Bułeczki jogurtowe pszenne – idealne na śniadanie, a nawet na kolację! Najlepiej smakowały mi jeszcze cieplutkie (z resztą chyba każdy tak ma, że ciepłe pieczywo smakuje mu najlepiej) z masłem, miodem lub dżemem – zwłaszcza jagodowym! :) Jednak równie dobrze smakują już ostudzone i podawane np. z wędliną, czy serem :) Z podanych niżej składników wyszło mi 11 średnich bułek jogurtowych . @media
Kulinarne Przebojespodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku jest już suchy. Zostawić w tortownicy kilka minut, potem wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej. Przepis dodaję do akcji "Domowe pieczywo wypiekam sam!" Piekłam w towarzystwie
Kuchenne zapiski Edytyrówno wyrósł. Wstawiamy blachę na środkową półkę do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut : po 20 minutach pieczenia wyjmujemy z piekarnika naczynie z wodą, blaszkę z pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy chleby jeszcze przez 15-20 minut , w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone
Karo in the KitchenWiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie 6 dni. Chlebuś
wyzwania kuchenneChlebek z dodatkiem jogurtu greckiego oraz z otrębami, ziarenkami lnu i słonecznika. Wyszedł bardzo pyszny. Jedyna uwaga, jeśli lubicie bardziej słone pieczywo dodajcie więcej soli :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki soli 5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi
Pani na deserjako dodatek do dania głównego albo jako piknikową przekąskę. Bagietka to kulinarny symbol Francji, choć jedzona jest przecież na całym świecie. Nie w i adomo też do końca, czy pieczywo to zawdzięczamy Fran c u z om czy może raczej Austriakom. Początki bagietki i historie z nimi związane pozostają t a jemnicze. Każdy może do nich dopisać swoją własną już
KulinarneImpresje.plBułki na kefirze to fajne domowe pieczywo idealne na śniadanie lub kolację. Składniki: (10 bułek) 600 g mąki pszennej 250 ml kefiru 25 g drożdży świeżych 220 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do miski
talerz przyjemnościChleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-) Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane! A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity ! składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska
Z MarcepanemDość często spotykam się z jednym przepisem na chlebki pita i naan . Z tego co jest mi wiadomo, to te dwa pieczywa wypieka się z zupełnie innych ciast. Jedno opiera się na wodzie, a drugie na jogurcie. Nie podlega jednak dyskusji fakt, że zarówno jedne, jak i drugie są pyszne i proste w przygotowaniu. Na chlebki naan przepis znajdziecie już
PatiGotujeUwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe
brunetkawkuchnichałkę z sezamem. Jestem nią zachwycona! Wyszła taka, jak sobie wymyśliłam, zależało mi aby smakowała tak, jak kiedyś. W dzieciństwie wszytko smakowało inaczej, też macie takie wrażenie? W szczególności pieczywo i wypieki! Chałki były puszyste - ale nie od spulchniaczy, pachniały masłem i jajkiem, można było kupić je jeszcze ciepłe i zajadać tylko z masłem, albo same. Taka chałka mi się
SMYKWKUCHNIWłoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem
wyzwania kuchennePyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 paczki drożdży świeżych - 400 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sitko - 100 g mąki pełnoziarnistej np. żytniej - 1 szklanka wody - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli
SMYKWKUCHNIjestem wielkim zwolennikiem klasycznego, pszennego pieczywa, zdecydowanie częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym głośniej, kiedy przygotowuję domowe burgery, wtedy zdrowa bułka nie ma żadnych szans w konfrontacji z maślaną pszenną ;) Chcąc zadowolić wszystkich "konsumentów" i mając na uwadze, że pszenna buła powstaje w domowych
Słodki KompromisMięciutkie, delikatne, pięknie zarumienione bułki do burgerów to chyba najlepsze bułki jakie do tej pory piekłam. I tak szczerze mówiąc nadają się nie tylko do zrobienia burgerów, jako pieczywo na śniadanie, do pracy, szkoły czy na wycieczkę również się sprawdzą :) Składniki na ok. 8 sztuk: (Inspiracja: " Ósmy kolor tęczy " ok. 250 ml letniej wody 1 opakowanie drożdży instant
Simply Food