ocaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy! Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut Składniki: 500 g mąki, 130 ml piwa, 100 ml letniej wody, 80 ml oliwy, 1,5 łyżeczki suszonych drożdży, 10 g soli, łyżeczka cukru
SzczyptaSmaQPrzepis na pastę do pieczywa, która równie dobrze może być sałatką, jeśli składniki pokroimy nieco grubiej. Składniki: opakowanie paluszków krabowych 3 jajka pół małego pora spora garść kiełków na patelnię 3 łyżki majonezu łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pora i paluszki krabowe drobno siekamy. Kiełki podsmażamy na maśle
e-PrzepisyKulinarneDawno nie było żadnego pieczywa na blogu. Może dlatego, że ja chleb rzadko jem i rzadko piekę, bo bochenek starcza nam na kilka dni. Ale jak już piekę, to oczywiście coś innego musi być. Dziś chleb marchewkowy chleb. Z mąki orkiszowej, z czarnuszką i czarnym sezamem. Chleb nieszczególnie pracochłonny, choć
Gotuj z Blue Ravencyklu domowe pieczywo - tym razem chlebek z płatków owsianych, otrąb i mąki pszennej i pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży. Składniki: 20 dag płatków owsianych 15 dag mąki pszennej 10 dag otrąb pszennych 5 dag mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody 250 ml kefiru lub maślanki 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży sól do smaku 1 łyżka kminku olej do formy
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania chleba na zakwasie jest cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat domowego, chrupiącego, pachnącego pieczywa! Zanim jednak zaczniecie piec chleb na zakwasie, musicie go pozyskać. Są na to dwa sposoby: wyhodować samemu (tu odsyłam Was do przepisu na zakwas ) lub od kogoś dostać
Smakowity Blog KulinarnyŚwieże cieplutkie chrupiące bułeczki na śniadanie to rozkosz jak dla mnie. Do tego dżem własnej produkcji i jestem w niebie. Tak bardzo zachciało mi się domowego pieczywa, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie upiec. Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek. Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki. Składniki
O kuchni z uczuciempieczenia. Powinien troszeczkę wyrosnąć. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w 180*C przez ok 20min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , Pieczywo Tagged: drożdże , ziemniaki
https:KKuchniaMniamPita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia
Karo in the Kitchenpuree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach
My Chcemy JeśćDomowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy
Tradycyjna Kuchniajuż wspominałam pieczywo domowe uwielbiam najbardziej. Co powiecie na dzisiejszą propozycje? Pamiętajcie o odpowiednim doborze mąki do danego typu wypieku - Mąka chlebowa (750) niski stopień jej przemiału sprawia, że najczęściej stosuje się ją do różnego rodzaju wypieków. Składniki: 40 dag mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 10 dag żytnich otrąb (mogą być pszenne) 1 ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaDomowe pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony. 600 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko Ziarna sezamu W ciepłej wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże
VioletoweKucharzeniekolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej
Codzienne GotowanieDziś na wspólne gotowanie wraz z Mirabelką i Gin postanowiłyśmy upiec chałkę. Jest to słodkie pieczywo rodem z kuchni żydowkiej, szczególnie popularne w moim rodzinnym mieście - Łodzi, gdzie społeczność żydowska stanowiła znaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię
Codzienne Gotowanieostatnio dość intensywnie i do tej pory nie było okazji do pieczenia chleba na zakwasie. Wczoraj się udało. A głównym składnikiem (może w nienajwiększej ilości, ale zdecydowanie nadającym smak pieczywu) jest mąka gryczana, którą udało mi się kupić w moim sklepie podczas ostatnich zakupów (chyba czekała na mnie, bo wzięłam ostatni kilogram). Do tej pory nie szukałam jej zbyt intensywnie
Weekendy w domu i ogrodzie