piekłam go pierwszy raz dałam 100g tłuszczu i 5 jajek, miałam też mięsa bez wieprzowiny oraz dodałam 110g warzyw z rosołu. Za drugim razem miałam resztę jajek, dałam więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam je zarówno jako dodatek do zup jak i błyskawiczną jarzynę do obiadu ) i dodałam smażoną szynkę wieprzową. Pierwsza(...)Drugi był wprost genialny i to od samego początku. Wszystkie wersje są meeega pyszne i zdrowe. Piekłam w dwóch ciemnych keksówkach, o wym. 27x8cm (dno formy) Składniki: - ok.1250g różnych mięs (u mnie gotowane i smażone: cielęcina, perliczka, kurczak, gęś, kaczka, ostatnio też szynka wieprzowa) - 3-5 jajek (zwykle daję 5, ale ostatnio miałam tylko 3 i wystarczyły) - 250g pieczarek - 500g
Smaczne Zdrowepyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie(...)brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił. Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać
Kuchcik gotujedobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze się udaje. Składniki: ? 1 kg polędwicy wieprzowej ? 2 łyżki majeranku ? 5 ząbków czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. ? Schab zawinąć
To co kochamwagę, a po upieczeniu jest rozczarowanie, że zamiast kilograma pieczeni mamy jaki marny kawałek mięsa. Ja zdecydowanie polecam pieczenie mięsa w specjalnym rękawie do pieczenia. Dzięki niemu nasza pieczeń będzie soczysta i wilgotna, oraz nie wysuszy się podczas pieczenia. Czas pieczenia to 60 minut na jeden kilogram mięsa. Gdy nasza(...)mięso obłędnie pachnie! A pieczona karkówka najlepsza jest gdy spędzi kilka godzin w lodówce. Potem można już ją pokroić na plasterki i ułożyć na kanapkach. Do tego na przykład kiszony ogórek lub chrzan i będzie pysznie! Pieczona karkówka (w rękawie) Pieczona karkówka (w rękawie) Czas przygotowania: 130 minut + czas marynowania Składniki: 2000 g karkówki wieprzowej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitydobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze się udaje. Składniki: • 1 kg polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki
To co kochamnajlepszym razie będzie twarda, w najgorszym jak podeszwa. Nam udało się trafić na super patent na zrobienie idealnej polędwiczki. Pomysł przypomina trochę pieczenie pizzy – polędwiczka pieczona jest na dobrze i długo nagrzewanym w piecu naczyniu. Najlepiej w tej roli sprawdza się patelnia żeliwna lub żeliwne naczynie do zapiekania. Grube dno solidnie się nagrzewa i długo trzyma temperaturę. Jeśli(...)ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. Wyciągnij patelnię z polędwiczką, obróć na drugą stronę (podpieczoną stroną do góry) i wstaw do pieca. Zmniejsz temperaturę do 205 stopni i piecz przez 10-15 minut. Czas zależy od wielkości polędwiczki. Półkilogramowa potrzebuje 10 minut. Dla pewności i żeby nie przesuszyć pieczeni, wyjmij ją po 10 minutach
Niedzielny kucharzwarzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś, proponować mu kaszę do gulaszu… Jest więc gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki 300 ml cydru 200 ml wody 1 liść laurowy(...)jeszcze minutę, przekładamy do warzyw. Na patelnię wlewamy wodę i zbieramy wszystkie dobroci po smażeniu, wlewamy do mięsa i warzyw. Dokładamy resztę składników. Pieczemy pod przykryciem, około godziny w 180 stopniach – do miękkości. Artykuł Gulasz wieprzowy z cydrem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydodatkami. Był już przepis na polędwiczki smażone i polędwiczki w sosie własnym , a dziś proponuję polędwiczki pieczone w musztardzie. Bardzo proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia :) Gorąco polecam!!! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 4 łyżki musztardy (ważne żeby była ostra) 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki masła sól Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić(...)strony żeby się lekko zarumieniły. Przekładamy na blachę lub do naczynia do zapiekania i polewamy pozostałym na patelni masłem. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłyną wszystkie soki i nie będzie suche
kuchnia doskiSchab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka. |Zawiera mniej tłuszczu, niż inne części tuszy wieprzowej. Często gości w moim domku. I w postaci tradycyjnych kotletów, pieczeni, i takich oto zapiekanych ciekawostek. Schab ze śliwką jest pyszny i na ciepło i na zimno jako wędlina! Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 1 paczka suszonych śliwek około 200g. Dowolne przyprawy
LatosiowydomPasztet można przygotować z każdego rodzaju mięsa: z kaczki , gęsi , dzika , wieprzowy , z zająca ... Czasem mamy różne resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia(...)tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami
królestwo garówananasem . Świetnym dodatkiem do smażonego makaronu są też oczywiście krewetki . Stir fry można zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. To nasz patent na stir free: ) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego
Niedzielny kucharzdynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane
Moja smaczna kuchniaobtaczać w bułce tartej i podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian). Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaJest to firma która powstała z zamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej. Wędliny przyprawiane są tylko naturalnymi przyprawami wędzonymi na dymie olchowym , pieczonymi na żywym ogniu . Wszystkie wyroby produkowane są ze 100 % mięsa wieprzowego , z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół , w wyrobach nie znajdziecie żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków chemicznych . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego
Sama słodycz i szczypta chiliwiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko
O kuchni z uczuciem