Kiedyś Wam pisałam, że od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. Mam pecha, że w mojej okolicy o dobre trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety
Codzienna kuchnia niecodziennaupiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco
Codzienna kuchnia niecodziennastopni. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić keks przez kilka minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest bardzo wilgotne o miękkiej strukturze. Nie wysycha jak klasyczne pieczywo. Zjedliśmy go w ciągu dwóch dni i nie zauważyliśmy różnicy w smaku po upieczeniu i przy ostatnim kawałku. W przepisie nie podałam soli, nie jest to moje roztargnienie
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu) pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych
Smaczne ZdroweFaza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta , przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością przygotuję je w Święta :) Przepis znalazłam na stronie Jem co umiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 8 pszennych bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500) 1 jajko 6 g drożdży instant
My Culinary Artniej :) ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji , u której znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo :) i wiele więcej :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550) 3/4 szklanki letniej wody 20g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko
Delicious TitbitsJak co miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu
Kulinarne przygody GatityTaki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach', więc jest on stworzony dla osób z nietolerancją. Jak się
Wypisz WymalujMimo, że nie jestem na diecie Dukana, wiele przepisów z tej diety przenoszę na "własne podwórko". Szczególnie te na pieczywo na otrębach, bez jajek i mąki. Niestety bywa, że z różnym skutkiem. Czasem przepis jest beznadziejny i nie wracam do niego, a innym razem trafiony w przysłowiową 10-tkę. Tak właśnie jest z bułeczkami z patelni z przepisu
Walijskie PichcenieDomowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej. Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować. U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka. Taka dziwna pozostałość u mnie po drugiej ciąży, kiedy to mąż w późnych godzinach nocnych (moje ciążowe zachcianki) jeździł do pobliskiej piekarni i kupował mi gorące drożdżówki. Siadaliśmy wówczas na podłodze w pokoju
Malinowe PocałunkiDoprawić do smaku solą, ewentualnie papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super orzechowy posmak), posypane wędzoną papryką. Idealne jako dodatek do pieczywa lub jako dip do warzyw (pychota!). Smacznego
Smaczne Zdrowechlebki :) Ja sama wciągnęłam się na maksa i jak przychodzi weekend, to piekę kilka różnych bochenków i bułeczek, co starcza nam na prawie cały tydzień. Ogromną zaletą wszelakiego domowego pieczywa, jest to, że zachowuje swoją świeżość przez długi czas, a o smaku nie będę wspominać, bo to rzecz oczywista :) Nawet mój mąż ostatnio mi powiedział „Kochanie nawet nie wiesz
Delicious TitbitsNajlepsze pieczywo, to to własnego wypieku! Żadne inne tak nie smakuje :) Sam fakt, że to my je robimy, od samego początku łączymy i własnoręcznie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy, patrzymy jak wyrasta, daje całą masę satysfakcji. A zapach jaki unosi się podczas pieczenia i możliwość konsumpcji świeżutkiego, jeszcze ciepłego wypieku jest niezastąpione :) Dlatego dzisiaj przygotujemy domowe ciabaty z ziołami i dodatkami
Taste Of My Dayłuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija z daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;) Składniki: mąka gryczana mąka kukurydziana skrobia kukurydziana 1 szklanka 1 szklanka 1 szklanka karob mielony 2 łyżeczki błonnik gryczany siemię lniane mielone
głodny alergikorkiszowej, ja piekę na obydwu tych mąkach po połowie. Do wypieku używam także dwóch rodzajów zakwasu, żytniego i orkiszowego (tak piekę praktycznie wszystkie moje chleby). Każdy z nich nadaje pieczywu niepowtarzalny smak. Można poeksperymentować z zakwasami i dodawać sam żytni, sam orkiszowy lub tak jak ja jeden i drugi po połowie. Różnice smakowe są zauważalne, niemniej wszystkie są bardzo smaczne
Smaczne Zdrowe