Chlebek pita to idealne pieczywo do kebabu. Dobrze wyrobione ciasto, napowietrzone chlebki, dzięki czemu podczas pieczenia powstaje w środku specyficzna kieszonka. Wystarczy pyszne nadzienie mięsne, warzywne i mamy nie tylko pyszną przekąskę, obiad czy kolacje. Idealne na każdą porę roku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone
IzaGotujeposmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie 200g papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g cebula
IzaGotujenastępnie studzimy już chałki w dowolnym miejscu. Po całkowitym przestudzeniu jak już pisałam - przechowujemy je w zawiązanych torebkach foliowych (tylko warunek jest taki że muszą być wystudzone - ciepłe pieczywo zacznie wilgotnieć i pleśnieć) Ja najbardziej lubię chałkę z masełkiem, domowym powidłem śliwkowym lub mlekiem. A wy? ;) Smacznego
JedzeniomaniaPola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO
Tradycyjna kuchnia Kasisłodkie, podobne do chałwy tylko bardziej wilgotne. Najlepiej smakuje jako dodatek do czegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można
Kto ugości moich gości?Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek to hiszpański dodatek do pieczywa. Choć nie wygląda zbyt smacznie, to uwierzcie mi - jest warta wypróbowania. Doskonała jako przekąska w ciągu dnia, podana na grzankach świetnie zastąpi lunch. Potrzebne nam: - 30 czarnych oliwek - ząbek czosnku - 1-2 łyżeczki soki z limonki - papryczka chili marynowana - sól, pieprz - chili w proszku - 1 łyżka oleju rzepakowego
W poszukiwaniu inspiracjibardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej
Pink EnvelopeJakiś czas temu na jednym z portali był konkurs na temat pieczywa. Wygrały w nim moje bułki makowe pieczone w słoiku. Przepis na ten chleb był jednym z wielu jaki zgłosiłam. Pomyślałam, że warto pokombinować i zaszaleć z dodatkami. Tu postawiłam na popcorn, który uwielbiają dzieciaki ale nie tylko i kurkumę. Do takiego chleba wystarczy samo masło, ewentualnie pomidor
Ewa w kuchnirobota kuchennego, który wyręczył mnie w zagniataniu ciasta i sprawił, że było ono naprawdę puszyste. :-) Swoją drogą - to, że nie trzeba ręcznie zagniatać ciasta zachęciło mnie do dalszych wypieków pieczywa. Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smak Zdrowia. 300g mąki pszennej 400g mąki pszennej pełnoziarnistej 400ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 10g masła 2 łyżeczki soli
Szefowa kuchniSetny wpis na blogu świętuję kuflem/kromą chleba piwnego :) Nie mogło być inaczej,cskoro przepisy na pieczywo goszczą na moim blogu niemal najczęściej :) Podczas pieczenia chleb mi pękł wzdłuż, bo nie pozwoliłam mu zbyt długo wyrastać ;) Przyznaję jednak, że najbardziej lubię te z wypieków, które nie wyglądają najpiękniej i nie są wymuskane. Rodzina może potwierdzić, że najchętniej sięgam po drożdżówki
Weekendy w domu i ogrodziezapach świeżego pieczywa unoszący się po całym domu ... A później smak... Nie ma jak domowe maślane bagietki z sezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki puszysty środek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki
Słodkie okruszkichlebem do piekarnika należy go spryskać wodą, aby wytworzyła się para. Przyda nam się do tego spryskiwacz, który możemy nabyć w sklepie ogrodniczym. Zaparowanie piekarnika sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony i bardziej elastyczny. Chleb włożony do piekarnika ciągle wyrasta, a jego wierzchnia warstwa najszybciej się spieka. Jeśli pierwsza faza pieczenia będzie odbywać się w wilgotnym środowisku, unikniemy tego
Smakowity Blog KulinarnyZakwas jest podstawą dobrego, domowego pieczywa. To od niego zaczyna się cały proces pieczenia. Zanim napiszę jak przygotować zakwas, postaram się w kilku słowach wyjaśnić, co to właściwie jest. Zrozumienie istoty zakwasu pomoże nam z nim pracować. Tak więc zakwas to rodzaj dzikich (naturalnych) drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze zapasik po zakupach na bazarze Olkuska. Z jej dodatkiem trzeba uważać, bo dość charakterystyczny smak. Za to już niewielki jej dodatek do wypieku zmienia kolor, zapach i smak pieczywa. Dlatego polecam spróbować :) Składniki: 60 g mąki żołędziowej bułki pszenno-żołędziowe 240 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej razowej łyżeczka soli 4 łyżki oliwy roztrzepane jajko opakowanie drożdży suszonych
Weekendy w domu i ogrodzie