pieczywo - 17769 przepisów (strona:304/1185)

Chleb z jabłkami i serkiem 101

słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 105

już pewne przemyślenia i pomysły. Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem 160

razem zrezygnowałam z pieczywa na zakwasie, na rzecz drożdżowych bułeczek. Wyszły troszkę mniej puszyste niż te z białej mąki, ale długo zachowały świeżość, a poza tym cudownie pachniały i smakowały prażoną cebulką :) Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem Składniki: 35 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki

Kuchenne zapiski Edyty
.786. kanapkowe zachcianki 118

grzanki z chleba ziarnistego z masłem sezamowym słodzonym agawą i duszonym jabłkiem~ Wieki nie jadłam "zwykłych" kanapek, czy po prostu pieczywa na śniadanie. Postanowiłam dzisiaj zrobić odmianę od miseczkowych śniadań i spełnić kanapkową zachciankę. Wyszło przepysznie, a kanapki wcale takie zwykłe nie były :)  Teraz czas na rozpoczęcie kolejnego sprawdzianowego maratonu w szkole...Mam już tego wszystkiego dość i ciągle

breakfast of dreams
Razowy chlebek 196

smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...:) Składniki 60 dag mąki pszennej typ 650 50 dag mąki żytniej razowej 6 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 /2 szklanki otrąb pszennych 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 100 ml czynnego zakwasu chlebowego Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody

Wanilia i Kardamon
Ciabata z rozmarynem i żurawiną 127

dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości.  Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy

Wanilia i Kardamon
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 166

Pyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej

Kuchenna Kontrrewolucya
Ubogie śniadanie 179

przerazi "papkowata" konsystencja - od czasu do czasu można przecież poczuć się jak dziecko :D    Składniki: bułka pszenna (chałka również sprawdzi się bardzo dobrze) cukier mleko Pieczywo rwiemy na dowolnej wielkości kawałki, zalewamy ciepłym lub zimnym mlekiem i posypujemy cukrem. Finito

My simple kitchen
Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym 188

słodką paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy dopóki pieczarki nie zmiękną. Kajzerki kroimy na połówki i rozkładamy na blaszczce. Każdą połówkę smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem granulowanym (możemy też natrzeć pieczywo czosnkiem ale to zajmuje więcej czasu). Na każdej posmarowanej połówce wykładamy pieczarki. Na nie ścieramy na drobnych oczkach żółty ser. Gotowe kajzerki zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze

My simple kitchen
Chleb miodowy na drożdżach 142

słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat. Składniki

My simple kitchen
Pasta z ciecierzycy i bakłażana 182

minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.  Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa

My Chcemy Jeść
Pasta z jarmużu i pieczarek 127

dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na układ

My Chcemy Jeść
Bagietki Francuskie z Sezamem 279

niż sklepowe i zapytał czy będę mogła je piec codziennie :) Kształt bagietki wyszedł idealnie! To wszystko dzięki formie do wypieku bagietek. Wyszedł identycznie jak te sklepowe. Na spodniej części pieczywa uzyskałam nawet charakterystyczne kropeczki, które odcisnęły się od formy. Ta forma do bagietek to nie jest taka zwyczajna forma, czekałam ponad pół roku aż pojawi się w polskich sklepach internetowych

Blondynka Gotuje
Pasta rybna z cebulą 180

puszka ryby w oleju 1/2 cebuli Sposób wykonania: 1. Rybę z puszki odcedzić częściowo z oleju. 2. Do ryby dodać drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać. 3. Podawać na pieczywie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 171

organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania