pieczywo - 17769 przepisów (strona:289/1185)

Chleb wieloziarnisty – pełnia zdrowia 130

Dawno, dawno temu trafił do mnie super przepis na chleb ( dzięki mojej koleżance ). Ostatnio gdy zabrakło pieczywa w domu, przypomniało mi się o jego istnieniu - i tak odkurzyłam ten przepis. Wystarczy mąka, płatki owsiane i trochę ziarenek. Warto w domu mieć pod ręką suszone drożdże i jak tylko przyjdzie potrzeba wyczarować pachnący chlebek. A teraz do pracy moi drodzy. Składniki

Smaki Ewy
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 141

termoobiegu. Jajo rozmąćcie i wymieszajcie z mlekiem. Wyrośniętą chałkę posmarujcie  rozmąconym jajem, posypcie przygotowanymi składnikami. Pieczcie około 25-30 minut- do suchego patyczka (zbyt długie pieczenia spowoduje wysuszenie pieczywa

OliveandThyme
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI 142

masłem. Przełóżcie tam ciasto, przykryjcie folią  lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo).  Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut  (upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód

OliveandThyme
CHLEB PSZENNY CODZIENNY 156

blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania). Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo).  Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie do piekarnika (piekarnik zaparujcie- spryskajcie wodą). Pieczcie około 40-45 minut. Studźcie na kratce. przepis, oczywiscie, Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
Zawijasy z pesto i mozzarella 148

staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego wypieku to bardzo smaczny obiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc

codojedzenia
Bezglutenowy chleb gryczany "na zakwasie" 180

piekarnika! Przepis potrzebny jest tak naprawdę tylko do rozpoczęcia przygody z tym chlebkiem. Potem nabieramy wprawy i chleb możemy przygotowywać "na oko". Polecam Wam też inne moje przepisy na pieczywo: - chrupki chlebek ze słonecznika i lnu - prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

Smakuje zdrowo
Chleb dyniowy z chia 260

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Smacznego! Kategoria: Pieczywo , Przepisy Tagged: chleb , dynia , na śniadanie , nasiona chia , pure , zdrowa kuchnia

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
FOCACCIA Z OLIWKAMI 125

Focaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Warkocze z sezamem i makiem 156

sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę, bo nic tak pięknie nie pachnie w domu jak wypiek pieczywa. Składniki na 12 warkoczy: - 70 dag mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka ok 350 ml - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 7 łyżek oleju rzepakowego - 3/4 szklanki sezamu

Apetyczna babeczka
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 271

Dawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem i z pietruszką. Zrobione w niecałe 1,5 godziny. Nie bójcie się tych bułek – są naprawdę proste. Ciasto jest lekko tłuste i mocno elastyczne – bardzo przyjemnie zaplata się z niego supełki. Odważamy sobie wszystkie

Karo in the Kitchen
Fougasse 181

żaden inny mi już nie smakuje. Pieczenie chleba, czy to na drożdżach czy na zakwasie  , sprawia, że każdy posiłek w jego towarzystwie to rodzinna celebracja. Fougasse to rodzaj pieczyw związany z Prowansją, rozpowszechnił się jednak na pozostałe regiony, zmieniejąc tm samym nieco swój kształt. Pierwsze chleby powstawały w starożytnym Rzymie i były pieczone w popiele z ogniska, wtedy najprawdopodobniej

Słodki Kompromis
Ekspresowe bułki 150

dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne.  Składniki na ok 16 szt Czas przygotowania: 10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie

Słodki Kompromis
Prosty chleb pszenny 128

Choć receptury chleba są podobne, każda ręka smakuje inaczej..... Żeby narodził się pyszny, rumiany bochenek, wystarczą mąka i sól, niestety jednak pod postacią pieczywa często kryją się produkty nafaszerowane chemią, zachęcam Was zatem do własnych wypieków, wymagana jest jedynie cierpliwość i zastosowanie się do kilku zasad.  - Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej

Słodki Kompromis
Chleb z czarnuszką 130

Uwielbiam, gdy po moim domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem.  Składniki: m ą ka pełnoziarnista 4,5 szklanki, m ą ka pszenna 1,5 szklanki, otręby pszenne 1 szklanka, drożdże

kulinarne odsłony pati
Chleb żytni ze słonecznikiem 144

jest bardzo zdrowy to jest również bardzo pożywny. Zaspokoi nasz głód na długi czas :-) To nie koniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...😋 Uwielbiam różnego rodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć. Składniki : m ą ka żytnia  1 kg, słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba , drożdże suche 2 łyżeczki

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania