pieczywo - 17769 przepisów (strona:284/1185)

Proziaki 278

placki z mąki z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Pochodzą z Pokarpacia. Placki pięknie wyrastają. Można je podawać zarówno na słodko, jak i słono. Mogą stanowić zamiennik pieczywa

Bullio
Fit dżem brzoskwiniowy z ananasem 193

bardzo dokładnie mieszamy. Łasuchy mogą dodać łyżkę miodu. Dżem przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Fit dżem brzoskwiniowy z ananasem podajemy na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem. Na owocowe śniadania polecam także pyszną  pieczoną owsiankę z brzoskwiniami

My Chcemy Jeść
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 200

puszysty o chrupiącej skórce. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość, a to dzięki dodatkowi jakim jest mleko. Pięknie pachnie - już w trakcie wypiekania po domu roznosi się wspaniały aromat domowego pieczywa. Polecam przepis na ten domowy chleb. SKŁADNIKI : na 1 duży bochenek zaczyn: 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125 g ciepłej wody 125 g ciepłego mleka 8 g drożdży suchych instant

Moja Książka Kucharska
Cebularze 281

nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi  te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą skórkę z cudownie z karmelizowaną cebulką

kulinarne odsłony pati
Smaki Środkowego Wschodu 145

ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną jagnięciną, czy ze szpinakiem.  My dziś zjedliśmuy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Scottish Morning Rolls 191

dzieci będę je robiła dość często.  Są bardzo proste w przygotowaniu. Wręcz banalnie proste.  Możecie zrobić bułeczki wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano mieć pyszne, ciepłe pieczywo na śniadanie. Przepis na 9 bułek. 450 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży instant 150 ml ciepłego (nie gorącego mleka) 150 ml ciepłej (nie gorącej wody

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rieska. Ziemniaczane chlebki z Finlandii 149

więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest bardziej miękki. Mi osobiście to w niczym nie przeszkadza, ba uważam to za sporą zaletę. Ciepły chlebek możecie zaserwować

Szybko Tanio Smacznie
Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 143

mąki  3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli  4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru  1 jajo  białko do posmarowania pieczywa  otręby owsiane do posypania  Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno

Mango Papaja
Bułeczki pełne witamin 193

dietę bezglutenową przestałam wypiekać w domu chleb. Tak to prawda nie miałam juz takiej motywacji, ale nie to było główną tego przyczyną. W zaistniałej sytuacji musiałam skupić się na pieczywie bezglutenowym. To, które jest dostępne w sklepach było dla mnie nie do przyjęcia. Nie było innego wyjścia jak opracować własną recepturę. Trochę czasu jednak mi to zajęło. Teraz kiedy sytuację

Wiem co jem
Rieska. Ziemniaczane chlebki z Finalndii 128

więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest bardziej miękki. Mi osobiście to w niczym nie przeszkadza, ba uważam to za sporą zaletę. Ciepły chlebek możecie zaserwować

Szybko Tanio Smacznie
Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach 131

ponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut.  Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu - pieczywo zrosić wodą (aby nadać połysk skórce), a po ostudzeniu przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.    (*) Chleb ze zdjęcia był pieczony w większej formie, dlatego wyszedł odrobinę płaski

Di gotuje
DOMOWE BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 197

lepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny 😉 Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa 😀 Idealnie pasują również do domowych burgerów 🍔 Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Dietetycznie – hummus z warzywami 221

się udało :) Przygotowanie domowego hummusu wcale nie jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. Kluczowym składnikiem oczywiście jest cieciorka i to w jaki sposób ją ugotujemy. Hummus możecie zjeść zarówno na pieczywie, ale może być również wykorzystany jako dip do warzyw . Dzięki temu stworzycie zdrową, smaczną i sycącą przekąskę. Hummus z warzywami – składniki 400g cieciorki 3 łyżki pasty tahini 1/2 szklanki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe kajzerki 140

Kajzerki nie są trudne w wykonaniu, więc czasem warto upiec samemu w domu. Ja czasem pokuszę się na jakieś domowe pieczywo, ponieważ nie ma żadnych ulepszaczy i uwielbiam jeszcze takie ciepłe chrupiące. Składniki: (10 sztuk) 500 g mąki pszennej typ 500 20 g drożdży 270 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki oleju roślinnego

talerz przyjemności
Scones. Szkockie bułeczki. 175

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki

zadanie-gotowanie