pieczywo - 17769 przepisów (strona:301/1185)

Rogale maślane z makiem… 665

domowe pieczywo, zwłaszcza na spokojne, weekendowe śniadanie :) U nas takie zdarzają się raczej rzadko, bo albo … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Pasta z twarogu i sardynek 103

HAPPY Do miski włóż twaróg light i dodaj sardynki. Możesz odlać olej. Dosmacz solą. Dodaj pieprzu ziołowego  SKWORCU Poszarpaną natkę pietruszki, bazylię. Dokładanie utrzyj pastę. Posmaruj swoje pieczywo. U mnie wspomniane wyżej krakersy pomidorowe. Dołożyłam oliwek, dołożyłam suszonego pomidora! Smacznego! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 216

przez orkiszową, do chlebowej pszennej. Mam w czym wybierać. Ale od czasu do czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych mąk, który tylko przyspiesza i obniża koszt robienia domowego pieczywa. Mieszanka na chleb baltonowski z Polskich Młynów ma prosty skład: mąka pszenna typ 750 67,4%, mąka żytnia typ 720 22,4%, suszony zakwas żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, gluten

Karo in the Kitchen
Śniadaniowa buła na ciepło 524

minimum ,żeby zaserwować pożywne śniadanko w jakiejś pysznej formie . Tym razem była to konieczność , gdyż buły nie były już pierwszej świeżości , więc żeby nie słuchać czerstwych kawałków o czerstwym pieczywie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zapiekłam je w piekarniku i było po marudzeniu i po krzyku " class

Ogrodnik w podróży
Bułeczki śniadaniowe 126

masła, jajka, cukier, sól i drożdże w misce miksera . Dodać 2 szklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kudłatą masę. Podłączyć do miksera z hakiem do wyrabiania pieczywa na średniej prędkości i stopniowo dodać pozostałą mąkę. Kontynuować prace mikserem około 5-6 minut, aż utworzy się do miękka, gładka kula .Ciasto powinno być lekko lepkie i elastyczne

w mojej kuchni
Stecca - włoskie płaskie chlebki 148

Znakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleżeć 12- 18 godzin. Poza tym żadnych problemów. Chlebki znakomicie nadają się na kanapki. Świetnie sprawdziły się również przypiekane w tosterze. A najlepiej smakują moczone

Stare Gary
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 140

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika

Karo in the Kitchen
BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE 130

Chleb zmieniający życie to wersja pieczywa bardzo zdrowego.Bez grama mąki,bez spulchniaczy,same nasiona,bezglutenowy i do tego bardzo sycący.Jest hitem na bardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze

Niespełnione zdolności kulinarne
Crumble z pomidorami 244

większe pokroić na połówki, ćwiartki, bardzo duże na ósemki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do pomidorów. Pomidory polać oliwą i octem, oprószyć solą, obłożyć ziołami. Przygotować kruszonkę. Pieczywo podpiec na suchej patelni. Zmiksować w malakserze z płatkami, migdałami, masłem, serem, chili, i listkami ziół. Stopniowo dodawać oliwę. Kruszonka powinna dać się (z trudem) uformować w kulę, ale równocześnie

Pełny talerz
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi 148

włoskie. Można je wcześnie posiekać na mniejsze kawałki. Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z tostami razowymi.  O tym jakie właściwości mają śliwki można przeczytać w przepisie na  pieczoną owsiankę śliwkowo - kokosową

My Chcemy Jeść
Podwieczorkowe bułeczki 148

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis na bułeczki jest prosty , pomija wiele aspektów , które dobijają mnie w wypieku innego pieczywa, wyrastają tylko raz , a nie dwa i nie wymagają sporządzenia zaczynu – czego nie lubię ,bo zawsze mi wykipi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class

Ogrodnik w podróży
Chleb z twarogiem i jogurtem 126

Pieczywko z nabiałem - nietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo

Grunt to przepis!
Rustykalny chleb orkiszowy 153

Rustykalny chleb orkiszowy Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam

Ogrodnik w podróży
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 143

delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku'. Znakomite zarówno i na rozpoczęcie dnia- posmarowane np. masłem i dżemem- jak również fantastyczne

Kraina Miodem Płynąca
Prosty chleb pszenny 176

już ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo.  Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi         Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania