zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki), 3 duże marchewki, 4 duże cebule, 2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście(...)bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy go do pieca rozgrzanego na 180 ° C na 1-1,5 godziny. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitskapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka(...)owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić
mojewypiekiinietylkosmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , szczególnie ,że poza okresem marynowania , samo wykonanie nie jest ani pracochłonne , ani skomplikowane , a efekt spektakularny . Składniki : 2 kg szynki wieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać przed użyciem ) 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego koperku ( lub świeżego , posiekanego ) 100 ml śmietanki 30 % ( wiem bomba , ale tego smaku
Ogrodnik w podróżyOczywiście dobre są wszelakie BBQ itd. ale nasze polskie z piekarnika, też wymiatać potrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki maggi 2 łyżki(...)musztardy miodowej sól do smaku smalec wieprzowy długie wykałaczki Żeberka myjemy , dzielimy na porcje , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy . W miseczce mieszamy maggi, miód, pieprz, czosnek i musztardę . Powstałą marynatą pokrywamy żeberka i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia obieramy cebulę, czosnek i kroimy na duże kawałki , wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy
Ogrodnik w podróżywiele kobiet pokusi się o takie danie. Do jego przygotowania potrzeba nie więcej jak 15 minut , a reszta piecze się już sama w piekarniku. Składniki na pieczoną białą kiełbasę z ziemniakami, papryką i cebulą : * 3 białe kiełbasy wieprzowe parzone (użyłam kiełbasy z naprawdę dobrym składem od Wiejski Skład ) * 5-6 średniej wielkości ziemniaków * pół czerwonej papryki * 1 większa cebula(...)przyprawą i solą, dodać warzywa, wymieszać, aby warzywa pokryły się przyprawą. Do naczynia do zapiekania przełożyć warzywa, na wierzchu położyć nacięte białe kiełbasy. Piekarnik nagrzać do 160'C, piec całość około 45-50 minut (ziemniaki muszą być miękkie
Zrób to smacznieulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych pomidorów 3 łyżki śmietany 18 % sól, świeżo zmielony pieprz, papryka(...)umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Przygotuj składniki: Polędwiczkę oczyść
Moja pasja smakuDziś mam dla Was przepis na pyszną domową wędlinę. Schab gotowany w foliowej torebce do pieczenia. Pomyślicie, że to dziwne, ale zapewniam Was, że jest przepyszny. Delikatny i soczysty. Przygotowuję ten schab już od dłuższego czasu, a przepis znalazłam na blogu "W mojej kuchni Gotuj z Aleex" Sposób gotowania jest odwzorowany, ale przyprawiłam po swojemu :) Zachęcam do przygotowania takiej(...)będzie miał takiego koloru. Składniki: 1 kg. schabu bez kości 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku Dodatkowo: torebka foliowa do pieczenia 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżka soli Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw
Agusiowe smakołykiGolonka pieczona w piwie i miodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bawarska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie i pieczenie 3 godz. Kalorie 230 kcal Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu. Składniki: GOTOWANA GOLONKA 4 golonki wieprzowe tylne(...)dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Golonka pieczona w piwie i miodzie","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/golonka-w-piwie.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/golonka-w-piwie-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/golonka-w-piwie-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/golonka-w-piwie-480x270.jpg"],"description":"Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawa\u0142 rozkosznie t\u0142ustego
ProstePesto.plprzygotowana szynka doskonale nadaje się również na obiad, podana np. z sosem i ziemniakami. Składniki: 1 średnia szynka wieprzowa 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka oleju Czytaj dalej... Artykuł Szynka na kanapki pieczona w rękawie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakusmaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest na to mój sposób :) Składniki: kawałek szynki wieprzowej o wadze ok. 1,5-2 kg 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili(...)sól. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso z każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, zawijamy w folię aluminową i odstawiamy na bok. Powstały
Prosto z Kotłamięsie, kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia) 1 duża(...)masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy
Marder&Marder Manufacturetylko nasza wyobraźnia, pamiętajcie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 1kg szynki wieprzowej (najlepiej „Kulki”) 3 jabłka szara reneta 1 łyżka masła Składniki na marynatę: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu+ 1 łyżka przed końcem pieczenia 1 łyżeczka sosu sojowego Odrobina pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 jabłko szara reneta Sposób przygotowania: Jedno(...)pozostałymi składnikami marynaty- łyżką miodu, sosem sojowym, musztardą oraz przyprawami. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i – jeśli chcemy- przewiązujemy bawełnianym sznurkiem, by nadać odpowiedni kształt. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowujemy min. 12 godzin w lodówce. Następnie szynkę przekładamy do worka do pieczenia, zamykamy i pieczemy w temp 190⁰C przez godzinę
Kuchnia w czekoladziestanie zastanę mięso, ale nie miałam też innego wyboru. Po powrocie okazało się, że mięso pieczone ok. 1-2 godz. dłużej jest... przepyszne! Od tamtej pory, gdy tylko mam wystarczająco dużo czasu, piekę polędwiczki znacznie dłużej niż "przepisowe" 45 minut :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 opakowanie przyprawy gyros 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody olej(...)zachować cały smak. 6. Wodę z patelni przelewamy do naczynia z mięsem. 7. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190०C. 8. Pieczemy 45 minut. 9. Po tym czasie mięso jest już gotowe, ale jeśli chcemy żeby było bardzo miękkie i rozpadające się - zmniejszamy temperaturę do 100०C i pieczemy jeszcze
Prosto z KotłaZapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pieczone ziemniaki Instrukcje Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe(...)brytfannie, do której wlewamy dodatkowo 3-4 łyżki wody. Naczynie albo zamykamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami, duszoną kapustą kiszoną z ananasem i jabłkiem oraz sosem z pieczenia, albo jako zimną przystawkę
Kulinarna Pokusaziemniaków z cebulą i gorczycą ? 1 kg ziemniaków ? 1 mała cebula ? 3 łyżki masła ? 3 łyżki śmietany 22% ? 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: ? Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie i przełożyć do formy do pieczenia. ? Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać przyprawy, zioła i cukier. ? Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką i piec przez 1 godzinę
To co kochamdaniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się
Szybko Tanio SmacznieTaki obiad zachwyci naszych panów. Zawiera wszystko – mięsko i pyszny sos. Bardzo proste w wykonaniu, każdy sobie z tym poradzi. Co chcieć więcej. Smacznego. Mięso
Kuchnia Pokoleńduszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, łyżeczka vegety natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, łyżka
Zasmakuj Kuchnigorczycą • 1 kg ziemniaków • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • 3 łyżki śmietany 22% • 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: • Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie i przełożyć do formy do pieczenia. • Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać przyprawy, zioła i cukier. • Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką
To co kochamdaniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się
Szybko Tanio Smaczniebiałka, sole mineralne (zwłaszcza żelazo), witaminę A, prawie wszystkie witaminy z grupy B i trochę witaminy C. Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje. Wątróbka długo
Di gotujeportalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza . Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej bez kości 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule pół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak(...)dość duże kawałki. Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł ziemniaki 1,5 zł marchewka 1,5 zł cebula 1 zł czosnek
Obiad za dychęJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak. W zeszłym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki
W kuchni Karmel-itki