pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:43/291)

Pieczone żeberka - costolette al forno 233

SKŁADNIKI 1-2 kg żeberek wieprzowych listek laurowy pieprz sól marchew cebula rozmaryn listki szałwii czosnek ziele angielskie pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego 3 łyżki oleju z oliwy 1 kg ziemniaków  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surowymi żeberkami  dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone  ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki(...)wymieszać z mięsem,  przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godzin. Co jakiś czas przewracać mięso. Obrać i pokroić ziemniaki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia żeberka wraz z warzywami z marynaty, dodać ziemniaki, polać olejem z oliwy, posolić i dokładnie  wymieszać.  Włożyć do nagrzanego do 200 ° C  piekarnika i piec

zielonacukinka
Schab na kanapki 159

Witam,zapraszam na pyszny pieczony Schab do kanapek ,mojego autorstwa;) Idealny na codzień i od święta;) Smacznego;)  Wszystkie przyprawy oczywiście są dostępne w sklepie internetowym

Gotowanie Patki
Moja wersja pasztetu 170

naprawdę smaczny. A oto przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek(...)wraz z porem umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, aby można było je wygodnie włożyć do garnka. Do mięsa gotującego w „ostatecznej” wodzie, włóż tak przygotowane warzywa. Wątrobę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niej żyły, ścięgna i krew. Wątrobę włóż do garnka z mięsem i warzywami, gdy mięso będzie już na wpół miękkie. Gdy całość ( mięso

blog.moje-pasje.info
Polędwiczka wieprzowa 159

SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa sól himalajska mielony pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę nacieramy

ClauditteMissCooking
Żeberka w miodzie 113

które możesz przygotować w piekarniku albo w wolnowarze. Cukier i miód zapewniają doskonałą karmelizację, a czosnek, imbir i papryka dodają pikanterii. Soczyste żeberka wieprzowe w pysznym sosie przygotujesz z łatwością, ale efekt końcowy - palce lizać. Do pieczonych żeberek w marynacie miodowej doskonale pasuje sałatka coleslaw i ziemniaki lub frytki.  Żeberka w miodzie 1,5 kg żeberek wieprzowych olej(...)żeberka w naczyniu żaroodpornym, wlej pozostałą z marynowania marynatę i kilka łyżek wody, nałóż pokrywę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra- dół, środkowa półka.  Piecz około godziny (małe porcje) lub 90-120 minut, jeśli masz duże lub bardzo duże kawałki mięsa. Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru 1. Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem

Cztery Fajery
Kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim i sezamem 213

innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany z kolendrą - do smaku sól - do smaku do panierowania 3 łyżki sezamu 2 łyżki bułki tartej  olej do smażenia

Stare Gary
Szynka pieczona w piekarniku 91

jakie wędliny w tym roku szykowaliście na świąteczny stół? Pokusiliście się na samodzielne przygotowanie jakiejś pieczeni? Zajrzyjcie tez do mojego działu Mięso na święta – przepisy. PRZEPIS SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU Składniki: ok 1 – 1,5 kg szynka wieprzowa surowa 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżeczki soli 1 łyżka

Dorota Smakuje
Pieczeń rzymska. Klops z jajkiem 745

można włożyć do codziennych kanapek, można pokroić w grube plastry i podać jako kawałek mięsa na obiad. Zróbcie tak jak chcecie i jak lubicie. Pieczeń rzymską przeważnie robi się z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego. Ja jednak tym razem wykorzystałam samą wołowinę, ale można też zrobić klops z innych mięs np. indyka. Warunkiem koniecznym według mnie jest dobre doprawienie

Smaczna Pyza
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 382

polędwica wieprzowa to pyszne i delikatne mięso nie trzeba nikogo przekonywać. Dziś sposób na prosty i szybki w przygotowaniu sposób na przygotowanie obiadu w wieprzowiną w roli głównej. Polędwica wieprzowa Grzyby suszone lub świeże Przyprawa do wieprzowiny Masło Oliwa Świeże zioła Śmietana do sosu Mięso myjemy i suszymy. Polędwicę kroimy na 3-4 kawałki, w zależności od wielkości(...)ziołami (ja dodałem najprostszy szczypiorek, który pasuje do grzybków) i dodajemy trochę masła. Podlewamy niedużą ilością wody. Pieczemy 30 do 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pilnując. Upieczone mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je podawać. Powstały po pieczeniu sos zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku i podajemy razem z mięsem. Smacznego

MarcinChef
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 241

ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy do piekarnika i samo się piecze ;) Można podawać na ciepło i na zimno. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 3-4    Składniki: Polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, Migdały 50 g, Wytrawne ciastka owsiane 50 g, Oliwa do smażenia, Sól i pieprz, Kilka gałązek tymianku

SzczyptaSmaQ
Gołąbki pieczone 230

zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku wędzonego - 3 średnie cebule - sól morska - pieprz czarny grubo mielony - 1 łyżeczka mielonego kminku(...)minuty do mikrofalówki. Po sparzeniu odcinamy zgrubiałe nerwy. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa i zawijamy ściśle, jak krokiety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz pozostałymi liśćmi z kapusty. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy drugą, wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, a na wierzch również kładziemy liście kapusty. Gołąbki szczelnie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ). Wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Boczek pieczony i Łopatka pieczona 249

Nabyłam po małym kawałku boczku i łopatki ostatnio w markecie. Z racji tego że uwielbiam pieczone mięso, szczególnie na niedzielne obiady postanowiłam upiec oba kawałki razem, od tak żeby nie było nudno. Poszłam trochę na łatwiznę i doprawiłam przyprawą kebab, paprykę chilli w proszku i majeranek, tymianek. Wyszło pysznie, mięsko się rozpadało i zostało jeszcze trochę na wędlinę. Nie chce(...)chilli, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Wkładamy w rękawa do pieczenia (ja w dwa osobne) i do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasze mięso na 90 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw i ustawiamy termoobieg. Całość pieczemy jeszcze 10-15 min do zrumienienia góry. Łopatka wieprzowa: Boczek wieprzowy: Gotowe danie

Piekielna Kuchnia Pati
Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem 235

Lubię polędwiczkę wieprzową za jej delikatne i kruche mięso. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie wymaga długiego pieczenia, dzięki czemu szybko można przygotować pyszny obiad.  A dodatek tymianku sprawi, że będzie bardzo aromatyczna. 1 polędwiczka wieprzowa (ok 60-70 dag) Marynata: 3-4 łyżki oleju rzepakowego łyżka suszonego tymianku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka(...)misce wymieszać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Polędwiczkę włożyć do lodówki na ok 2 godziny lub nawet całą noc. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w 180st. Mięso będzie gotowe jeśli po nakłuciu wyleje się jasny sok. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso bardziej się zarumieniło. Mięso

Smakołyki Asi
Polędwica wieprzowa w miodzie 242

miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po prostu niebiańska . Delikatna i soczysta . Oczywiście jej soczystość w dużej mierze zależy od czasu pieczenia i z tym nie należy przesadzić bo szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól(...)naciskając palcem mięso czy jest już sprężyste ( surowa jest miękka ) . Wyłączamy piekarnik i pozwalamy polędwicy dojść w gorącym piekarniku jeszcze 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy mięso , powstały przy pieczeniu wywar ( jest go mało ) zlewamy na patelnię , podgrzewamy dodając masło , whisky ,miód , cały czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu ,do momentu aż się zagęści samoczynnie. Można doprawić pieprzem

Ogrodnik w podróży
Karkówka w kapuście kiszonej 749

rozpływa się w ustach. Kiszona kapusta oczywiście swojska, wraz ze słodkimi śliwkami świetnie podkreśla smak aromatycznej karkówki. Podpowiem także jak wybieram mięso karkówki. Składniki na pieczoną karkówkę z kapusta kiszoną 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg kiszonej kapusty 2 duże garści śliwek suszonych przyprawa do karkówki smalec do podsmażenia mięsa świeżo zmielony czarny pieprz Zobacz jak krok po kroku upiec(...)tłuszcz po smażeniu mięsa i układam połowę kapusty kiszonej. Kładę kilka śliwek suszonych i na to oczywiście układam plastry karkówki. Kolejną warstwę stanowi kapusta oraz śliwki suszone. Krok IV. Pieczenie mięsa. Po wyczerpaniu składników, naczynie żaroodporne przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę „góra dół”, w temperaturze 180 stopni C przez minimum

Ania gotuje