pieczywo - 17769 przepisów (strona:294/1185)

Bruschetta al pomodoro 148

brzegiem morza. Idziesz do restauracji, ale zanim zamówisz na Calabrii główny posiłek- prosisz o bruschetta al pomodoro. Zazwyczaj późnym wieczorem, przed zjedzeniem pizzy! Pyszna i chrupiąca grzanka z ciemnego pieczywa , a na niej ...o mamma mia...właśnie! Do dzieła! Składniki żytnio -pszenny chleb Bawarski z kamiennego pieca  Dan Cake olio extravergine d'oliva aromatizzato Trufle  Olitalia mozzarella zielone

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza Bianca – bez dodatków 182

Pizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią zajadać suche buły? 😉 Zapewne tak, bo kajzerki i inne białe bułeczki to przysmak wielu dzieci. Wiemy też nie od dziś, że te wypieki prosto ze sklepowych półek nie są […] Artykuł Pizza Bianca

Wiszniówka
Sałatka z chleba i pomidorów. Panzanella. 210

Chleb, najlepiej typu włoskiego, powinien być jednodniowy. A twarożek  dobrze gdyby był ricottą. Panzanella jest właściwie sposobem na wykorzystanie resztek. Przecież często mamy problem, co zrobić ze starszym pieczywem, a zbyt dojrzałe pomidory nie zawsze wzbudzają entuzjazm i w warzywniaku lądują w przegródce z napisem na zupę . W tej sałatce wszystkie ich soki musimy starannie zebrać, by kostki upieczonego

zadanie-gotowanie
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 177

niekontrolowanie i ładnie, równo wyrósł. Wstawiamy go na środkową półkę rozgrzanego już piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika naczynie z wodą, blaszkę z pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy 15-20 minut w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb na kratce

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno orkiszowy 160

świeży puszy – mówi stare polskie przysłowie. Chleb pszenno orkiszowy zachwyca smakiem i zapachem. Świeży, rumiany, pachnący, pięknie wyrośnięty, długo zachowuje świeżość. Nie będę nikogo przekonywać do wyższości domowego pieczywa nad kupnym, ale jeśli tylko macie czas i chęć… spróbujcie, bo naprawdę warto. Zapach domu pachnącego chlebem… bezcenny. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chleb pszenno orkiszowy

mojewypiekiinietylko
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 332

wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże i sól. Do suchych składników wrzucamy posiekane drobno oliwki i rozmaryn. Mieszamy

Karo in the Kitchen
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 131

bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g oleju 1 jajko szczypta soli 8 odszypułkowanych truskawek pokrojonych w ćwiartki

Wrzosowa Polana
Maślane bułeczki z truskawkami i galaretką 241

digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Co prawda same maślane bułeczki są pyszne, ale można je urozmaicić, aby smakowały jeszcze lepiej. To również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Często kupuję świeże bułki, bo moja rodzina domaga się takich z galaretką. Pycha! Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Na dniach podam przepis na wykorzystanie wnętrza - pozostałego z bułeczek. bułeczki maślane

Di gotuje
Chrupiące bagietki 111

Zapewne zauważyliście, że do pieczywa używam mąk od Kłos Pol . Już dłuższy czas współpracuję z tą firmą i mogę Wam polecić produkty tej firmy. Mąka jest świetna i choć jak to mówię mam pod nosem mąki ze Stoisławia to jednak te są lepsze i jest większy wybór. Zapraszam Was po przepis na pyszne i bardzo chrupiące bagietki. Do bagietek

Ewa w kuchni
Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi 142

gotowe dodaj do masy fasolowej. Na tej samej patelni podpraż przez 2-3 minuty posiekane orzechy, dodaj do reszty kremu i dokładnie wymieszaj. Smacznego!   Artykuł Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 214

Amber . Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko

Grunt to przepis!
Zapiekane tosty francuskie na słodko 182

Lekka i słodka propozycja na śniadanie :) Zapiekane tosty francuskie na słodko. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: masło do wysmarowania formy 6 kromek pieczywa tostowego, przekrojonych na pół 1 jajko 150 ml mleka szczypta soli 1 czubata łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu garść bakalii Dodatkowo: miód do podania dżem truskawkowy do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

My Culinary Art
50 przepisów na domowe pieczywo- bułeczki, chleby, drożdżówki 163

Uwielbiam cieszyć się zapachem świeżo upieczonego chleba w mojej kuchni. Plusem domowego pieczywa jest to, że pozostaje świeże przez około 3 dni w chłodnym miejscu, nawet tydzień w lodówce, i tak długo jak chcesz w zamrażarce. Lubię piec kilka na raz, bo to ta sama praca jak pieczenie jednego (jeden zamrażam, jeden trzymam w lodówce, a jeden jemy na bieżąco

Tradycyjna Kuchnia
Grzanki w jajku z olejem i nasionami konopi 140

poprzedniego; użyłam bułeczek żytnich) jajka  sól Dodatkowo: olej z nasion konopi nasiona konopi (łuskane) Kromki chleba/bułeczek lekko skropić olejem i zarumienić na suchej patelni. Następnie każdy kawałek pieczywa dokładnie obtoczyć w jajku - rozmieszanym z odrobiną soli. Całość smażyć z obu stron - do zarumienienia się. (Patelnię można delikatnie natłuścić, ale ja smażyłam na suchej.) Gotowe grzanki przełożyć na talerz

Di gotuje
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 224

jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania