mamy sezon na śliwki, to właśnie one są dziś moimi bohaterkami. Połączone z delikatną ricottą i chrupiącymi grzankami tworzą fantastyczną całość, idealną dla łasuchów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ulubione pieczywo ( u mnie maślane bułki ) * soczyste śliwki * brązowy cukier * ricotta * cukier puder * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na duże patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła dodajemy cukier i okrojone na pół śliwki – przesmażamy mieszając
Ostra na Słodkochleb. Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to. W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO. Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek. Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka satysfakcja :D Chlebek jest pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-) Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupachnący chlebem, to najlepsze wyobrażenie "domowego ogniska" jakie można sobie tylko wyobrazić. Pieczywo domowe warto robić i to nie tylko dla zapachu i smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć
MamaOskarkabędzie pod wrażeniem. Bułeczka jest jeszcze o tyle fajna, że długo utrzymuje świeżość! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla tradycyjnej chałki dla chcących zrobić dzieciom niespodziankę dla lubiących domowe pieczywo Składniki wykonanie tradycyjne: 400g mąki pszennej 7g suchych drożdży (saszetka), ew. 20g świeżych 50g cukru waniliowego 250ml mleka (ciepłego) 60g masła (roztopionego) szczypta soli 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru
Mania Wypiekaniadelikatnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem ciasta do dołu. Delikatnie smaruję wierzch wodą i nacinam. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni i piekę pieczywo przez 35-45 minut. Studzę chleb na kratce i kroję dopiero po wystudzeniu. Przechowuję chleb w chlebaku owinięty lnianą ściereczką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadelikatnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem ciasto do dołu. Delikatnie smaruję wierzch wodą i nacinam. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni i piekę pieczywo przez 35-45 minut. Studzę chleb na kratce i kroję dopiero po wystudzeniu. Przechowuję chleb w chlebaku owinięty lnianą ściereczką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaproporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się
Posadzone i zjedzoneMąka w szafce kuchennej, drożdże w lodówce zawsze u mnie czekają i z różnymi dodatkami w pyszne domowe pieczywo się zamieniają. Lubię taką świeżą kromkę z samym masłem zjadać i już niczego nie muszę dodawać. Taki chlebek jest najlepszy bo domowy, smaczny i zdrowy. Ten smakuje i pachnie wyśmienicie, a siemię lniane i skórka chrupie znakomicie . Składniki
Moniki Smakołykibyło mnóstwo smakowitych przypraw, ziaren i bakalii. Dlatego więc postanowiłam wypróbować ziarenka słonecznika i pestki dyni na bułeczkach. Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste. Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem. Zachęcam wszystkich do odwiedzania
Kuchnia Danusiulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe cudo! <3 Uwielbiam domowe pieczywo, więc pomyślałam, że muszę odhaczyć także bajgle, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu i dodałam do niego kilka pysznych dodatków - kurczaka w chrupiącej, sezamowej panierce i nieziemsko smaczną konfiturę z czerwonej cebuli. Tego
Cooking Monsterformy, keks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Chleb bananowo-pekanowy Danie Ciasto , Pieczywo , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g olej kokosowy
Kucharzycapieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego i dodatkowo podrasowany ziarnem sezamu
greenscarfpojawić się na świątecznym stole, ale na co dzień również się sprawdzą. 1. MAKIEŁKI przepis na makiełki pojawił się rok temu, ale ten jest nieco inny - zamiast makaronu dodałam pieczywo. Czytaj więcej
Kasia SarnaKnekkebrod, czyli chrupkie pieczywo, jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest zdrowe, łatwe w przygotowaniu i smakuje wspaniale. Często jest podawane na śniadanie, zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Będzie też idealną przekąską między posiłkami. Bardzo ważne jest, aby naprawdę cienko rozsmarować masę na blaszce. Chlebek jest mocno chrupiący i jeżeli warstwa będzie
zadanie-gotowanie