pieczywo - 17769 przepisów (strona:277/1185)

Bułeczki jogurtowe pszenne 213

Bułeczki jogurtowe pszenne – idealne na śniadanie, a nawet na kolację! Najlepiej smakowały mi jeszcze cieplutkie (z resztą chyba każdy tak ma, że ciepłe pieczywo smakuje mu najlepiej) z masłem, miodem lub dżemem – zwłaszcza jagodowym! :) Jednak równie dobrze smakują już ostudzone i podawane np. z wędliną, czy serem :) Z podanych niżej składników wyszło mi 11 średnich bułek jogurtowych . @media

Kulinarne Przeboje
Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem 230

spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku jest już suchy. Zostawić w tortownicy kilka minut, potem wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej. Przepis dodaję do akcji "Domowe pieczywo wypiekam sam!" Piekłam w towarzystwie

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 225

równo wyrósł. Wstawiamy blachę na środkową półkę do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut : po 20 minutach pieczenia wyjmujemy z piekarnika naczynie z wodą, blaszkę z pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy chleby jeszcze przez 15-20 minut , w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone

Karo in the Kitchen
Prosty chleb na zakwasie 161

Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie 6 dni. Chlebuś

wyzwania kuchenne
CHLEB NA JOGURCIE Z ZIARNAMI 187

Chlebek z dodatkiem jogurtu greckiego oraz z otrębami, ziarenkami lnu i słonecznika. Wyszedł bardzo pyszny. Jedyna uwaga, jeśli lubicie bardziej słone pieczywo dodajcie więcej soli :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki soli 5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi

Pani na deser
Chrupiąca bagietka, czyli rozpieszczanie na śniadanie 204

jako dodatek do dania głównego albo jako piknikową przekąskę. Bagietka to kulinarny symbol Francji, choć jedzona jest przecież na całym świecie. Nie w i adomo też do końca, czy pieczywo to zawdzięczamy Fran c u z om czy może raczej Austriakom. Początki bagietki i historie z nimi związane pozostają t a jemnicze. Każdy może do nich dopisać swoją własną już

KulinarneImpresje.pl
Bułki na kefirze 180

Bułki na kefirze to fajne domowe pieczywo idealne na śniadanie lub kolację.  Składniki: (10 bułek) 600 g mąki pszennej 250 ml kefiru 25 g drożdży świeżych 220 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do miski

talerz przyjemności
Chleb tostowy 192

Chleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-)  Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane!  A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity ! składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska

Z Marcepanem
Chlebki pita 194

Dość często spotykam się z jednym przepisem na chlebki pita i naan . Z tego co jest mi wiadomo, to te dwa pieczywa wypieka się z zupełnie innych ciast. Jedno opiera się na wodzie, a drugie na jogurcie. Nie podlega jednak dyskusji fakt, że zarówno jedne, jak i drugie są pyszne i proste w przygotowaniu. Na chlebki naan przepis znajdziecie już

PatiGotuje
Rogale drożdżowe na maślance… 276

Uwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe

brunetkawkuchni
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 224

chałkę z sezamem. Jestem nią zachwycona! Wyszła taka, jak sobie wymyśliłam, zależało mi aby smakowała tak, jak kiedyś. W dzieciństwie wszytko smakowało inaczej, też macie takie wrażenie? W szczególności pieczywo i wypieki! Chałki były puszyste - ale nie od spulchniaczy, pachniały masłem i jajkiem, można było kupić je jeszcze ciepłe i zajadać tylko z masłem, albo same. Taka chałka mi się

SMYKWKUCHNI
Focaccia z pomidorkami i parmezanem 118

Włoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem

wyzwania kuchenne
DOMOWE PÓŁBAGIETKI Z MIODEM I ŻURAWINĄ 142

Pyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 paczki drożdży świeżych - 400 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sitko - 100 g mąki pełnoziarnistej np. żytniej - 1 szklanka wody - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli

SMYKWKUCHNI
Bułki do burgerów 205

jestem wielkim zwolennikiem klasycznego, pszennego pieczywa, zdecydowanie częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym głośniej, kiedy przygotowuję domowe burgery, wtedy zdrowa bułka nie ma żadnych szans w konfrontacji z maślaną pszenną ;) Chcąc zadowolić wszystkich "konsumentów" i mając na uwadze, że pszenna buła powstaje w domowych

Słodki Kompromis
Bułki do burgerów 162

Mięciutkie, delikatne, pięknie zarumienione bułki do burgerów to chyba najlepsze bułki jakie do tej pory piekłam. I tak szczerze mówiąc nadają się nie tylko do zrobienia burgerów, jako pieczywo na śniadanie, do pracy, szkoły czy na wycieczkę również się sprawdzą :) Składniki na ok. 8 sztuk: (Inspiracja: " Ósmy kolor tęczy " ok. 250 ml letniej wody 1 opakowanie drożdży instant

Simply Food