits
SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 225

Więc dla małej odmiany coś co zbyt zdrowe pewnie nie jest ale za to jest baaardzo smaczne. Choć niektórzy mieliby pewnie inne zdanie, sama znam osoby, które jadają do pieczywa tylko smalec, nie używają nawet masła, a mając ponad 80 lat nie wiedzą co to choroby i wizyty u lekarza - więc wychodzę z założenia iż jadać należy wszystko, tylko

Smaczne Zdrowe
MINI FRANCUSKIE TOSTY, czyli 166

mój sposób na zimne poranki i czerstwe pieczywo :). Wtorki mam zawsze wolne. We wtorki lubię wstać trochę później i zrobić sobie królewskie śniadanie. Za oknami szaro i deszczowo. Siedzę pod kocem przy oknie, piję ciepłą kawę zbożową i zajadam się grzaneczkami. Oglądam spieszących się ludzi, którzy kryją się pod wielkimi parasolami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH 149

Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły

Przepisy Aleksandry
BAGIETKI NA DROŻDŻACH 131

sobotę podałam Wam przepis na zwykłe bułki . Kolejnym łatwym pieczywem do upieczenia są bagietki. Robi się je na drożdżach, więc nie potrzeba martwić się o zakwas. Z podanych składników wyjdą Wam dwie długie bagietki. Najsmaczniejsze z ziołowym masłem :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 200

zjadać. Bo choć niekiedy jedną zjem, to prawdę powiedziawszy nic sobie z  nich nie robię. Za to moja Rodzinka wprost uwielbia ! Ponieważ już od dawna nie kupuję sklepowego pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku

Smaczne Zdrowe
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 176

coś miłego). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 - 30 minut. Studzimy bułeczki na kratce. Wyszły naprawdę smaczne. Chrupiące i aromatyczne. Bałam się czy wyjdą, bo pierwszy raz piekłam pieczywo, ale się udało. Smacznego

Miksturownik
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 280

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można

Miksturownik
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 185

tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka

Smaczne Zdrowe
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 158

porcji-jedną wtedy mrożę na jakieś okazje:)  Po odgrzaniu ich ponownie w piekarniku smakują jak świeżo upieczone! Miałam akurat zapas produktów do zrobienia bułeczek, a że na jutro pieczywa już nie miałam to upiekłam kajzerki, które dawniej kupowałam normalnie w sklepie. Teraz przynajmniej wiem co jem! Polecam, bo warto, a wcale nie są trudne w robieniu, a samo

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 306

Niekiedy dla urozmaicenia poszukuję czegoś nowego z pieczywa. Dzisiaj padło na szybki chleb , a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam , żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe. Przeważnie drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała być odmiana

Smaczne Zdrowe
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 212

Chlebek, który już jakiś czas temu skradł nasze serca. Zawsze gdy potrzebuję odmiany, dla urozmaicenia pieczywa (by niekiedy bywał również chleb drożdżowy, nie tylko ten na zakwasie- który króluje na co dzień) powracam do tego przepisu . Zapach pieczonego chleba jest po prostu obłędny. To za sprawą wysokiej temperatury i czasu pieczenia. Tak samo pachnie nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie

Smaczne Zdrowe
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 177

chleb' . Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki wypiek

Grunt to przepis!
Bułki domowe wielozbożowe 182

wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą Lubella. Ostatnio piekłam Bagietki pełnoziarniste . Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe) Bułki owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielony chleb cukiniowy 221

bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania