pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:55/291)

Pasztet z dziczyzny 157

Pasztet można przygotować z każdego rodzaju mięsa: z kaczki , gęsi , dzika , wieprzowy , z zająca ... Czasem mamy różne resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia(...)tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.  Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami

królestwo garów
Czwartek: Jak zrobić stir fry 202

ananasem . Świetnym dodatkiem do smażonego makaronu są też oczywiście krewetki . Stir fry można zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. To nasz patent na stir free: )   Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego

Niedzielny kucharz
41 przepisów na dania jednogarnkowe 350

dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane

Moja smaczna kuchnia
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 218

obtaczać w bułce tartej i podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian). Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tradycyjne Jadło , produkty . 173

Jest to firma która powstała z zamiłowania do wielowiekowej  polskiej tradycji wędliniarskiej.  Wędliny przyprawiane są tylko naturalnymi przyprawami wędzonymi na dymie olchowym , pieczonymi na żywym ogniu . Wszystkie wyroby produkowane są ze 100 % mięsa wieprzowego , z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół , w wyrobach nie znajdziecie żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków chemicznych . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego

Sama słodycz i szczypta chili
Karkówka z cebulą 192

wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką   , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 294

problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek  2 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczeń z mięsa mielonego z porem 160

posiada żadnych konserwantów i ulepszaczy. Do przygotowania nie potrzebujemy dużo czasu, ani wysiłku, a efekt... sami spróbujcie. Domowy pieczony chlebek, masełko i pieczeń, a na wierzch plasterek kiszonego ogórka. Pycha! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki) 1 duży por 2 łyżki masła klarowanego 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka majeranku(...)pozostałe składniki. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Foremkę prostokątną (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mięso włożyć do foremki ubijając je lekko i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Smacznego pieczeń z mięsa mielonego z porem

O kuchni z uczuciem
Golonka po bawarsku 200

również przygotowanie takiej golonki dla swoich mężczyzn i nie tylko :) W zakładce MIĘSA znajdziecie również golonkę pieczoną na kapuście lub gotowaną. Zapraszam i życzę smacznego. Składniki 4 golonki wieprzowe przednie 1 łyżka majeranku 1 łyżka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Golonki włożyć do garnka i zalać wodą(...)czasie można je raz obrócić. Przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą z marynaty i wlać na golonki pozostała część. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45-50 minut. W trakcie pieczenia smarować mięso marynatą z pieczenia. golonka po bawarsku

O kuchni z uczuciem
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 159

szklanki mleka  1 szklanka wody mineralnej  2 szklanki mąki tortowej  sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  płatki pomidorowe ze szczypiorkiem  olej do smażenia  farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczony Boczek w Piwie 124

Składniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka masełka czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa(...)leciutko oprószamy solą, dosłownie tyci tyci. Kawał zrólowanego tudzież zawiniętego mięsa smarujemy musztardą, miodem, masełkiem i opsypujemy pozostałymi przyprawami. Mięsko bo brytwanki i tam leżakuje sobie całą noc. Proces pieczenia. - 200 --> 180 --> 150 stopni / góra i dół --> termoobieg 2,5 godziny. 1. Brytfankę umieszczamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni z opcją góra i dół

ClauditteMissCooking
PASZTET WIELKANOCNY 182

najmniej posiłków. Ratuję się wodą i jogurtem naturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny(...)jest bardzo rzadkie, można dodać bułkę tartą. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć na równo z foremką. Na wierzchu posypać bułką tartą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Piec ok. 50 min w temp. 140 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na 12 h        Przepyszny

pieprzny smaczek
Karkówka w sosie chrzanowym 109

się sprawdzi. Podajemy ją z gniecionymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką np. z kiszonej kapusty.   Składniki na karkówkę w sosie chrzanowym z warzywami: 0,5 kg karkówki wieprzowej cebula szklanka włoszczyzny (mrożonka lub świeża: marchew, seler, por, pietruszka – pokrojone w paski) 200 g śmietany 30% 3 łyżki chrzanu tartego szklanka bulionu łyżka masła łyżka mąki sól, pieprz(...)Karkówka w sosie chrzanowym[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę w sosie: Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona W Sosie Gulasz Z Kalarepą I Marchewką Karkówka W Sosie Ketchupowym Wieprzowy Gulasz Z Boczniakami I Chlebem Razowym (348 Kcal) Artykuł Karkówka w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy pod pierzynką 207

blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka(...)czasu pomieszać. Kiedy mięso będzie już miękkie przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć ciastem. Można wyciąć wzorki z ciasta, żeby ładnie wyglądało. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto będzie rumiane. gulasz wieprzowy pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Schab w ketchupie 819

koleżanki Małgorzaty K. 1 kg schabu wieprzowego duże opakowanie łagodnego ketchupu (wg upodobania) 4-5 średnich cebul kilka ząbków czosnku sól, pieprz Schab pokroić na cienkie plastry (troszkę cieńsze niż na kotlety). Delikatnie rozbić. Posolić, popieprzyć z obu stron. Cebule pokroić w prążki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami schab, cebula z czosnkiem, schab

Konrad Gotuje
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym 26702

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam

Ala piecze i gotuje
Łopatka w musztardzie 196

dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym  smakiem pieczonego mięsa, które z  powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Marynata:  3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka zmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa  sól Wykonanie: Umyte(...)odstawiam na 2 godziny do lodówki. Resztę musztardy mieszam z przyprawą, olejem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso zwijam, smaruję musztardą z przyprawami, przekładam do rękawa do pieczenia i piekę przez 90-120 minut w temperaturze 180-190 °C. Upieczone odstawiam by całkowicie wystygło. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 233

bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem(...)Romesco  Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej  2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki  1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory   2 ząbki czosnku garść posiekanej

Mania Gotowania
Pasztet z grzybami 189

mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól(...)szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry. Moja rada Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczony karczek, prosta wędlina z piekarnika 149

votes ) Pieczony karczek, prosta wędlina z piekarnika Pyszny, prosty, pieczony karczek to idealna wędlina na kanapki. Świetnie też spisze się na ciepło jako pieczeń do obiadu. U nas najlepiej schodzi w wielkich bułkach, zapakowanych kilkoma jego plastrami w towarzystwie sałaty lodowej, czerwonej cebuli i miodowej musztardy.. Pycha ! Polecam, pracy naprawdę niewiele, a efekt spektakularny, no i zdecydowanie(...)zdrowo w końcu to 100% mięsa bez zbędnych dodatków składniki: 1 kg karkówki wieprzowej, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu marynata: 2 łyżki soli 2 łyżki wędzonej ostrej lub łagodnej papryki 2 łyżki chili – opcja tylko dla tych, którzy jak my uwielbiają ostre jedzenie Reszta pomija ten punkt. 2 łyżki brązowego cukru lub miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry

Ogrodnik w podróży
"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 223

wszelkich ciekawostkach produkcyjnych opowiadała nam zaś Agnieszka Różańska . Co to właściwie jest QAFP? Jest to system certyfikacji żywności wysokiej jakości.  Obejmuje on na dzień dzisiejszy mięso drobiowe, wieprzowe oraz wędliny.  Żeby firma otrzymała taki certyfikat musi się ostro nagimnastykować, spełnić tysiące warunków i norm.  Dzięki temu my otrzymujemy na nasz stół mięso najwyższej jakości, bez tłumu hormonów(...)mąż nie widzi:D Najpiękniejszy fartuch kuchenny ever - ręczna robota :D Selfie musi być:D  I gotowe dzieła:  Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną kukurydzą

Słodko-Słony Świat Ilony