pieczywo - 17769 przepisów (strona:318/1185)

Knekkebrød - chleb norweski 224

już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być wczoraj. Tak czy inaczej chlebki wyszły bardzo smaczne;)) pierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych,  200ml płatków owsianych,  200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,   200ml ziaren słonecznika,  200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego

Z miłości do słodkości
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 205

idealną alternatywą dla tych kupnych - z piekarni, ponieważ ich smak rewelacyjnie komponuje sie z dodatkami. Smakuja świetnie również z samym masłem, a dodatkowo mają pyszną chrupką skórkę! Każde pieczywo jest o tyle fajną opcją, iż komponujemy je według naszych upodobań smakowych, a przede wszystkim wyłącznie kreatywności i wyobraźni! (; Zapraszamy: Składniki:  350g mąki razowej chlebowej 350g mąki żytniej chlebowej +odrobina

Symfonia Smaków
Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową 158

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka z dodatkiem tartych migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży,  500g mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Fougasse mistrza Hamelmana 181

Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię.  Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne, że na pewno kiedyś jeszcze się na nie skuszę. Jedynym minusem jest to, że są bardzo pracochłonne

Z miłości do słodkości
Buleczki w 51 Weekendowej piekarni 175

pokusilam sie az na dwa rodzaje buleczek. Gdybym wiedziala jakie beda mialy powodzenie pewnie upieklabym je z podwojnych porcji :) Musze przyznac, ze to prawdziwa radosc patrzec jak przyrzadzone wlasnorecznie pieczywo wywoluje tyle zachwytu u domownikow. Odkrylam tez, ze wyrabianie ciasta sprawia mi wielka radosc. Gdy tak jak dzis, za oknem szaleje wiatr i pada deszcz, ja wyciszam sie na chwile

Przysmaki Karolki
Miały być bajgle, a są bułki z mini dziurką 149

bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona. A przy okazji dodam, że tym razem zdjęcia zrobiła córka rano przed śniadaniem. Apetyczne? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski chleb z garnka 194

tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się nie udać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe obwarzanki 136

tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw. Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków. Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :) Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania

Pora coś zjeść
Ciabatta z czekoladą 110

szczególny, iż przygotowałam go w ramach akcji Upiecz Smakowity Chleb! organizowanej przez Tosię i Śliwkę. Zapoznajcie się z zasadami akcji i zapraszam Was do upieczenia ciabatty lub innego pysznego pieczywa od dziewczyn! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciabatta z oliwkami 120

Witajcie! Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013 . Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień. Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić. Przygotowałam ją w ramach akcji Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Bułeczki panini z pulled pork 129

Dzień dobry! Jak zapewne wiecie od bardzo dawna nie kupujemy sklepowego pieczywa, wypiekamy własne w domu. O wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne i nie macane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu. Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze chleb, a nawet zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą

Pora coś zjeść
Szybki chleb pszenny 331

Przepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb nazywa

Poezja smaku
Chleb cebulowy 195

przykryc go folią aluminiową.  Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjety z blaszki na metalowej kratce.    Diagnoza: Przepis naprawdę nieskomplikowany, a jakże przesmaczny efekt! Kupne pieczywo nie ma żadnych szans tu konkurować. A dodatkowo jaka satysfakcja, gdy samemu się zakasa rękawy i upiecze taki chleb. Cześć i chwała Ewie!!! Jej przepisy, a przede wszystkim niesamowite zdjęcia

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania