pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:56/291)

Rolada mięsna w cieście serowym 153

ciasta: Jajka ubić mikserem, dodać starty ser, majonez, wymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wyłożyć do blachę wyłożoną pergaminem, równo rozłożyć w prostokąt. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.   Składniki na nadzienie: Mięso mielone wieprzowe 80 dag Sól i pieprz do smaku Czosnek 2 ząbki Czerstwa bułka 1 szt. Majeranek do smaku Wykonanie rolady: Mięso wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Szynka wieprzowa pieczona z cząstkami cebuli 138

potrzeba: 1,5 kg szynki  wieprzowej, 1 większa główka czosnku, 4 średnie cebule, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, Suszony tymianek, Sól, Pieprz   Wykonanie: Mięso myjemy, osączamy z wody, szpikujemy obranymi ząbkami czosnku, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Na następny(...)pieczenia w piekarniku, wyjmujemy mięso z folii, obsmażamy z każdej strony po kilkanaście sekund, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, cebulę pokrojoną w ćwiartki, solimy cebulę do smaku, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, przykrywamy pokrywką, pieczemy 30 minut. Jeszcze raz odwracamy, pieczemy następne

Bułka z Chlebem
Pieczony boczek. 182

samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Boczek wieprzowy ok. 1 kg 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy(...)łyżki sosu sojowego Przygotowanie:  Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, lub na 12 godzin wkładamy do lodówki. Czym dłużej marynuje się boczek

Kuchnia Łukasza
Empanadas z meksykańskim farszem 170

wątpienia zaskoczycie swoich gości. SKŁADNIKI 350 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 cebula oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz 4 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną(...)odparuje nadmiar wody i całość będzie gęsta. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać koła o średnicy około 10 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce

Passions hobbies life
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 343

podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg) 3 łyżki miałkiej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka grubo(...)Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut na środkowej półce; zmniejszyć temepraturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!) ; delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) wyjąć z pieczeń piekarnika i brytfanny i odstawić polędwicę

Jem więc Jestem
żeberka w musztardzie 200

lubimy takie żeberka, zwłaszcza pieczone w rękawie. Takie sposób przygotowania jest zdrowszy a mięsko smakuje lepiej niż z patelni.  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2-3 łyżeczki soli zmiękczającej mięso 3-4 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki pieprzu słodka i ostra papryka kolendra 3 ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczeń rzymska, klops 140

Pieczeń rzymska to prosta do zrobienia pieczeń z mielonego mięsa. Jest na tyle uniwersalna, że może posłużyć nam jako wędlina na kanapkę. Z dodatkiem dowolnego sosu, pieczeń rzymska będzie robiła za danie obiadowe. U mnie w domu, taką pieczeń nazywało się klopsem, ale mama nie robiła jej za często(...)walki, zapomniałam ją dodać Także moja pieczeń rzymska jest gładziutka jak pupcia niemowlęcia, ale pewnie z natką smakowałaby lepiej i wyglądałaby ciekawiej Z podanej ilości wyszła mi keksówka pieczeni. Drukuj Pieczeń rzymska Prosta pieczeń rzymska, idealna na obiad czy na kanapkę Składniki 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego 2 szt. cebuli 3 łyżki masła

Mieszam w Garnku
Rosół 287

godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi(...)krócej. Gotowy rosół pachnie doskonale, niestety zapach wydzielany przy jego gotowaniu nie jest zbyt przyjemny . Najbardziej śmierdzą kości wołowe , szczególnie te z kawałkami tłuszczu i krwią w środku, ale wieprzowe też mają dość intensywny zapach. Gotowanie drobiu najmniej drażni nasze nosy. Dodawany celem lepszego rozpuszczenia minerałów ocet także ma niezbyt przyjemny zapach (sok z cytryny pachnie zdecydowanie lepiej). Jak poradzić

PaleoSMAK
Pasztet z dzika pieczony w boczku 65

Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: ? 50 dkg mielonego mięsa z dzika ? 2 jajka ? 1 plaster słoniny ok 5 dkg ? 10-15 śliwek suszonych ? 30 dkg boczku wędzonego w plastrach ? sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: ? 3 plastry boczku(...)dłuższym brzegu ułożyć roladki z boczku i śliwki tak, aby powstał długi rulonik. ? Zwijać roladę mięsną za pomocą folii, skręcić dość mocno i zawinąć jeszcze w folię aluminiową. ? Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 30 minut. ? Po upieczeniu wystudzić i w foliach włożyć do lodówki. ? Kroić w plastry i podawać z żurawiną. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych

To co kocham
Pasztet z dzika pieczony w boczku 141

Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: • 50 dkg mielonego mięsa z dzika • 2 jajka • 1 plaster słoniny ok 5 dkg • 10-15 śliwek suszonych • 30 dkg boczku wędzonego w plastrach • sól, pieprz(...)boczku i śliwki tak, aby powstał długi rulonik. • Zwijać roladę mięsną za pomocą folii, skręcić dość mocno i zawinąć jeszcze w folię aluminiową. • Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 30 minut. • Po upieczeniu wystudzić i w foliach włożyć do lodówki. • Kroić w plastry i podawać

To co kocham
Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie 374

powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub patelni i gotowe!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół(...)oliwę i zioła prowansalskie *** *** Mięso wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Następnie polędwiczki pieczemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony – tak aby ładnie się zrumieniły z wierzchu ale żeby nie wyschły i były wspaniale soczyste

Blog z Apetytem
Rolada z polędwiczką wieprzową 203

ciepło, z sosem - jak pieczeń, i na zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ),  nie miałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej(...)mielonym mięsem, tworząc roladę, wyrównać . Posypać wierzch kminkiem przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piec ok 60 - 65 min. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć wierzch i piec już bez przykrycia. Po upieczeniu, pieczeń delikatnie wyjąć z foremki razem z folią a powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną

Stare Gary
Schab pieczony nadziewany grzybami 161

wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli(...)grzybów suszonych, 50 g mięsa wieprzowego, 1 jajko, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka tymianku, sól, cukier, kilka kropli soku z cytryny, 2 łyżki masła lub smalcu, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, poddusić na tłuszczu. Dodać pokruszone niezbyt drobno grzyby, przesmażyć. Wlać trochę wody i dusić grzyby

królestwo garów
domowa parzona szynkowa kiełbasa 765

kiełbasa s zynkowa Dziś pragnę podzielić się swoim sposobem, na wykorzystanie okrawków mięsa z wieprzowej szynki, które zawsze zostają w kuchni po  formowaniu   mięsiwa do wędzenia ( czy też pieczenia). Kawałki takie, zwykle wykorzystuje się jako dodatek do kotletów, lub potrawki, ale dziś znajdziemy dla nich zgoła inne zastosowanie. Pamiętając że mięso to, mimo że w nieforemnych kawałkach(...)również stać się ozdobą naszego stołu bowiem w smaku nie ustępuje innym szynkowym mięsiwom, a niektóre nawet przewyższa. składniki na dwie kiełbasy 1,5 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( gorsze części pozostałe z wykrajania szynek) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca   ( ilość podana na obie kiełbasy) sól kamienna

Miód i pieprz